Ceļojums

Iepazināmies ar Rēzeknes sākumskolas un 1. ģimnāzijas meiteņu ansambļiem "Noskaņa"

Ceļojums

Iepazināmies ar Rīgas Skolēnu pils meiteņu kori “RĪGA”

Iepazināmies ar Salaspils 1. vidusskolas 5. - 12. klašu kori

Katrs mēģinājums bija ar «odziņu» – Salaspils koris «Sonāre» daudz smējušies, gatavojoties #dziedundejo2021

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

15. jūlijā Jelgavā, Elejā, Ozolniekos, Bauskā, Iecavā un Salaspilī notika Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 citādais gājiens "Saulesvija". Šo notikumu pieredzēja arī Salaspils 1. vidusskolas 5. - 12. klašu koris “Sonāre” un tā vadītāja Lāsma Streiķe, kuri ir piedalījušies arī iepriekšējos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. 

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Salaspils 1. vidusskolas kora “Sonāre” vadītāja Lāsma Streiķe uzskata, ka korim, protams, attālinātais laiks ir bijis izaicinājumu pilns, tomēr galvenokārt visiem bija jautri un kopā daudz smējušies. Sākumā, kad sapratuši, ka dziedāt e-vidē ir patiesi sarežģīti un kopā dziedāt īsti neizdodas, tas licies mazliet bēdīgi. Tomēr koris “Sonāre” optimismu nezaudēja, jo beigu beigās process izvērties smieklu pilns, kad kora dalībnieki attālināti klausījās viens otru.

“Galvenā mūsu motivācija bija neziņa, jā, tieši neziņas motivācija! Jo mēs vēl pavasarī cerējām, ka saiesim visi kopā uz lielo estrādi. Tā bija kā tāda patīkama intriga, neskatoties uz grūtībām attālināti saslēgties,” stāsta kora vadītāja Lāsma Streiķe.

Salaspils 1. vidusskolas korim patīk un izdodas dziedāt ar pašu atskaņotu pavadījumu. Lai ieinteresētu puišus, kora “Sonāre” vadītāja izveidoja mazu grupu – ar solo ģitāru, basģitāru, sintezatoru un bungmašīnu. Šis projekts tapa Covid-19 laikā, kad koris darbojās attālināti un individuāli.

“Katrs mēģinājums bija ar kādu odziņu, jo, kā jau jūs zināt, jaunieši tehnoloģijās ir spēcīgāki. Tad ar šo mēs noturējām tos puišus, ar to ka – šodien viens pieslēgs visu nepieciešamo, citu dienu cits vadīs pārslēgšanos, kad balsis var dzirdēt. Tas bija jautri,” attālinātajā darba pieredzē dalās kora “Sonāre” vadītāja.  

Mēģinājumu atsākšana klātienē bija ilgi gaidīts notikums, kas tikai turpināja uzlabot jauniešu labo garastāvokli. Protams #dziedundejo2021 norise “Saulesvija” korim sagādāja patiesu svētku sajūtas, taču arī klātienes mēģinājumi neaprakstāmas emocijas:

“Mēs mēģinājām ārā, netālu no Salaspils domes. Garāmgājēji skatījās un klausījās. Mēs tieši gatavojām dziesmu “Mans karogs”. To grūti izstāsti – kad tu dziedi un redzi, ka iet garām cilvēki, ka viņi redz, ka notiek dziedāšana, ka kaut kas ir pamodies. Tas aizkustina sirdi!”

Salaspils 1. vidusskolas 5. - 12. klašu koris “Sonāre” veidoja arī #dziedundejo2021 video sveicienu, kā arī, kopā sanākot, veica dažādus ierakstus. Kora dalībniece Maija Marija atzīst, ka mājās vienai dziedāt ir bijis dīvaini, jo fiziski telpā esi viens, tādēļ nav sajūtas, ka dziedātu ar kādu kopā. Tomēr Maija Marija saredzēja arī plusus attālinātajos mēģinājumiem. Piemēram, iesildot balsi, viņa varējusi dziedāt, cik skaļi vien gribējusi.

Koris “Sonāre” ļoti lepojas ar Salaspili, jo kā pilsēta tā ir ļoti netradicionāla. Tai ir liela teritorija, gan arī Salaspils ir ļoti dažāda. Šeit var gūt gan vecpilsētas sajūtu, gan padomju laika elpu. Salaspilī ir ļoti skaisti dabas un kultūrvēsturiskie objekti.

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti