Dienas ziņas

Veselības nozare pieprasa papildu līdzekļus valsts budžetā

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Dziesmu un deju svētku rīkotājiem darba pilnas rokas

Izveidota jauna reģistrēšanās lietotne Dziesmu svētku dalībniekiem. Vai visi pratīs to izmantot?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz Dziesmu un deju svētkiem atlikušas 136 dienas. Gatavošanās svētkiem rit pilnā sparā, un risināmo jautājumu saraksts vēl ir garš. Tostarp – kā sadzīvot ar plašajiem būvdarbiem Rīgā un kā strādās jaunā dalībnieku reģistrācijas sistēma.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku izpilddirektore Daina Markova stāsta:

"Dalībnieki šogad izmantos jaunu reģistrācijas sistēmu. Tā būs lietotne, kura ne tikai ielaidīs svētku teritorijā, bet arī informēs dalībniekus par svarīgāko svētku laikā, parādīs, kad pienācis viņa pusdienu laiks.

Iepriekš atsevišķas, tieši šiem uzdevumiem radītas sistēmas nav bijušas, saka rīkotāji. Katru reizi bijis tāds kā pagaidu risinājums. Jaunā sistēma gan nav lēta. Izstrāde maksāja ap 200 000 eiro. "Tas ir ilglaicīgs ieguldījums. Tas nav tādai vienreizējai izmantošanai," uzsver Markova.

Bet izstrādes izmaksas nav vienīgās. Šogad, lai tā darbotos, jau tagad, reģistrējot svētku koordinatorus līdz pat svētku beigām, tās uzturēšanas cena ir vēl 100 tūkstoši eiro. Tātad kopā šogad – 300 tūkstoši.

SIA "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris norāda: "Ir paredzams, ka tā sistēma ir nākotnē izmantojama. Ja ir sistēma, kuras uzdevums ir reģistrēt, pavadīt dalībniekus – tie var būt jebkādi svētki."

Vai visiem tiešām izdosies pašu spēkiem lietotnē savu dalību reģistrēt? Sistēmas izstrādātājs saka – jā, īpašas datorprasmes nav nepieciešamas. "Tas viedums mums valstī ir cēlies, un mēs varam to izdarīt. Un mēs zinām, ka visas informācijas tehnoloģiju (IT) attīstības ir veicinājušas arī IT prasmes. Ir ļoti liels procents, kas šo varēs paši izdarīt," pārliecināts ir Žeiris. Un, ja neizdosies, tad reģistrēt dalībnieku varēs arī kolektīva vadītājs. Palīdzīgu roku sniegs "LMT", nodrošinot palīdzības tālruņa darbību. Kā norāda SIA "Latvijas Mobilais telefons" prezidents Juris Binde, speciālisti pa tālruni sniegs konsultācijas par to, kā pareizi reģistrēties, kāda ir organizatoriskā puse un citiem jautājumiem saistībā ar aplikāciju.

Rīkotājiem vēl jātiek galā ar biļešu pirkšanas tehnoloģiskajiem izaicinājumiem. Šogad no biļešu tirgotājiem prasīta lielāka atbildība, taču "Biļešu serviss" tirdzniecības iepirkuma specifikācijās iekļautās prasības uzskata par pārmērīgām. Tās nav pārdošanas platformas kompetencē. Uzņēmums vērsās Iepirkumu uzraudzības birojā, apstrīdot kritērijus, tāpēc pieteikšanās konkurss tika pagarināts un līgums ar kādu no tirgotājiem vēl nav noslēgts.

"Mums ir tiesības definēt kvalitātes prasības. Jo mēs arī atceramies, kā tas bija iepriekšējā reizē, kad bija dažas lietas, kas neļāva sniegt kvalitatīvu pakalpojumu," skaidro Markova.

Izaicinājumi svētku rīkotājiem ar šo vēl nebeidzas. Visa šā gada laikā plānoti ļoti plaši būvdarbi Rīgā. Tostarp sabiedriskā transporta infrastruktūrā, un zināms, ka darbus uz svētku laiku neapturēs. "Cilvēki strādā pie šī jautājuma arī no Rīgas puses [..]. Tas tiešām varētu būt izaicinājums. Mēs noteikti aicināsim iedzīvotājus saprast šo situāciju, izmantot iespēju robežās sabiedrisko transportu. Ar privāto transportu būs sarežģīti pārvietoties. Būs jārēķinās ar satiksmes sarežģījumiem.''

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti