Labrīt

Sindija Bukša: Ja aizbrauktu uz Tokiju, es nenostartētu tādā līmenī, kā es vēlētos

Labrīt

Latvijas - Baltkrievijas robežas uzraudzīšanai robežsargiem talkā nāks zemessargi

Ogres kolektīvi: E-dziesmu svētki ir labs risinājums situācijai

Izdziedāt savu stāstu. Ogrē dejotāji un dziedātāji gatavi svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Žēl, protams, ka skolēnu dziesmu un deju svētki nebūs ierastajā formātā, tomēr e-dziesmu svētki ir labs risinājums situācijai, jo motivē darboties, meklēt jaunus ceļus un svētku sajūtu pašiem sevī – uzskata Ogres kolektīvu dejotāji un dziedātāji, kas ir aktīvi e-svētku dalībnieki.

Daļa no viņiem jau pieredzējuši lielos svētkus un atzīst, ka tās ir fantastiska pacēluma sajūtas, ko viņi noteikti nākotnē atkal vēlas piedzīvot. Mazākie bērni savukārt par īstajiem svētkiem dzirdējuši tikai spilgtus nostāstus, tāpēc arī kādreiz ļoti vēlas tajos nokļūt. Viena no mazajām dalībniecēm redzējusi pat sapni, kurā visi ierobežojumi ir atcelti un svētki atkal notiek pilnā krāšņumā.

Ogres Valsts ģimnāzijas mūsdienu deju kolektīva “Karameles” vadītāja Linda Mangule par savu  kolektīvu stāsta: “Mēs esam draudzīgi, forši, atraktīvi dejotāji, kas sadraudzībā ar citiem kolektīviem organizējam visādus pasākumus. Nu, šogad ir tā, kā ir, šis gads ir tāds pārbaudījumu gads – tā var teikt par mums.”

Lielākais pārbaudījums bija attālinātā dejošana, daļa bērnu tādēļ aizgāja prom no kolektīva, bet daļa izturēja un palika. Milzīgs bija viņu prieks, kad atkal varēja sākt tikties klātienē, kaut arī tikai āra mēģinājumos, teic Linda Mangule: “Bērni pilnīgi atplauka un priecājās viens otru satikt. Mēs gājām uz mežu, stadionu, visur kur, fiziski daudzas lietiņas darījām. Jā, un tad parādījās vasara, karstums, dunduri, odi, bet mēs izturējām. Bērni ir ļoti lieli malači.”

Kolektīvs "Karameles"
Kolektīvs "Karameles"

E-dziesmu svētkos “Karameles” piedalās mūsdienu deju lielkoncertā “Augstāk par zemi”. Lai kārtīgi atjaunotu pirms pusotra gada mācītās dejas, kolektīvam tikko bija četru dienu nometne, un šonedēļ viņi gaida ciemos video komandu, kas filmēs viņu priekšnesumu, lai to pievienotu kopējai koncertfilmai.

Mazās dejotājas stāsta, ka gaida šo filmēšanu, tā liek atkal sasparoties, lai sevi labi parādītu, bet, protams, tā nespēj atsvērt īstus dziesmu svētkus, ko meitenes cer noteikti piedzīvot nākotnē.

E-dziesmu svētku dalībnieki ir arī Ogres 1. vidusskolas bērnu un jauniešu deju kolektīvs “Viznīts”. Dejotāji jau piedalījušies vairākās filmēšanās. Ierakstījuši gan savu daļu svētku noslēguma kopīgajai dejai “Svinēt sauli”, gan kolektīva video sveicienu.

Lai arī tie ir salīdzinoši īsi mirkļi, tie tomēr paceļ pāri ikdienišķajam, jo ir atkal jāuzvelk tautas tērps un jābūt kopībā ar citiem dejotājiem – atzīst “Viznīša” dejotāja Ance. Viņa arī pieļauj, ka e-svētkos gūtā pieredze lieti noderēs arī turpmāk, un ir pilnīgi pārliecināta par pozitīvu nākotni dziesmu svētkiem, jo tā tomēr mums ir ļoti spēcīga tradīcija:

“Šī gada pieredze palīdzēs dziesmu svētkus pilnveidot.

Varbūt varēs pat abus formātus apvienot kopā, jo, kā zināms, katru gadu uz dziesmu svētkiem grib ļoti daudz cilvēku, bet ļoti daudzi arī netiek, un tad, abus formātus apvienojot, varētu iesaistīt arī tos, kuri nav tikuši.”

Kolektīva “Viznīts” vadītāja Daina Pelēce pati dziesmu svētkos piedalījusies jau kopš bērnības, protams, ļoti gribējusi lai arī viņas tagadējie audzēkņi to visu pieredz, bet, būdama optimiste, viņa ierauga pozitīvos aspektus arī šajā laikā un ir pārliecināta, ka viņas audzēkņiem viss vēl tikai priekšā: “Mēs arī esam izmēģinājuši visādus formātus – dejot tiešsaistē, individuālās nodarbības. Un tad, kad mēs jau atkal varējām ārā tikties, bija vēl lielāks prieks, jo mēs atkal beidzot visi esam kopā. Un tad vēl jauna pieredze, ka mēs mēģinām dejas pielāgot, izdomāt, kā tās dejot, ja nedrīkst to darīt pa pāriem. Atkal jauns izaicinājums. Protams, ka tas varbūt nepatīk it īpaši lielajiem, jo viņi saka –

kas tās par tautas dejām, kur nevar sadoties rokās.

Bet tā ir jauna pieredze, mēs atkal domājam, mācāmies pieņemt to, kā tas ir. Un ceram, ka mēs kādreiz varēsim atkal sadoties rokās. Viss ir jāizdzīvo. Un tas viss mūs tikai pilnveido.”

Jaunieši no Ogres jauktā vokālā ansambļa un deju kolektīva "Viznīts" pārstāves
Jaunieši no Ogres jauktā vokālā ansambļa un deju kolektīva "Viznīts" pārstāves

Ogres 1. vidusskolas jauktā kora “Anima” un jauktā vokālā ansambļa dalībniekus Lindu Gaili, Dāvi Jāni Bedikeru un Sandi Ozoliņu svētkos piedalīties motivējusi vispirms jau pašu lielā patika dziedāt, bet noteikti arī aizrautīgā kolektīvu vadītāja Gunita Bičule, kura, pēc jauniešu teiktā, visos jauniešos cenšas ielikt patriotisma devu un mīlestību pret dziedāšanu.

Dāvis Jānis Bedikers norāda, ka šis bija pēdējais gads, kad viņi piedalās šajā kolektīvā, tāpēc tas esot bijis pēc iespējas vairāk jāizmanto. Viņš uzskata, ka e-dziesmu svētki ir labāk nekā nekas.

Visi trīs jaunieši jau vairākkārt piedalījušies lielajos skolēnu dziesmu svētkos, un tajos gūtās sajūtas ir tik spilgtas, ka visdrīzāk viņus ieraudzīsim arī lielajā kopkorī jau pieaugušo dziesmu svētkos.

“Tā kora sajūta ir cilvēkos un dziesmās. Un kad vēl kopā sanāk simtiem koru!

Manā galvā tas ir tā, ka katrs cilvēks nāk ar savu stāstu un savu stāstu arī izdzied, un tas man šķiet tā maģiski.

Es arī dziedot izdziedu visu to, kas ir manā galvā, un arī domājot par to, par ko ir dziesma. Un tad no visiem cilvēkiem gaisā izveidojas tāda dziesmu svētku aura,” teic Linda Gaile.

XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises e-formātā sākas 12. jūlijā un noritēs līdz 31. oktobrim kopumā 43 Latvijas pašvaldībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti