Dienas ziņas

Palielinās nelegālo robežšķērsotāju skaits

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dziesmu un deju svētku norisei vasarā – gatavi

Iespēja rezervēt koncerta biļeti, izvēlēties ēdienkarti – kas šogad jāzina Dziesmu svētku dalībniekiem?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz Dziesmu un deju svētkiem atlikušas mazāk nekā 120 dienas, kad galvaspilsētā ieradīsies 40 tūkstoši svētku dalībnieku. Jau šonedēļ sākusies dalībnieku elektroniskā reģistrēšanās, ko var veikt līdz 19. martam. Līdz šim piereģistrējušies vairāk nekā 12 000 dalībnieku.

Iespēja rezervēt koncerta biļeti, izvēlēties ēdienkarti – kas šogad jāzina Dziesmu svētku dalībniekiem?
00:00 / 02:41
Lejuplādēt

Dziesmu un deju svētku dalībnieki, kā jau ierasts, svētku nedēļā nakšņos kādā no 70 Rīgas skolām vai dienesta viesnīcām. Šogad valsts finansējums par vienu nakšņošanas reizi cilvēkam ir nedaudz pieaudzis – 7,10 eiro.

 Ēdienkartes izvēle

Svētku dalībnieku ēdināšanas koordinatore Inese Siksna stāstīja, ka, sastādot ēdienkarti, eksperti rūpējās, lai ēdiens būtu drošs un pilnvērtīgs: "Ēdienkartes pamatprincipos ir uztura normas, kas ir Veselības ministrijas noteiktas. Tāpat domājot par to, ka šo aktivitāšu intensitāte būs pietiekami liela, tātad enerģētiskā vērtība – pietiekama. Kopumā mums ēdienkarte ir izstrādāta deviņām svētku dienām ar ēdināšanu trīs reizes dienā. Šoreiz mums ir jaunums – izvēle starp ēdienkartēm. Pamatēdienkarte, kurā ir iekļauti visāda veida produkti, tajā skaitā arī gaļas produkti, un veģetārā ēdienkarte."

Lai samazinātu pārtikas atkritumu daudzumu, dalībnieks, var norādīt, ka nevēlas saņemt ēdienu. Viena cilvēka ēdināšana dienā izmaksā 10,80 eiro + PVN.

Šovasar dalībniekiem piedāvās iespējas gan uzpildīt līdzi paņemtās daudzkārt lietojamās ūdens pudeles (izņemot stikla) īpašās ūdens stacijās, kuras tiks uzstādītas sadarbībā ar Rīgas domi, gan lietot minerālūdens zīmola "Mangaļi" produktus, nodrošinot tukšo pudeļu nodošanu depozīta punktos norises vietās.

Dalībniekiem jāiepazīstas ar noteikumiem

Kopā svētku pasākumi norisināsies 31 vietā Rīgā, bet svētku galvenie notikumi, kā ierasts, būs Mežaparka Lielajā estrādē un Daugavas stadionā. Svētku drošai norisei gatavojas arī operatīvie dienesti – mediķi, policisti, glābēji.

Svētku dalībniekus apdrošinās "Swedbank". Polises segums ietvers nelaimes gadījumu, traumu un dzīvības apdrošināšanu svētku norises laikā.

Šī gada svētku moto ir "Kopā būt", "Kopā just", un svētku organizatori to aicina darīt atbildīgi, neaizmirstot par savu un citu līdzcilvēku drošību.

"Respektīvi, ja jūtamies slikti, jūtam, ka veselība ir tāda, lai nepiedalītos pasākumos, tad nepiedalāmies. Protams, izvairāmies karstā laikā no dažādu apreibinošo dzērienu un vielu lietošanas, jo tas arī var tikt traktēts dažādi," norādīja svētku Operatīvās vadības grupas vadītājs Artis Velšs.

Velšs arī atgādināja, ka dalībniekiem ir jāiepazīstas ar noteikumiem: "Jāatceras, ka jebkuri noteikumu pārkāpumi var draudēt ar atbildību par konkrēto pārkāpumu, kāds nu tas būtu bijis. Bet droši vien, ka priekš dalībnieka trakākais būtu tad, ja būtu jāpieņem lēmums par dalībnieka izslēgšanu no svētku dalības. Diemžēl iepriekšējos svētkos atsevišķi tādi gadījumi ir bijuši."

Bet būtiskākais – svētku teritorijā varēs atrasties tikai dalībnieki. Tas nozīmē, ka vecāki uz mēģinājumiem nevarēs ņemt līdzi atvases. Tas nolemts drošības apsvērumu dēļ.

Plānots, ka svētku dalībnieku vidū būs teju 17% nepilngadīgo, kuru vecākiem ir jāaizpilda anketas un jāparaksta piekrišana tam, ka ir iepazinušies ar svētku noteikumiem, programmu, pasākumiem, kuros piedalās bērni, noslodzi u.c. Kolektīviem jānodrošina likumdošanā noteiktais pavadoņu skaits.

Katram dalībniekam – iespēja rezervēt vienu koncerta biļeti

Šajos svētkos ir vēl viens jaunums – katram dalībniekam ir iespēja rezervēt vienu koncerta biļeti. Turpina svētku izpilddirektore Daina Markova: "Visiem dejotājiem mēs piedāvājam vienu biļeti uz kādu no deju pasākumiem. Visiem dziedātājiem, koristiem – koncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš" vai tā ģenerālmēģinājums. Pūtēju orķestra dalībniekiem tas būs pūtēju orķestra dižkoncerts un zaļumballe."

Savukārt koklētāju ansambļi varēs rezervēt biļetes uz savu koncertu, bet visi pārējie dalībnieki – vai nu uz koru lielkoncertu vai tā ģenerālmēģinājumu, vai arī uz pūtēju orķestra dižkoncertu un zaļumballi.

Biļetes rezervējuši ap 33 tūkstošiem dalībnieku.

Bet dalībnieki noslēguma koncertu un tā ģenerālmēģinājumu varēs apmeklēt bez maksas.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti