Ceļojums

Iepazināmies ar Salaspils 1. vidusskolas 5. - 12. klašu kori

Ceļojums

Iepazināmies ar Ķekavas vidusskolas tautas deju kolektīviem “Ķekaviņa” un “Šeku reku”

Iepazināmies ar Rīgas Skolēnu pils meiteņu kori “RĪGA”

Bijām pašās koku galotnēs – koris «Rīga» piedalījās #dziedundejo2021 pastaigu spēlē «Klimata draugs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 atklāšanas tiešraide “Svētki esam mēs” notika 18. septembrī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Vieni no koncerta dalībniekiem bija Rīgas Skolēnu pils meiteņu koris “Rīga”, kas dibināts 1983. gadā. 

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Rīgas Skolēnu pils meiteņu koris “Rīga” gandrīz 40  gadu pastāvēšanas laikā devis nozīmīgu ieguldījumu Latvijas koru kultūrā un izglītībā. Korim skaņdarbus rakstījuši un veltījuši daudzi latviešu komponisti. Kopš kora dibināšanas meiteņu koris ir izpildījis daudzus klasiskās un mūsdienu komponistu skaņdarbus, izdevis CD un ierakstus Latvijas Radio. Kora ilggadējā tradīcija ir Lūcijas dienas koncerts, kas norisinās katru gadu decembrī sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā. 

Korim ir veiksmīga sadarbība ar koru organizācijām visā pasaulē – Eiropā, ASV un Japānā. 2013. gadā koris ieguvis 2. vietu Skolu jaunatnes dziesmu svētkos Rīgā, bet 2019. gadā augstākās pakāpes un 1. pakāpes diplomus, gatavojoties XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. 2020. un 2021. gadā realizējis vairākus virtuālos dziesmu projektus, piedalījies starptautiskā virtuālā koru projektā "Eurotreff’ 21" un e-svētku vairākos pasākumos.

Pašlaik korī trīs dažādās vecuma grupās dzied meitenes vecumā no 3 līdz 18 gadiem. Šobrīd kora mākslinieciskā vadītāja ir Irīna Švarcbaha, vokālā skolotāja Aija Smiltēna, koncertmeistars Jānis Švarcbahs.

Kora vadītāja Irīna Švarcbaha piekrīt citiem kolektīvu vadītājiem, ka attālinātā strādāšana ar jauniešim ir izaicinājumu pilna.

Vispirms nācies saprast, kā pārorientēties uz citu strādāšanas veidu, tādēļ sākumā gan diriģents, gan skolotājas veikuši lielu skaitu organizatorisku darbu, lai spētu pielāgoties jaunajai situācijai.

Tomēr Irīna Švarcbaha atzīst, ka lielu prieku sagādāja iespēja piedalīties Dziesmu un deju svētkos. Kora vadītāja kopā ar dziedātājām gan ierakstīja video klipu, gan piedalījās pastaigu spēlē “Klimata draugs”, kā arī viena no dalībniecēm startēja TV spēlē “Lai top svētki!”.

Rīgas Skolēnu pils meiteņu kora “Rīga” dalībnieces patiesi izbaudīja interaktīvo pastaigu spēli "#KlimataDraugs dzied un dejo”, ko veidojuši Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 rīkotāji sadarbojoties ar Pasaules Dabas fondu. Tas devis meitenēm iespēju apskatīt Mežaparka Lielo estrādi visā tās krāšņumā.

"Uzkāpām pašā augšā. Iegājām arī Kokara telpā. Meitenēm tas bija ļoti liels pārdzīvojums. Mēs bijām pašās koku galotnēs, pašā, pašā virsotnē. Tas bija brīnišķīgi," par piedzīvoto stāsta kora mākslinieciskā vadītāja Irina Švarcbaha.

Lielai daļai kora “Rīga” meitenēm šie bija pirmie Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Kora dziedātāja Nora atzīst, ka savienot "Zoom" un kora dziedāšanu nav vienkārši, tas sagādājis zināmas grūtības. Šī iemesla dēļ koris atradis trīs veiksmīgākos veidus, kā atrisināt attālināto mācību problēmas:

“Pirmais bija, ka mēs visi kopā sazvanījāmies "Zoomā" ar izslēgtiem mikrofoniem. Skolotāja ieslēdza dziesmas audio un dalījās ar savu ekrānu, rādot notis. Mēs dziedājām līdzi. Skolotāja ne tikai izstāstīja par notīm, bet arī, piemēram, par dziesmu vēsturi. Otrais variants – skolotāja atsūtīja "Whatsappā" audio ierakstus ar dziesmām, mēs tos noklausījāmies, pašas padziedājām līdzi un pēc tam rakstījām savus ierakstus. Un pēdējais variants – individuālās nodarbības. Parasti izdziedājām vienu dziesmu, un skolotāja ieteica, ko vajadzētu uzlabot.”

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti