Bergenā Norvēģijā notiks latviešu kopienas reģionālie kultūras svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 13. līdz 15. augustam Bergenā Norvēģijā norisināsies pirmie latviešu reģionālie kultūras svētki “Mēs kultūrā – kultūra mūsos” klātienē, ko organizē “Latviešu biedrība Norvēģijā – Bergena”. Svētku laikā ne tikai tiks svinēti bērnu un jauniešu dziesmu svētki, bet norisināsies arī dažādas pašdarbnieku kolektīvu meistarklases – koriem, tautas deju kolektīviem un amatierteātriem. Reģionālajos kultūras svētkos piedalīsies pārstāvji no trim latviešu tautas deju kolektīviem Norvēģijā, Norvēģijas latviešu koris, divu amatierteātru pārstāvji, folkloras kopa “Bergausis” un Norvēģijas latviešu zēnu koris, informēja organizatori.

Pirmajās divās reģionālo svētku dienās paredzēta intensīva mācību programma katram no svētku dalībnieku kolektīviem, lai kopīgi apgūtu ko jaunu, gatavojoties nākamajiem dziesmu un deju svētkiem, lai iedvesmotos viens no otra, kā arī lai svinētu latviskos svētkus.

Paredzams, ka šajos svētkos kopā pulcēsies 95 dalībnieki.

“Ideja par šiem svētkiem tapa, pateicoties bērniem, kuriem dziesmu un deju svētki Latvijā šogad norisinās attālināti. Arī vairāk nekā gadu pavadītais pandēmijas laiks ar ierobežojumiem un tikšanās iespējām tiešsaistē mudināja mūs sarosīties un aicināt visas latviešu pašdarbnieku kopas vienuviet uz Bergenu. Mēs katrs no šādas klātienes tikšanās atkal iegūsim motivāciju, degsmi un satikšanās prieku, kas, atgriežoties ikdienas darbos un mājās, sniegs iedvesmu darboties tālāk, saglabāt latviskās tradīcijas. Katrs, kurš atbrauks uz Bergenu, būs ieguvējs. Es ļoti ceru, ka pēc svētkiem ikviens dalībnieks dosies mājās ar iedvesmas un prieka devu,” uzsvēra svētku organizatore, “Latviešu biedrības Norvēģijā – Bergena” vadītāja Ilga Švāne.

Meistarklases latviešu amatierteātru pārstāvjiem Norvēģijā – Bergenas latviešu amatierteātrim “LATiBergen” Liāras Ozolas vadībā, Oslo latviešu teātrim “O’Latte” Ievas Melbārdes vadībā, topošajam Stavangeras latviešu teātrim – vadīs “MADteatteri” no Somijas režisore un aktrise Alise Polačenko.

Koru meistarklases pieaugušajiem un zēnu korim vadīs diriģents Kaspars Ādamsons. Norvēģijas latviešu korī dzied dalībnieki no Oslo, Stavangeras un Bergenas.

Tautas deju kolektīvu meistarklases vadīs Vineta Āboliņa, kura vada deju kolektīvu “Kūzuls” Latvijā. Reģionālo svētku pasākumos piedalīsies tautas deju kolektīvu pārstāvji no TDK “Pērkonkalns”,  TDK "Ozoliņš" un TDK “Ziemeļmeita”. Gan kori, gan deju kolektīvi iepazīsies ar 2023. gadā gaidāmo svētku repertuāru.

Folkloras kopas meistarklasi vadīs folkloras kopas “Vīteri” vadītāja Sandra Stare kopā ar Zani Danosu, kultūras skolas “Bergausis” folkloras kopas vadītāju.

Katras dienas noslēgumā paredzēta visu dalībnieku kopīga vakarēšana, sadziedāšanās un dalīšanās iespaidos par meistarklasēs apgūto. Sestdienas vakarā visi meistarklašu dalībnieki tiks pārsteigti ar Norvēģijas apvienotā latviešu teātra priekšnesumu – parādot, ko apguvuši divās dienās.

Savukārt svētdien, 15. augustā, pulksten 13.00 ikviens aicināts uz svētku noslēguma koncertu, kurā piedalīsies dziedošie un dejojošie svētku dalībnieki.

Koncertam tiešraidē varēs sekot līdzi vietnē “Facebook” un portālā LSM.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti