Atklās Dziesmu un deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas mākslas telpā piektdien atklās Dziesmu un deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādi „Dziesma top citādi”.

Koncepcijas autore Dagmāra Prīberga stāsta, ka izstāde būs pirmais mēģinājums tautas mākslu parādīt kopā ar laikmetīgā dizaina darbiem. „Mums piedalās profesionāli mākslinieki – dizaineri, kas tautas mākslas stilā nestrādā. Mums tas ir būtiski, ka arī viņi prot saskatīt citādāko, mūsdienīgo, moderno – tas tāpat stāv uz tautas mākslas pamatiem. Un nav kur sprukt! Mēs varam domāt nezin ko un nezin kā. Mēs savā zemē tāpat pa māliem mīcāmies. Tas nekas, ka viņi varbūt ir atvesti no kaut kurienes citurienes. Runa ir par mentalitāti, kuru mums būtībā nevar atņemt,” saka Prīberga.

Ekspozīciju papildinās gan meistaru stāsti, gan Latvijas laikmetīgā dizaina lietu paraugi.

„Izstādē nosacīti materializējušās sirds dziesmas – tās ieskanas krāsu koloristikā un tekstūrās, proporciju kārtojumā. Ekspozīcijā tiek „izdziedātas” desmitiem tautasdziesmu. Tajās katrs tautas lietišķās mākslas žanrs ieskanas citādā krāsu un tehniku kārtojumā. Dziesmas „skan” ne tikai meistaru darbos, bet arī gaismas objektos, kas skatītājiem ļauj izjust, cik vienota latviešu tradīcijās, ir dzīve un dziesma,” stāsta izstādes veidotāji.

Vērienīgajā ekspozīcijā būs apskatāmi teju 2000 darbu - lakati, segas, cimdi, pinumi, rotas, keramika un citi lietišķās mākslas darinājumi. Izstādē piedalās vairāk nekā 900 Latvijas meistaru.

Izstāde „Dziesma top citādi” būs apskatāma līdz 8.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti