Panorāma

Ceļā uz Latviju

Panorāma

Finansējums pārejai uz zaļu Eiropu

Skolu jaunatnes dziesmu svētkos Rīga bez alkohola?

Aicina skolēnu dziesmu svētku laikā Rīgā un Pierīgā aizliegt alkohola un tabakas pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vairāki Latvijā pazīstami ārsti, slimnīcu vadītāji un mācībspēki aicina valsts augstākās amatpersonas, Saeimas deputātus un Rīgas vadību šogad jūlijā gaidāmo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā Rīgā un tai piegulošās pašvaldībās aizliegt alkohola, tabakas un nikotīna izstrādājumu tirdzniecību.

Vēstuli parakstījuši:

Valts Ābols, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs
Pēteris Apinis, žurnālu „Latvijas Ārsts” un „World Medical Journal” galvenais redaktors  
Ieva Beķere, bērnu anestezioloģe, Zāļu valsts aģentūras
Ģirts Briģis, Rīgas Stradiņa universitātes profesors,  Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs
Andrejs Ērglis, kardiologs, Latvijas Universitātes profesors, LZA akadēmiķis, LZA viceprezidents, Latvijas Kardiologu asociācijas prezidents
Roberts Fūrmanis, anesteziologs, neatliekamās palīdzības ārsts, Latvijas ārstu biedrības viceprezidents
Dace Gardovska, pediatre, Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāja, profesore, LZA akadēmiķe, Bērnu KUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja
Ilze Grope, Rīgas Stradiņa universitātes dekāne, profesore, Latvijas Pediatru asociācijas prezidente
Dzintars Mozgis, bērnu ķirurgs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors, Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks
Jana Pavāre, pediatre, Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikas vadītājas vietniece
Aigars Pētersons, bērnu ķirurgs, Rīgas Stradiņa Universitātes rektors. profesors, LZA akadēmiķis
Anita Villeruša, pediatre, Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Sabiedrības veselības institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētāja 



Svētki notiks 2020. gadā no 6. jūlija līdz 12. jūlijam. Vēstules autori norāda, ka iepriekšējie svētki 2015. gadā paliks vēsturē ar „ģībšanas epidēmiju” Dziesmu svētku estrādē, ar atceltu un atjaunotu dziesmu svētku gājienu, kurā daļa dalībnieku nepiedalījās, kā arī visai plašu alkoholisko dzērienu lietošanu Daugavmalā.

“Ņemot vērā pētījumos gūtos pierādījumus, kuri liecina par augstu divas un vairāk reizes piedzērušos īpatsvaru 15 gadu vecumā Latvijā – 30,5% zēnu un 25,6% meiteņu, alkohola vieglo pieejamību – 15 gadus veco skolēnu vidū 70% atzinuši, ka viņiem bijis viegli vai ļoti viegli iegūt kādu no izplatītāko alkoholisko dzērienu veidiem,  mums ir priekšlikums valdībai, Saeimai un Rīgas domei,” teikts vēstulē.

Vēstules autori rosina svētku laikā no 6. līdz 12. jūlijam Rīgā un tai piegulošās pašvaldībās aizliegt alkoholisko dzērienu un tabakas un nikotīna, tai skaitā jaunieviesto izstrādājumu mazumtirdzniecību.

Savukārt alkohola tirdzniecību izlejamā veidā kafejnīcās un restorānos ierobežot no plkst. 16.00 līdz 23.00.  

Vēstules autori arī pieprasa, lai XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā jebkāda smēķēšana un jebkāda alkohola lietošana svētku pasākumu norises vietās t.sk. Mežaparka teritorijā, plašā teritorijā ap Mežaparku un plašā teritorijā ap Daugavas stadionu, kā arī Lucavsalā svētku noslēguma pasākumā būtu aizliegta.

Bet nolūkā paaugstināt drošību Rīga pilsētas ielās, aicina noteikt arī braukšanas ātruma ierobežojumu šajā laika periodā uz 40 km/h. 

Vēstules autori piedāvā šo priekšlikumu iestrādāt speciālā likumā par XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem vai arī Rīgas pilsētas saistošajos noteikumos.

Jau tagad likumā noteiktais vecuma ierobežojums alkohola iegādei nereti tiekot apiets, uzsver Neatliekamās palīdzības ārsts Roberts Fūrmanis. "Cerams, ka reakcija būs tāda, ka amatpersonas būs brīvas no alkohola ražotāju un tirgotāju ietekmes un šī ārstu iniciatīva tiks atbalstīta," norādīja Fūrmanis.

Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs norāda, ka pašvaldības kompetencē nav aizliegt alkohola tirdzniecību. Taču pašvaldība var ierobežot alkohola ielu tirdzniecību. "Pašvaldība izdod atļaujas. Bet, ja blakus ir veikals un tur viss tiek tirgots, tad šādi ierobežojumi un vienlīdzība likuma priekšā ir diezgan dīvaina," pauda Radzevičs.

Svētku izpilddirektore Agra Bērziņa rakstiski Latvijas Televīzijai uzsvēra, ka jau tagad svētku norises vietās mēģinājumos un koncertos alkoholiskie dzērieni netiek un arī netiks tirgoti. Viņa arī uzskata, ka alkohola atkarības problēmas jauniešu vidū  nav risināmas tikai ar aizliegumiem, bet arī ar pozitīvas radošas pieredzes iespējām. Par ierobežojumiem varētu lemt Saeima. Atbildīgās Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs  LTV norādīja, ka šo jautājumu  pagaidām nav plānots skatīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti