Dziesmu un deju svētku gājienā Rīgu simbolizēs gaiļi un dimdēšana

Rīga XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku gājienā kā "namamāte" dosies pēdējā, pārstāvot 11 753 dalībnieku lielu pulku. Simboliski gājienu ievadīs trīs Rīgas baznīcu gaiļi, informēja pašvaldībā.

Dziesmu un deju svētku gājienam galvaspilsēta veido īpašu māksliniecisku konceptu ar trīs baznīcu gaiļiem. Māksliniecisko konceptu izstrādājuši mākslinieki Reinis un Krista Dzudzilo.

"Gailis iedzied rītu, tas sveic gaismu un modina ar dziesmu. Doma baznīcas, Pētera baznīcas un Jēkaba baznīcas gaiļi no augstākajiem punktiem nolaižas uz zemes un ievada Rīgas gājienu, lai trīs reizes iedziedātu "Rīga dimd", tā aicinot un modinot. Šie trīs gaiļi ir replikas, kopijas tiem, kas atrodas Rīgas vecpilsētas baznīcu torņu smailēs. Tieši tādas formas un lieluma gaiļi atrodas Vecrīgas debesīs. Šīs replikas veidojis tēlnieks Sandis Aispurs," par Rīgas gājiena māksliniecisko konceptu un simbolisko nozīmi stāsta māksliniece Krista Dzudzilo.

Tiem seko "Rīga dimd" pavisam tiešā veidā, kā teksta upe, kura ieplūst pilsētas centrā. 73 metrus garā "teksta upe" plūst uz priekšu un iezīmē dziesmas un arī Rīgas virzību no pagātnes tagadnē un tālāk nākotnē. "Rīga dimd" ir latviešu tautasdziesma Jāņa Cimzes apdarē, izdota dziesmu krājuma "Dziesmu rota" otrajā burtnīcā ar nosaukumu "Lauka puķes" 1872. gadā, vienu gadu pirms Pirmo Vispārējo latviešu dziesmu svētkiem," stāsta māksliniece.

No Rīgas gājienā dosies 377 kolektīvi, kas no kopējā svētku dalībnieku skaita veido teju vienu trešdaļu.

Rīgas nosaukumu, sarkanbaltsarkanos karogus un Rīgas gaiļus gājiena priekšgalā svinīgi nesīs Dziesmu un deju svētku deju skates Lielās balvas ieguvēji – Rīgas Tehniskās universitātes tautas deju ansambļa "Vektors" dalībnieki. Savukārt tautasdziesmas "Rīga dimd" "viju" – dejotāji no tautas deju ansambļiem "Ačkups", "’Austris" un "Pērle".

Kā vēsta pašvaldība, svētku dalībniekus Rīgas kvartāla sākumā Stabu ielā sveiks rīdzinieki, personības, ar ko Rīgas pašvaldība lepojas: Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš, Dailes teātra aktieris Imants Strads, Dailes teātra aktieris Andris Bulis, teātra un kino aktrise Esmeralda Ermale, Jaunā Rīgas teātra aktrise Inga Tropa, "Rimi" Rīgas maratona un Pasaules čempionāta skriešanā direktors Aigars Nords, Jaunā Rīgas teātra aktrise Elita Kļaviņa, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Jānis Āmanis, Latvijas Basketbola līgas direktors, "EuroBasket 2025" direktors, bijušais Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētājs Kristaps Janičenoks, Latvijas hokeja izlases spēlētājs Rihards Bukarts, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ģirts Jakovļevs, Latvijas hokeja izlases spēlētājs Miks Indrašis, Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa un Jaunā Rīgas teātra aktrise Baiba Broka.

Dziesmusvētku dalībnieku gājiens vīsies pa galveno Rīgas ielu, aizsākoties pie Brīvības pieminekļa un noslēdzoties pie Dailes teātra. Gājiena laikā katrs novads parādīs savu unikalitāti un dižosies ar savām tradīcijām un kultūras mantojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti