Rīta Panorāma

Kanādā nogādātas "Titānika" apskates zemūdens atlūzas

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Diriģents Baltiņš: Unikāla sajūta atrasties kopkora priekšā

«Tas ir katra kordiriģenta mērķis» – Jānis Baltiņš debitēs Dziesmu svētku virsdiriģenta godā

Jānis Baltiņš, kurš šogad 6. jūlijā Mežaparka estrādē koru lielkoncertā "Tīrums. Dziesmas ceļš" debitēs virsdiriģenta godā, teic: "Es uzskatu, ka tas ir katra kordiriģenta mērķis, uz ko apzinīgā darba ceļā mēs virzāmies."

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Jānis Baltiņš ir Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas Kora diriģēšanas katedras vadītājs. Paralēli tam viņš vada korus Siguldā un savā dzimtajā pilsētā Alūksnē. Ceļš uz diriģenta profesiju viņam aizsākas jau skolas laikā. "Septītajā, astotajā klasē Alūksnē bija tāds uzņēmīgs direktors mūzikas skolā, arī pūtēju orķestru diriģents Rihards Ādamsons, kas mani zināmā mērā laikam jau ievirzīja. Es vecākiem 8. klases laikā pateicu, ka es iešu uz Rīgu mācīties, būšu par kordiriģentu. Tā apņēmība izrādās liktenīga," atceras Baltiņš.

Jānis Baltiņš ir bijis virsdiriģenta godā Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Šogad pirmo reizi viņam uzticēts diriģēt lielo kopkori Mežaparkā XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos.

"Ar Mežaparka estrādi man ciešāka saikne sākās ar 1998. gadu, kad toreizējais atbildīgais par koru izvietojumu estrādē Alfrēds Cinovskis  uzaicināja mani par palīgu. Es sāku darboties, un visus šos Dziesmu svētkus līdz pat iepriekšējiem Dziesmu svētkiem gan Skolu jaunatnes, gan Vispārējiem latviešu dziesmu svētkiem esmu bijis atbildīgs par koru izvietojumu estrādē, par viņu uziešanu, par visu izvietojumu, par procesu, – viss tehniskais darbs, lai kori izskatītos skaisti estrādē un būtu vienmērīgi izkārtoti," stāsta diriģents.

Jānim Baltiņam šajos svētkos uzticēts diriģēt Valta Pūces jaundarbu ar Ineses Zanderes vārdiem. Tā būs novadu sadziedāšanās pašā koncerta sākumā. "Dziedātāji pievienojas ar dziedāšanu tajā brīdī, kad viņi ir nostājušies estrādē ar skatu pret publiku. Es tā apmēram iedomājos, ka tas varētu būt, ka katru sekundi, ja ir 30 kolonnas, nāk klāt apmēram 30 dziedātāju balsis. Iedod to varenību. Sākas no 1000 dziedātājiem un līdz 16000. Beigās, kad visi sanāk kopā, veidojas tādā a capella dziedājumā, kas saucas "Rīcības". Apmēram 15–16 minūtes," atklāj diriģents.

Jānis Baltiņš ar patīkamu satraukumu un prieku gaida pirmo mēģinājumu Mežaparka estrādē: "Es uzskatu, ka tas ir katra kordiriģenta mērķis, uz ko apzinīgā darba ceļā mēs virzāmies – sasniegt vienu no augstākajiem punktiem, būt par Dziesmu svētku virsdiriģentu. Sajūta ir unikāla, ja tu vari atrasties kopkora priekšā un viņi tev uzticas."

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti