4. studija

Kāpēc pieraksts pie zobārsta bērniem un vecākiem Latvijā ir "sāpīga" tēma?

4. studija

(Zīmju valodā). 4. studija

Ceturtā studija

Dziesmu svētku senioru kopkora dalībnieki noraizējušies par garo koncerta dienas plānu un norises vietu

Dziesmu un deju svētkos līdztekus lielajiem koncertiem svētku atmosfēru varēs izbaudīt arī bezmaksas pasākumos. Viens no šādiem bezmaksas koncertiem būs arī senioru kopkora uzstāšanās, kur aptuveni tūkstoš dziedātāju priecēs skatītājus renovētajā Rīgas cirka ēkā. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "4. studija" vērsās seniori, kuri noraizējušies par garo dienas plānu un izvēlēto koncerta norises vietu.

12 stundu darbs vairs nav pa spēkam

Gatavošanās senioru kolektīvu koncertam Rīgas cirkā sāksies jau no deviņiem rītā, un uzstāšanās noslēgsies ap deviņiem vai desmitiem vakarā.  

"Tagad parēķiniet, tur jau būtībā nav, kad uz mazmājiņu aiziet!" pauda senioru kolektīvu koncerta dalībniece, uzsverot, ka cilvēkiem cienījamā vecumā 12 stundu darbs vairs nav pa spēkam.

Organizatori gan taisnojās, ka mēģinājumi saplānoti tieši tāpat kā iepriekšējos Dziesmu svētkos.

"Mēģinājumu grafiks ir tieši tāds pats, katra no mēģinājuma daļām ir savu laika periodu, līdz pusotrai, divām stundām, tad ir pārtraukums, atkal mēģinājums, pārtraukums, un tad vakarā ir skaistais, lielais koncerts," skaidroja XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku komunikācijas vadītāja Inga Vasiļjeva.

Satrauc aicinājums ņemt līdzi savus saliekamos krēslus

Tāpat seniorus satrauc vēl kāda saņemtā ziņa – katram jāņemot līdzi savs saliekamais krēsliņš.

"Stādieties priekšā, kā izskatās, ja astoņdesmitpiecgadīga kundzīte vai nu tautastērpā, vai viņai līdzi ir tas tautastērps uz vienas rokas, otrā rokā ķeblītis, un tagad viņa mēģina ierausties autobusā, lai nokļūtu laikā uz cirku," norādīja sašutusī seniore.

Senioru koru koncerta producente Iveta Ārgale atklāja, ka ideja "paķert līdz savu saliekamo mīļo soliņu" piederot kādam no koru virsdiriģentiem.  

"Kāpēc ne? Mēs izdomāsim, kur cilvēks ar to savu mazo soliņu var piesēst, bet tādas iespējas, ka mēs atstātu seniorus stāvot kājās – nu nē!" uzsvēra Ārgale.

Producente skaidroja, ka dziedātāji, kuri piekusīs koncerta laikā, varēšot piesēst uz podestiem. Arī Rīgas cirka direktore Māra Pāvula mierināja, ka "neviens nepaliks, stāvot kājās".

"Rīgas cirkā krēsli ir. Pagaidām nav mūsu lielo tribīņu, kas nāks šī gada nogalē, bet jau šobrīd uz katru pasākumu mēs būvējam speciālas tribīnes – pagaidu tribīnes, nodrošinām krēslus," teica Pāvula.

Diriģente paziņojusi, ka koncertam nebūšot skatītāju

Vēl seniorus sarūgtinājusi informācija, ka lielajam senioru kopkorim nemaz nebūšot skatītāju; to dalībniekiem paziņojusi kora diriģente. Vai tiešām senioru kori, daudzi – braukuši tālu ceļu, visu dienu mēģinājuši, pēc tam no septiņiem līdz desmitiem vakarā dziedās vieni paši cirka telpās un paliks bez skatītājiem?

Vasiļjeva skaidroja, ka skatītāji būs, un ieejas kartes uz šo bezmaksas koncertu, sākot no 12. jūnija, var saņemt "Biļešu paradīzes" kasēs. Koncerts tikšot arī ierakstīts.

"Tas būs daudzkameru ieraksts, kurš pēc tam būs skatāms vairākos TV kanālos un arī svētku mājaslapā, tā ka to varēs izbaudīt ilgi pēc svētkiem," informēja Vasiļjeva.

Izvēlēto koncerta norises vietu sauc par pazemojošu

Taču seniore ir neizpratnē arī par izvēlēto koncerta norises vietu un pat sauc to par pazemojošu, uzskatot, ka daudz piemērotāka šim pasākumam būtu Esplanāde vai "Vērmanītis". 

Savukārt Vasiļjeva norādīja, ka 2018. gadā, kad koncerts notika Esplanādē, mēģinājuma laikā lijis lietus, un senioriem bijis gan auksti, gan neērti, tāpēc šogad izlemts šo koncertu rīkot slēgtā telpā, lai "seniori nebūtu atkarīgi ne no saules, ne no karstuma, ne no lietus, ne no citiem laika apstākļiem". Izvērtējot visas iespējamās pasākumu un koncertzāļu vietas Rīgā, ticis pieņemts lēmums senioru koru koncertu rīkot jaunākajā kultūras telpā ­– Rīgas cirkā.

"Mums tikko ir pabeigts energoefektivitātes projekts, esam renovējuši ēku, un mums ir pilnīgi jauna, moderna ventilācijas sistēma, tā, ka par to tiešām nebūs jāuztraucas," apstiprināja Rīgas cirka direktore. "Gan šīs telpas pats apmērs, gan visas jaunās tehnoloģijas nodrošinās to, ka gan koristi, gan skatītāji varēs justie komfortabli; būs, ko elpot visiem, un nevienam nebūs ne par karstu, ne par aukstu."

Arī Ārgale atzina, ka Rīgas cirks ir skaista kultūrvieta un piemērota telpa "mazam, mīļam un jaukam koncertam".

"Kori stāvēs uz podestiem pirmajā un otrajā stāvā, tādā pusmēnesī, un tad būs ejas no abām pusēm, un pretī būs skatītāji," sacīja producente.

Iespējams, kādā brīdī ir pieklibojusi komunikācija, noticis kāds pārpratums, taču organizatori visiem senioriem sola, ka tas būs sirsnīgs un jauks pasākums, un atgādina, ka tādējādi Dziesmu svētki atgriežas Rīgas cirkā, jo pagājušā gadsimta 20. gados Dziesmu svētku pasākumi šeit jau ir notikuši.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas  Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti