Rīta Panorāma

Globālā sasilšana apdraud Eiropas un pasaules iedzīvotāju veselību

Rīta Panorāma

Laika ziņas

87 gadu vecumā vada kori un piedalās Dziesmu svētkos

«Esam kā viena ģimene» – senioru koris «Noktirne» Dziesmu svētkos piedalās 50 gadus

Ar nepacietību svētdienas Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu gaida senioru koris "Noktirne". Tā vadītāja Ilga Bērziņa stāsta, ka tās ir kolosālas sajūtas, jo visa Latvija ir vienā mazā Mežaparkā.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Ilgai Bērziņai ir 87 gadi. Ievērojamais gadu skaits nav šķērslis, lai vadītu sieviešu senioru kori "Noktirne", ko izveidojusi 1972. gadā. Diriģente stāsta, ka viņa joprojām mīl savu darbu un viņai patīk vadīt kori. 

"Mēs sanācām pirmās 10 sievas. Vēlāk jau pievienojās vīri, bet nu vīri tādi švakāki mums. Vairs neviens vietā nenāca, un ar viņiem bija samērā grūti strādāt. Jāsaka, ka viņiem grūtākas galvas ir. Pēc tam jau koris pamazām sāka paplašināties," atminas Ilga Bērziņa. "Man ir ārkārtīgi labs kolektīvs. Parasti saka, ka sievu kolektīvos vienmēr kādas ķildas un aprunāšanas, kaut kādas aizmugures. Man jāsaka, ka mēs tiešām esam kā viena ģimene."

2014. gadā koris "Noktirne" ir izcīnījis otro vietu Pasaules koru olimpiādē. Kora dalībniece Valda Rupeika stāsta, kā Ilgai Bērziņai izdodas panākt, lai visas dāmas dziedātu tā, kā diriģente vēlas: "Ar pierunāšanu. Viņa prot izstāstīt, ko no šīs dziesmas mēs vēlamies. Un tad mums arī ir jāizpilda. Mēs jau diriģenti klausām. Viņa mums ir sirds un dvēsele korī. Bez viņas mēs nevaram iztikt."

Šogad koris piedalījās koru karos. "Nemaz nezināju, ka tautasdziesmas ir tik grūti nevis atdziedāt, bet izdziedāt – atrast saturu dziesmai, izpildījumu. Ar katru mēģinājumu nāk klāt kaut kas jauns, ko es izdomāju," stāsta Ilga Bērziņa.

Dziesmu svētkos koris piedalās kopš 1973. gada. Tas vienmēr ir bijis un būs īpašs notikums dāmu dzīvē.

"Man ļoti, ļoti patīk "Dziesmai, šodien liela diena". Patīk "Gaismas pils", "Jāņu vakars". Tā ir klasika, ko nevar nedziedāt. Tāpat "Saule, Pērkons, Daugava", "Manai dzimtenei". To, kad dzied, tad sirdis plūst pāri. Tās ir kolosālas sajūtas, tur visa Latvija ir vienā mazā Mežaparkā. Visi kopā vienādi domājoši, tur ir Latvija kopā ar savu domāšanu, ar savu lepnumu par to, ka mēs dziedam, ka mēs esam unikāla valsts visā pasaulē," teic Ilga Bērziņa.

Arī šogad koris "Noktirne" Ilgas Bērziņas vadībā būs Mežaparka estrādē svētku noslēguma koncertā, kur dziedās no visas sirds sev un savai tautai.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti