Rīta Panorāma

Intervija ar TDA "Dancis" vadītāju Rolandu Juraševski

Rīta Panorāma

Intervija ar LTV laika ziņu redaktoru Tomu Brici par laika prognozi šai nedēļai

Pagodinājums diriģēt. Virsdiriģenta Jāņa Ozola stāsts

Pagodinājums diriģēt. Dziesmu svētku virsdiriģenta Jāņa Ozola stāsts

Jauniešu kora "Maska" diriģenta Jāņa Ozola ceļš līdz šai profesijai aizsācies pavisam nejauši. Savulaik tuvākā skola pie dzīvesvietas bijusi Emīla Dārziņa mūzikas skola, kurā iestājās tikai šī iemesla dēļ. Šogad Jānis Ozols Dziesmu un deju svētkos debitēs virsdiriģenta godā.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Jāņa Ozola ceļš līdz mūzikai un diriģenta profesijai savulaik sācies nejauši: "Tas sākās netīšām, jo man tuvākā skola pie dzīvesvietas bija Emīla Dārziņa mūzikas skola, kur vecāki man aizlaida iestāties, kaut gan viņi ar mūziku vispār nebija saistīti. Mani tur uzņēma. Tad jau zēnu koris, Rīgas Doma kora skola, kur mācīja diriģēšanu. Kaut kā tas viss aizgāja. No 16 gadiem es sāku diriģēt koros. Jau 26 gadus to vien daru."

Tiesa, pēc vidusskolas pabeigšanas bijis brīdis, kad Jānis Ozols domājis, ka diriģenta profesija nebūs īstais dzīves ceļš: "Iestājos mūzikas menedžmentā, turpat Doma skolā. Pa to gadu tomēr kaut kā sapratu, ka jāiet uz Mūzikas akadēmiju, jāturpina mācības, un nodibināju vairākus korus. Nu kaut kas tur laikam arī sanāk. Kaut arī es joprojām gribētu arī kaut ko normālu darīt."

Šobrīd viņš vada Babītes pagasta jauniešu kori "Maska", bijis arī grupas "Cosmos" dalībnieks. Jānis Ozols atzīst, ka diriģenta profesija nav vienkārša: "Diriģenta profesija pieprasa ne tikai būt tajā mēģinājumā un strādā tajā konkrētajā brīdī vai atnākt uz koncertu un to visu novadīt, bet ir visa plānošana, domāšana un mērķi, programmas, kāpēc, kur, ar ko. Tas prasa diezgan daudz domāšanas laika. Rīgā esmu vadījis tikai pāris korus, man parasti visi kori ir ārpus Rīgas, tāpēc man jau no 18 gadu vecumu ir tiesības, lai es varētu ar mašīnu visur izbraukt.

Šogad Vispārējos dziesmu un deju svētkos Jānis Ozols debitēs virsdiriģenta lomā. Viņš atklāj: "Es noteikti atceros, ka man atnāca pa pastu vēstule. Vēstulē bija rakstīts, ka es tieku aicināts kļūt par šo svētku virsdiriģentu. Tas ir ļoti pagodinoši."

Svētku lielkoncertā viņam uzticēts diriģēt "Līgo dziesmu": "Viņa ir tāda ļoti izaicinoša, nav viegla dziesma, koristiem dziedāt šo dziesmu ir diezgan liels izaicinājums. Es mirkli, kad satikšu visu 16 000 uz estrādes, gaidu ar lielu nepacietību, nedaudz arī ar stresu, kuru es ceru, es pārvarēšu tad, kad es pacelšu rokas."

Jāni Ozolu virsdiriģenta godā Mežaparka estrādē varēs redzēt 6. jūlijā koru lielkoncertā "Tīrums. Dziesmas ceļš".

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti