VIDEO: «Koru karos» uzvaru svin – «Erelbe», «Graidi», «Venda» un «Kamēr...»

Sestdien, 1. jūlijā, Dziesmu svētku koru konkursa finālā "Koru kari" noskaidroti labākā kora titula un Lielās balvas ieguvēji. Lielo balvu saņēma koncertorganizācijas "Ave Sol" jauniešu koris "Kamēr..." jaukto koru grupā, Ventspils Kultūras centra sieviešu koris "Venda" sieviešu koru grupā, Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības aģentūras "Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs" vīru koris "Graidi" vīru koru grupā un Rīgas Latviešu biedrības senioru koris "Erelbe" senioru koru grupā.

Kori saņēma 3000 eiro naudas balvu, karoga naglu un "Rimi" labumu kasti. Lielo balvu pasniedza kultūras ministrs, Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētājs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Jauniešu koris "Kamēr..."

Mākslinieciskais vadītājs Jurģis Cābulis. Diriģents Patriks Kārlis Stepe. Vokālie pedagogi Jolanta Strikaite-Lapiņa un Ansis Sauka.

Sieviešu koris "Venda"

Mākslinieciskās vadītājas Anitra Niedre un Rudīte Tālberga. Kormeistare Sandija Ziemele.

Vīru koris "Graidi"

Mākslinieciskais vadītājs Jānis Mežinskis. Diriģents Edgars Kārklinieks. Koncertmeistars Edijs Strušels.

Senioru koris "Erelbe"

Mākslinieciskā vadītāja Zaiga Lazdiņa-Radziņa. Koncertmeistare Ingrīda Upmace.

LAUREĀTI

Jaukto koru grupa

1. vieta – Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sōla" (mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons)

1. vieta – Latvijas Universitātes jauktais koris "Juventus" (mākslinieciskais vadītājs Valdis Tomsons)

2. vieta – Rīgas kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" Jauniešu koris "Balsis" (mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis)

2. vieta – Ropažu novada Garkalnes pagasta kultūras centra "Berģi" jauktais koris "Pa Saulei" (mākslinieciskā vadītāja Marta Ozola)

3. vieta – SIA "Kurzemes filharmonija" jauktais koris "Ventspils" (mākslinieciskais vadītājs Aigars Meri)

3. vieta – Babītes Kultūrizglītības centra jauktais koris "Maska" (mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols)

3. vieta – Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes jauktais koris "Aura" (mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols)

Sieviešu koru grupa

1. vieta – Jelgavas 4. vidusskolas meiteņu koris "Spīgo" (mākslinieciskās vadītājas Krista Delvere, Līga Celma-Kursiete)

1. vieta – Latvijas Universitātes sieviešu koris "Balta" (mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza)

1. vieta – Latvijas Universitātes sieviešu koris "Minjona" (mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags)

3. vieta – VEF Kultūras pils sieviešu koris "Dzintars" (mākslinieciskā vadītāja Aira Birziņa)

Vīru koru grupa

1. vieta – Daugavpils Vienības nama vīru koris "Forte" (mākslinieciskais vadītājs Jevgeņijs Ustinskovs)

2. vieta – Latvijas Universitātes vīru koris "Dziedonis" (mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars)

3. vieta – Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" vīru koris "Tēvzeme" (mākslinieciskais vadītājs Tālivaldis Gulbis)

Senioru koru grupa

1. vieta – Jelgavas novada senioru koris "Gaisma" (mākslinieciskā vadītāja Sanita Šeflere)

1. vieta – Mārupes kultūras nama senioru koris "Noktirne" (mākslinieciskā vadītāja Ilga Bērziņa)

2. vieta – VEF Kultūras pils senioru sieviešu koris "Daugavas vanadzes" (mākslinieciskā vadītāja Ārija Zeltiņa)

Žūrijas pārstāve Anžela Maslenņikova stāstīja: "Mani iespaidi par šo dienu ir grandiozi. Tik daudz profesionāli, brīnišķīgi kori, Latvijas komponistu radīta laikmetīga mūzika, ļoti emocionāls sniegums. Šodien visu dienu es klausījos spīdošus priekšnesumus. Priecājos, ka tik ilgus gadus latvieši notur šo seno tradīciju. Tā ir prasme apvienot tik daudz cilvēkus dziedāšanas kultūrā, kas nes ne tikai estētisku baudījumu, bet piepilda dvēseli. Es ceru, ka pēc uzvaras Ukrainā mēs noteikti atjaunosim koru amatierkustību."

Šajos svētkos Lielās balvas un karoga naglas dizainu radīja svētku identitātes autori Maija Rozenfelde un Nauris Jostsons, savukārt to realizēja metālmākslinieks Modris Svilāns. "Mēģinājumu process nezinātājam no malas var šķist juceklīgs un smags, tomēr svētku dalībniekus vieno kopējs mērķis – brīdī, kad viss sastājas savās vietās, tiek sasniegta pilnības sajūta. Balva veido divas perspektīvas: viena kā mūžīgā kustība, bet otra kā atskaites punkts – svētku 150. gadskārta," par balvas dizainu stāstīja Maija Rozenfelde. Balva darināta, izmantojot metālu un cēlkoku.

Pasākumam bija iespējams sekot līdzi divās tiešraidēs – no norises vietām Rīgas Latviešu biedrības namā un Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Latvijas labāko amatierkoru finālsacensības norisinājās jaukto, vīru, sieviešu, kā arī senioru koru kategorijās. Dalībnieku sniegumu vērtēja starptautiska žūrija. Tradicionāli finālkonkursa rezultāti tika paziņoti uzreiz pēc sacensībām, klātesot visiem dalībniekiem.

Latvijas Universitātes Lielajā aulā notika konkursa fināls jauktajiem koriem. Ar konkursa programmu var iepazīties šeit.

Rīgas Latviešu biedrības namā notika konkursa fināls senioru, sieviešu un vīru koriem. Ar konkursa programmu var iepazīties šeit.

Kā katru reizi "Koru karos" adrenalīns sita augstu vilni, vēstīja Latvijas Radio žurnāliste Ieva Puķe. Konkursā piedalījās 55 paši labākie kori. Latvijas Universitātes Lielajā aulā sacentās 33 jauktie kori, bet Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē 11 sieviešu, 7 vīru un 4 senioru kori.

Universitātes aulā darbu veica žūrija, kurā ir Latvijas izcilākie un pasaulē atzītākie koru diriģenti – Kaspars Putniņš, kas strādā gan ar Latvijas Radio kori, gan arī ir Zviedrijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, kā arī Sigvards Kļava, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, vairākkārtējs Lielās Mūzikas balvas laureāts un jau kopš 1992.gada arī Dziesmusvētku virsdiriģents. Krista Audere savu diriģentes karjeru veidojusi Nīderlandē, Vaclovs Augustins ir starptautiski pazīstams diriģents no Lietuvas un Anžela Masļeņikova – Kijivas operas galvenā koncertmeistare.

"Man ir sanācis daudzos beidzamos Dziesmu svētkos sēdēt žūrijās un vērtēt. Nāku uz šejieni ar pozitīvu sajūtu, ka kori ir atkal kādu pakāpi tuvāk Saulei, tuvāk mākslinieciskai laimībai. Ceru, ka skate to tikai apstiprinās – nevajadzēs prātot par tehniskām lietām, bet drīzāk priecāties par mākslinieciskām veiksmēm," savās sajūtās Latvijas Radio dalījās Sigvards Kļava.

Katrs koris karos savu prasmi demonstrēja ar vienu obligāto skaņdarbu, jauktajiem koriem tā bija Pētera Vaska un Andreja Eglīša dziesma "Savā tautā". Tāpat kori dziedāja arī vienu izvēles skaņdarbu.

Sieviešu, vīriešu un senioru korus vērtēja Mārtiņš Ozoliņš, Mārtiņš Klišāns un Andris Veismanis, talkā ņemot Risto Jostu no Igaunijas un Liānu Čonišvili no Gruzijas.

"Koru kari" noslēdzās Rīgas Latviešu biedrības namā ar grupas "Rikši" koncertu un apbalvošanas ceremoniju.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti