Kultūras ziņas

Tā tam būs būt!

Kultūras ziņas

Jauns humora zīmols

Sākas Tallinas arhitektūras biennāle

Tallinas arhitektūras biennālē latvieši eksponē «Pasauli bez arhitektūras»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trešdien, 9.septembrī, Igaunijas galvaspilsētā atklāta Tallinas arhitektūras biennāle "Selfdriven city" jeb "Pašvadāmā pilsēta". Ar to rīkotāji foruma dalībniekus un apmeklētājus mudina padomāt, kas notiks ar pilsētām, arhitektūru un dizainu, kad tehnoloģiju attīstība būs sasniegusi jaunu augstieni, proti, kad automobiļiem vairs nebūs vajadzīgi vadītāji. Izstādēs piedalās arī Latvijas pārstāvji.

Biennāles galvenā izstāde "Body Building" Igaunijas arhitektūras muzejā pievērsīsies hibrīdām būvformām, kur augstākās tehnoloģijas un zinātne sastopas ar pašvadāmām materiālu sistēmām. Izstādē iekļauta arī piecu Latvijas jauno arhitektu un tehnoloģiju speciālistu ekspozīcija ar nosaukumu "Pasaule bez arhitektūras", kur virtuāli katrs pats var kļūt par savas mājas arhitektu un izprintēt savu projektu uz 3D printera turpat norises vietā.

"Mēs provocējam domāt par to, ko virtuālā realitāte varētu nest arhitektūrai un kā tā varētu uzlabot arhitekta praksi. Arī to, ka no jaunajām tehnoloģijām nebūtu jābaidās kā no tādām, kas mums varētu atņemt darbu, bet meklēt veidus, kā mēs varam tās izmantot. Mēs plānojam šo ekspozīciju un programmatūru vest arī uz Rīgu," stāsta Tallinas arhitektūras biennāles Latvijas projekta kuratore Gunita Kuļikovska.

Salīdzinājumā ar Venēcijas arhitektūras biennālēm, Tallinas forums ir mazāka mēroga, bet tāpēc arī personīgāks un labvēlīgāks dažādu industriju sadarbības eksperimentiem, kuros savus spēkus var pārbaudīt un jaunas zināšanas apgūt arī jaunie profesionāļi.

"Es teiktu, ka uzdrīkstēšanās jautājumā [šī biennāle] ir divus soļus uz priekšu. Mums liekas - kāds sakars ar manu vajadzību aizvest bērnu uz bērnudārzu, ko jūs te murgojat. Valstiskā līmenī parāda, ka par to jādomā. Arhitektu jautājums, atbildības jautājums. Tas ir tas, kur viņi viennozīmīgi ir priekšā mums," vērtē latviešu arhitekts Toms Kokins.

Šobrīd Tallinā izstādītā ekspozīcija vēlākā rudenī būs apskatāma arī Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti