Kultūras ziņas

Pasaku zinātne

Kultūras ziņas

Balva par mūža ieguldījumu mūzikā - Regīnai Frinbergai

Sarunas par arhitektūru pulcē simtus

Sarunas par arhitektūru pulcē simtus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā popularitāti ir ieguvis sarunu cikls ar nosaukumu “Vārds Latvijas dizaineriem”, kas notiek mēneša pedējā trešdienā bez maksas un ko var apmeklēt ikviens. 29.janvāra tēma par mūsdienu arhitektūru pulcēja vairākus simtus klausītāju.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā savā pieredzē dalījās četri arhitekti un klausītāji stāvēja pat kājās, jo ieraudzīt žurnāla fotogtāfijā restaurētu vai jaunuzceltu ēku ir viens, bet dzirdēt arhitekta, piemēram, Zaigas Gailes koka arhitektūras glābšanas un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas renovēšanas pieredzi divpadsmit gadu garumā, pavisam kas cits.

 “Divsimt gadu veca koka māja ir milzu vērtība un to var apdzīvot ļoti mūsdienīgi, savienojot laikus – romantisko ar ļoti mūsdienīgo sajūtu,” stāsta arhitekte Zaiga Gaile. “Es domāju, ka bērni, kas skolā macīsies, varēs kā grāmatu lasīt, skatoties uz atvērtām guļbaļķu sienām, materiālu faktūrām, pelēkās krāsas attiecību pret silto koku.”

Sarunu cikla vadmotīvs muzejā ir projekta stāsts, ļaujot ielūkoties aizkulisēs un uzzināt par konkrētu radošo ideju no dzimšanas līdz praktiskām veiksmēm un neveiksmēm.

Arhitektūra ir visa pamatā, un no tās atkarīgs gan deķis pie sienas, gan puķupods uz galda, - šī izskanējusī doma caurvij visu četru arhitektu pieredzi, cenšoties radīt cilvēkam un videi draudzīgu arhitektūru – gan Miķeļa Putrāma projektētajā Saldus mākslas un mūzikas skolā, gan Jura Mitenberga darbā, radot dzīvojamo namu kompleksu pie Mazā Baltezera.

Sarunas par paveiktajiem darbiem vērtīgas ne tikai studentiem, bet arī pašos arhitektos uzjundī atšķirīgus viedokļus.

“Ar Miķeli Putrāmu sarunājamies vienā valodā par savu sajūtu, par koka materiālu un par lietu dabiskumu un godīgumu, bet mans kolēģis Mitenbergs mānās. Viņš taisa mājas no betona un izliekas, ka tās ir no koka,” teic Gaile.

"Ir ļoti jauki izveidot koka konstrukcijas, bet tikpat jauki – dzelzbetona un visu pārējo,” – tā savukārt arhitekts Juris Mitenbergs.

Cikla programma paredzēta plaša un daudzveidīga, atvēlot vietu arhitektūrai, interjera dizainam, grāmatu grafikai, vides un sociālajam dizainam. Nākamais izglītojošais bezmaksas pasākums par dizainu un vidi muzejā būs pēc mēneša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti