Kultūras ziņas

"Vēstules Teo" un "Stāsts par nezināmo"

Kultūras ziņas

MESA lielkoncerts "Arēnā Rīga"

Galantā laikmeta modes nianses

Rundāles pils muzejs aicina uz teatralizētām ekskursijām «Galantā laikmeta modes nianses»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Arī šajā gadā, turpinot vakara ekskursiju ciklu, Rundāles pils muzejs aicina uz teatralizētām ekskursijām ar intriģējošu nosaukumu “Galantā laikmeta modes nianses”. To laikā iespējams tuvāk iepazīt 18. gadsimta kungu un dāmu garderobi, izzināt augstmaņu ģērbšanās ieradumus un pārliecināties par rokoko laikmeta nepraktiskumu un pārspīlētajām formām.

No sestdienas, 15. februāra, Rundāles pils muzejā rokoko stila dzīvesveida aizkulises klātienē varēs iepazīt teatralizētā ekskursijā.

Apmeklējot hercoga un hercogienes ģērbistabas un guļamistabas, iespējams ielūkoties augstmaņu ģērbšanās rituālā, kas 18. gadsimta galmā bija publisks pasākums.

Vēsturisko rekonstrukciju studijas “Rokoko” vadītāja Elīna Kuzņecova stāsta, kāds izskatījies rokoko laikmeta vīrieša apģērbs:

“Vīrieša uzvalks sastāv no klasiskām trim sastāvdaļām, kas ir bikses, veste un žakete. Apakšā, protams, ir krekls. Grezna izšūta žakete, kuras izšuvums atkārtojas vestē, bet ir kontrastējošs. Žaketi, protams, nepogā ciet, lai smalko vesti var redzēt. Viņam pat ir dimanta pogas.”

18. gadsimta sievietes un vīrieša garderobē bija daudz līdzību. Kungi valkāja mežģīnes, un neatņemama tērpa sastāvdaļa bija žabo. Vīrieši, līdzīgi kā sievietes, lietoja arī kosmētiku un nēsāja parūkas, ko pirms katras iziešanas sabiedrībā iepūderēja.   

Hercogienes buduārā notika dāmu brīnumainās pārvērtības, kur viņas tika saģērbtas ar visām nepieciešamajā apakškārtām, lai veidotos atbilstošais siluets,” stāsta Elīna Kuzņecova. “Grāfienei ir franču stila kleita, kurai siluets veidojas, pateicoties stīpu apakšsvārkiem – panjē, kas tulkojumā no franču valodas nozīmē “grozs”.”

Rokoko laikmeta dāmu tēlu vienmēr papildināja dažādas formas sejas “skaistuma mušiņas”, un tam, kur punktiņš bija novietots uz sejas, bijusi nozīme.

Lai izceltu majestātisko stāju, mušiņu līmēja uz pieres, mušiņa deniņos apzīmēja kaislīgu raksturu, bet dāmas vēlmi koķetēt varēja atpazīt pēc skaistuma mušiņas virs lūpas.

Teatralizētas ekskursijas Rundāles pils muzejā, iepriekš piesakoties, interesenti varēs apmeklēt arī martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti