Kultūras rondo

Kultūras aktualitātes: Simbolisti Parīzē, rakstnieki Londonā

Kultūras rondo

Baltijas simbolisti Parīzē jeb pēdējā simbolisma "Terra incognita"

Izstādē varēs aplūkot Latvijas Dizaina gada balvas 2018 laureātu darbus

Latvijas Dizaina gada balvas laureātu darbus varēs aplūkot izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 17. aprīļa Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma izstāde “Latvijas Dizaina gada balva 2018”. Konkursā par labākajiem tika atzīti “Associates, Partners et Sons” par darbu “RIGA IFF vizuālā komunikācija un vides objekti”. Savukārt dizaina studija "H2E” ieguvusi THEA balvu par izciliem sasniegumiem ekspozīcijas veidošanā Tadenavas muzejā.

THEA balva ir Tematiskās izklaides industrijas asociācijas balva, kuru piešķir jau 24 gadus.

"Skatāmies līdzi un izvērtējam, kuros konkursos piedalīties, šķita, ka varētu būt liels izaicinājums piedalīties ar mūsu mazbudžeta un bez tehnoloģijām veidoto muzeju Raiņa dzimtas mājās Tadenavā. Par lielu pārsteigumu uzzinājām, ka esam ieguvuši šo balvu,” sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” skaidro "H2E” vadītājs Holgers Elers.

Latvijā birojs "H2E” Dizaina gada balvas konkursā nepiedalās, jo ir šī notikuma organizētāji. Vērtējot balvai iesniegtos darbus, Elers norāda, ka piedāvājumā varēja redzēt labāko, kas pēdējo divu gadu laikā Latvijā tapis.

"Prieks, ka finālā tika arī Liepājas Mākslas skola ar labu sociāli atbildīgu projektu. Arī Latvijas Mākslas akadēmijas studenti ar kursa darbu projektu, kas saistīts ar medicīnas aprūpi, kā padarīt to bērniem mazāk biedējošu,” atzīst Elers.

Konkursā bija plaši pārstāvētas visas dizaina jomas, tāpēc arī Latvijas dizaina balvas konkursā nav kategoriju. "Nozaru robežas saplūdušas, runājam par dizainu kopumā un kā tas ietekmē cilvēkus," bilst Elers.

"Mūsu uzstādījums bija, ka nevēlamies izmantot filmu attēlus, lai veidotu komunikāciju. Tādēļ meklējām alternatīvus veidus, kā komunicēt, ka tas ir filmu festivāls, daudzšķautņaina, daudzpusīga programma ar dažādām apakšsadaļām,” par darbu, kas ieguva Latvijas dizaina gada balvu 2018 - “RIGA IFF vizuālā komunikācija un vides objekti” - stāsta biroja “Associates, Partners et Sons” pārstāvis Edgars Zvirgzdiņš.

Zvirgzdiņš bilst, ka viņa pārstāvētais birojs ir dibināts pirms septiņiem gadiem un visu laiku strādājuši, lai celtu kvalitātes latiņu. "Cenšamies arī iznest Latvijas dizaina vārdu pasaulē,” - tā Zvirgzdiņš.

Runājot par Latvijas dizaina tirgu, Zvirgzdiņš atzīst, ka Latvijas tirgus ir tieši tik mazs, lai mēģinātu atsperties un mēģinātu startēt globāli.

"Darbs bija interesants, aizraujošs un darbietilpīgs. Daudz diskutējām,” par darbu Dizaina gada balvas žūrijā bilst žūrijas pārstāve dizainere Liene Drāzniece. Viņa atklāj, ka katrs žūrijas loceklis aizstāvējis iesniegtos darbus no savu kompetenču puses, katram žūrijā bijis savs redzējums.

Drāzniece vērtē, ka kvalitatīvi strādā mūsu meistari un bieži ārzemēs var dzirdēt, ka kāda lieta ir fantastiski izpildīta.

Arī jaunās tehnoloģijas ir attīstītas.

Elers uzskata, ka esam konkurētspējīgi ne tikai ar spējām tehnoloģijās un programmēšanā, bet arī esam spējīgi konkurēt ar idejām.

Izstāde ar 20 labākajiem Latvijas Dizaina gada balvas 2018 konkursam iesniegtajiem darbiem iezīmē aktuālo situāciju Latvijas dizainā. Izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs aplūkojama līdz 20. maijam. Izstādē norisināsies arī sarunas un meistardarbnīcas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti