Ko spēj dizains? Esplanādē atklāta «Latvijas Dizaina gada balvas 2023» uzvarētāju izstāde

No 24. augusta līdz 30. septembrim Rīgas centrā, Esplanādē skatāma brīvdabas izstāde "Latvijas Dizaina gada balvas 2023 uzvarētāji", kurā plašai auditorijai — Rīgas iedzīvotājiem un viesiem — ir iespēja skatīt 19 konkursa uzvarētāju un finālistu darbus, informēja Latvijas Dizaina centra pārstāvji.

Izstādē apskatāmie darbi demonstrē plašu dizaina izmantojumu dažādās industrijās un dzīves jomās, risinot aktuālas problēmas un izaicinājumus. Šie dizaina paraugi interesentiem parāda lielo dizaina iespēju spektru.

Izstādes kuratore ir Dita Danosa, bet tās dizaina autors — Kirils Kirasirovs.

Latvijas Dizaina gada balvas konkurss norisinājās no 2022. gada 10. oktobra līdz 2023. gada 2. jūnijam, kad apbalvošanas ceremonijā kinoteātrī "Splendid Palace" tika paziņots "Grand Prix" ieguvējs un uzvarētāji piecās kategorijās: produkti, pakalpojumi, komunikācija, vide un digitālie risinājumi. Žūrija piešķīra arī četras īpašās atzinības, un savu apbalvojumu pasniedza arī radošo industriju komunikācijas platforma "Fold".

Par konkursa "Grand Prix" ieguvēju un uzvarētāju vides dizaina kategorijā kļuva arhitektūras studijas "Ēter" veidotā izstāde "Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR" Dizaina muzejā Londonā, digitālo risinājumu kategorijas uzvarētājs  ir studijas "Color Grey Studio" videospēle "The Case of the Golden Idol", bet par veiksmīgāko darbu komunikācijas kategorijā tika atzīta dizaineres Rūtas Jumītes izstrādātā jauniešu organizācijas "Young Folks" vizuālā identitāte. Pakalpojumu dizaina kategorijā uzvarēja Dizaina studija bērniem Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (autori — Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Izglītības un pieejamības daļa sadarbībā ar dizaineri Lāsmu Kondrāti un ilustratori Kristīni Martinovu), bet produktu dizaina kategorijā augstāko apbalvojumu saņēma militārais transportlīdzeklis "VR–1–FOX", ko radījis dizainers Edijs Ļaksa.

Žūrijas īpašo atzinību par augstas kvalitātes maza mēroga dizaina intervenci saņēma izstāde "Telpa Nr.13" ISSP Galerijā (autori — Reinis Hofmanis, Aleksejs Beļeckis, Iveta Gabaliņa), par pašcieņas un piederības Latvijai veicināšanu ar dizaina paņēmieniem tika cildināta Rīgas pašvaldības veidotā Patriotu mēneša komunikācijas kampaņa (autori — Eva Abduļina, Jānis Klaučs, Dārta Apsīte). Tāpat žūrijas atzinību par ētisku un ilgtspējīgu dizainu saņēma modes dizaineres Sabīnes Skarules apģērbu kolekcija "Vaguely Latvian", bet kā dizains ar izglītojošu un sociālu ietekmi tika izcelta izglītojošā galda spēle "Izglāb rokrakstu" (autori — Līga Rīga Bērziņa, Agrita Rinkeviča, Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēji).

"Kā starptautiska žūrija mēs šogad kļuvām liecinieki pārsteidzošu ideju, vides un objektu tapšanas un īstenošanas procesam, redzējām, kā caur dizainu tiek pausts lepnums un piederības sajūta savai tautai un valstij. Ļoti novērtēju acīmredzamu tieksmi pēc izcilības, vēlmi rast risinājumus dažādiem jautājumiem, izurbties līdz dziļākajiem cēloņiem un nākt klajā ar jauniem, inovatīviem risinājumiem, vienlaikus saglabājot izpratni par komerciāli izdevīgām iespējām. Šādas iniciatīvas ne tikai nodrošina dizaina pieejamību jaunām auditorijām, bet arī jaunu auditoriju piesaisti dizaina procesiem," par savu pieredzi žūrijas priekšsēdētāja amatā dalās dizainers Maiks Bonds no Lielbritānijas.

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā. To pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. Šogad konkursam kopumā tika iesniegti 159 darbi, kas ir līdz šim lielākais pieteikto darbu skaits augstākajam apbalvojumam dizaina jomā Latvijā. Dalībai konkursa otrajā kārtā atlases žūrija izvirzīja 59 darbus. Otrajā kārtā darbus vērtēja starptautiska fināla žūrija, kura finālam nominēja 19 darbus, no kuru vidus tika noteikti uzvarētāji piecās kategorijās.

"Latvijas Dizaina gada balvas 2023" fināla žūrijā strādāja septiņi dizaina profesionāļi: dizaina stratēģis, Lielbritānijas aģentūras "Bond and Coyne" līdzdibinātājs un direktors Maiks Bonds (Mike Bond), produktu dizainere, Viļņas Mākslas akadēmijas Inovāciju centra direktore Audrone Drungilaite (Audronė Drungilaitė), biroja "Brigita Bula arhitekti" vadošā arhitekte un Latvijas Arhitektu savienības padomes locekle Brigita Bula, dāņu dizainers, aģentūras "Archival Studies" partneris un radošais direktors Emīls Romāns Frūge (Emil Roman Frøge), dizaina studijas "H2E" vadošā dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore, SEGD Riga Chapter līdzdibinātāja Ingūna Elere, digitālā dizaina, konsultāciju un izstrādes uzņēmuma "Cube" mākslinieciskais direktors Kristaps Šteimanis un grafikas dizainere, kosmētikas uzņēmuma "Madara Cosmetics" līdzdibinātāja un vadošā dizainere Liene Drāzniece.

Darbu pieteikšana "Latvijas Dizaina gada balvas 2024" konkursam sāksies 1. oktobrī. Latvijas Dizaina gada balva ar Kultūras ministrijas atbalstu ir dibināta 2017. gadā. Konkursu no 2023. līdz 2025. gadam organizē Latvijas Dizaina centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti