No visas pasaules liela interese par pakalpojumu dizaina studijām Kuldīgā

Šonedēļ Kuldīgā pirmo reizi vienkopus pulcējušies 32 studenti no dažādām pasaules valstīm, kuri uzsākuši mācības Latvijas Mākslas akadēmijas "Erasmus Mundus" maģistra līmeņa programmā "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas (SDSO)". Šāda līmeņa programma Baltijas valstīs tiek īstenota pirmo reizi, turklāt 20 studentiem tiek nodrošinātas stipendijas, kā arī pilna veselības apdrošināšana. Programmas īstenošanā ir iesaistītas četras augstskolas, arī partneri no Somijas un Igaunijas.

No visas pasaules liela interese par pakalpojumu dizaina studijām Kuldīgā
00:00 / 04:36
Lejuplādēt

Kuldīgā "Adatu fabrikā" liels notikums, jo īstenojies ilgi gaidītais mirklis, kad studenti no Latvijas, Meksikas, Peru, Pakistānas, Indijas, Ķīnas, Ēģiptes un citām valstīm sapulcējušies klātiene un vienkopus, lai uzsāktu mācības maģistra līmeņa izglītības programmā "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas", kur vadošais partneris ir Latvijas Mākslas akadēmija. Saviļņota par šo iespēju ir studente no Itālijas Džinevra Papi. Viņas izglītība saistīta ar komunikāciju jomu.

"Es četrus gadus esmu strādājusi Briselē, Beļģijā, Eiropas Komisijas birojos. Interesējos par "Erasmus +" mobilitātes programmām, taču parastās programmas nebija man pieejamas, tad man kolēģi ieteica ielūkoties "Erasmus Mundus" katalogā, tur es arī pamanīju šo pakalpojuma dizaina programmas piedāvājumu. Es pat necerēju, ka varētu šeit nokļūt, taču dažus mēnešus vēlāk saņēmu apliecinājumu, ka esmu kļuvusi par šīs programmas stipendiātu," stāsta studente.

Maģistra programma "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas" Kuldīgā
Maģistra programma "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas" Kuldīgā

Konkurence bijusi ļoti liela, stāsta studiju programmas veidotāja Ilze Supe. Programma tiek īstenota jau trešo gadu, ir piedzīvoti gan pandēmijas ierobežojumi, mācības attālināti un daļēji klātienē, gan gaidas, kad pilnībā tiks pabeigta Adatu fabrikas ēka, kur jānotiek studijām klātienē, turpina Ilze Supe: "Šogad ir īpašs notikums, jo ne tikai tas, ka 32 studenti no visas pasaules ir ieradušies studēt klātienē, bet šis ir arī pirmais studiju gads, kad mūsu studiju programma ir kļuvusi par tādu retumu, kas saucas "Erasmus Mundus" studiju programmas. Tā ir iekļauta Eiropas 30 labāko starptautisko studiju programmu sarakstā un tiek līdzfinansēta ar Eiropas Savienības fondiem. 20 labākajiem studentiem ik gadu mēs varam nodrošināt 1400 eiro lielas stipendijas visā studiju gada garumā, tas rada milzu pieprasījumu.

Mums šogad bija 700 kandidātu no visas pasaules, mēs izraudzījāmies 32 labākos."

Pakalpojumu dizains ir visaptveroša nozare, kas ļautu uzlabot nākotnē dažādus pakalpojumus, var minēt, piemēram, banku pakalpojumus, e- veselību, izglītības iestādes un citus, tāpēc arī studijām pieteikušies cilvēki ar ļoti dažādu pieredzi un iepriekš iegūtu izglītību.

Maģistra programma "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas" Kuldīgā
Maģistra programma "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas" Kuldīgā

"Šogad mums ir studenti ar mākslas, biznesa, kultūras menedžmenta, informācijas tehnoloģiju, sociālo zinātņu, pat kriminālās psiholoģijas un jurisprudences iepriekšējiem grādiem. Daudzveidība ir iespaidīga. Kādi ir nosacījumi, lai iestātos? Mēs sekojam Eiropas Savienības vadlīnijām, kas prasa, ka ne vairāk kā 10% stipendiātu var būt no tās pašas valsts, ģeogrāfiskajai daudzveidībai ir jābūt iespaidīgai," skaidro Supe.

Šogad ir septiņi studenti no Latvijas un divi ir ieguvuši stipendijas. Interese par studijām ir, kaut arī maksa gadā sasniedz 4000 eiro Eiropas studentiem un 8000 eiro citu valstu studentiem. Programmas īstenošanā tiek piesaistīti starptautiski atzīti lektori no ārvalstīm.

Brīdī, kad Latvijas Radio tiekas ar studentiem "Adatu fabrikā", notiek lekcija, kuru vada Džonatans Hovards no Londonas. Par starptautisku mācību spēku piesaisti vairāk stāsta studiju programmas direktore Ilze Kundziņa: "Mēs esam atraduši veidu, kā piesaistīt profesionāļus par vieslektoriem, jo mums ir ļoti mazs akadēmiskā personāla īpatsvars, bet tieši profesionāļi ir tie, kuri ir pievienojušies studiju programmai, – gan no Latvijas, gan esam spējuši piesaistīt ļoti labus vieslektorus lektorus. Pašreiz ir Džonatans Hovards no Apvienotās Karalistes, drīz brauks lektors no Austrijas, Itālijas, protams, arī šie starptautiskie partneri."

Programma tiek īstenota, sadarbojoties četrām augstskolām: Latvijas Mākslas akadēmijas vadībā sadarbība notiek ar Lapzemes Universitāti Somijā, Igaunijas Mākslas akadēmiju un Stokholmas Ekonomikas augstskolu Rīgā. Mācību ilgums ir divi gadi, vienu no tiem studenti pavadīs Kuldīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti