Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Pilns ar ogām

Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Ēdam tomātus!

Nogaršo ar Pieci. Kā Renārs ēdienus vērtēja

Vienkārša kartupeļu pankūku recepte – tikai divas sastāvdaļas

Iedvesmojoties no ēdināšanas militārajā jomā, kur ar vienkāršiem produktiem jāspēj pagatavot barojošs un garšīgs ēdiens, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" pavārs Renārs Purmalis ieteica šovasar ikvienam izmēģināt pagatavot jauno kartupeļu pankūkas, neizmantojot citas piedevas. 

Vienkāršo kartupeļu pankūku recepte

Jāsarīvē nomazgāti jaunie kartupeļi, tos pirms tam nemizojot. Jāizspiež šķidrums, bet nav jāpievieno sāls. Sakarsētā pannā jāielej eļļa, un no sarīvētajiem kartupeļiem jācep pankūkas. Kad tās apceptas no abām pusēm zeltainas un kraukšķīgākas, tikai tad tās var pārbērt ar sāli. 

Kartupeļos cietes ir tik daudz, ka miltus vai olas papildus pievienot nevajag, pankūkas turēsies kopā tāpat. 

Gatavās kartupeļu pankūkas jāēd kopā ar skābo krējumu vai brūkleņu ievārījumu. 

Ēdināšana militārajā jomā

Purmalis atklāja, ka iedvesmu gatavot vienkārši, bet garšīgi, var gūt, redzot, kā tiek gatavoti ēdieni militārajā jomā. Viņš kā viens no žūrijas locekļiem piedalījās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes garo apmācību beigās rīkotajās sacensībās. 

Tajās no vieniem un tiem pašiem produktiem pusdienas gatavoja pieci bataljoni, kas savā starpā sacentās, vienlaikus viens no otra mācoties un gūstot pieredzi. Militārā ēdināšana ir kaut kas pavisam cits, nekā ierasts domāt par gatavošanu dabā, atzina Purmalis. 

"Viņi negatavo uz griliņa ar oglītēm, neapbrūnina burkānu oglēs un tādā garā, bet tā ir tāda armijas āra virtuve, tā kā milzīga piekabe, kurā var pagatavot līdz pat 300 cilvēkiem ēst," viņš stāstīja. 

Sacensībās un ikdienā viens no izaicinājumiem armijas pavāriem ir izmantot esošo inventāru, kura kvalitāte un tehniskā kārtība ne visos gadījumos ir laba. 

"Dažiem kaut kas jau bija salūzis kādu laiku, dažiem kaut kas ir labāks. Mani pārsteidza, ka 27. bataljonam Cēsīs bija 1963. gada mašīnas, kas izskatījās kā no muzeja izbraukušas, un viņi ar šādām mašīnām ikdienā brauc uz mācībām un gatavo. Tajās iekšā vēl ir malkas krāsnis, izskatījās iespaidīgi," pieredzē dalījās Purmalis. 

No vieniem un tiem pašiem produktiem armijas pavāru komandas iemanījās pagatavot dažādus ēdienus – gan cauraudzi ar dārzeņiem, gan dažādus sautējumus, gan zupu, gan piedevās salātus, dažādas mērces un vairākos veidos gatavotus kartupeļus. 

Arī saldajā ēdienā bija vērojama dažādība. Pavāri iemanījās āra virtuvē pagatavot gan uzpūteni ar vaniļas mērci, gan ceptus ābolus, gan krēmu ar želatīnu, gan biezpiena krēmu ar drumstalām, ķīseli un sambuku. 

Piecas garšas

 Vairāk

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt