Zivju audzētavas "Tome" Akvakultūras pētniecības un izglītības centra vadītājs Mārcis Ziņģis mudināja patērēt citas zivis, kas tiek nozvejotas vai audzētas Latvijā vai ārvalstīs. Latvijā viena no zivīm, kuru plaši audzē, ir karpa.
Uztura speciāliste Liene Sondore atzina, ka zutim ir fantastiska uzturvērtība, bet nav jācenšas meklēt garšas līdziniekus. Viņa mudināja izbaudīt zivju piedāvājumu un katras zivs unikalitāti.
Lai zivs būtu baudāma, to jāprot labi pagatavot. Sondore ieteica “nesamocīt” garšu, noslēpjot zivi zem majonēzes mākoņa. Tā vietā var izmantot vienkāršas garšvielas - dilles, sīpolus, ķiplokus, nedaudz piparu.
Šefpavārs Māris Astičs, kura restorānā firmas ēdiens bija zutis, atzina, ka ir atteicies no šīs zivs pagatavošanas, cerot, ka pēc pāris gadiem atkal to varēs pasniegt viesiem.
KONTEKSTS:
Pasaules Dabas fonds (PDF) šogad turpina kampaņu par atbildīgu zivju patēriņu, aicinot atteikties no Eiropas zušu (Anguilla anguilla) lieytošanas uzturā. Fonds vērš uzmanību uz to, ka Eiropas zušu populācija pēc dažādām aplēsēm pēdējo 40 gadu laikā samazinājusies par 90–95%.