Tradicionālā basku kūka

Šīs 19. gadsimta vidū izdomātās kūkas recepte ātri iemantoja popularitāti basku ģimenēs. Katrai ģimenei ir sava recepte, kas tiek nodota no paaudzes paaudzē. Pildījumam var pievienot ne tikai vārīto krēmu, bet arī aprikozes, ķiršus, plūmes un rumu. Pārsteidziet arī savus mīļos ar šo gardo kūku!

Nepieciešams

Mīklai

  • 300 g miltu
  • 100 g cukura
  • 200 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • šķipsniņa sāls
  • 2 olas (viena mīklai un otra glazūrai)
  • var pievienot mazliet apelsīnu ziedu ūdens

Vārītajam krēmam

  • 3 olas
  • ½ litra piena
  • 100 g cukura
  • 40 g miltu vai cietes
  • 1 vaniļas pāksts

Pagatavošana

Mariču Amestoja un Marī Lora Irjāra gatavo basku kūku kopīgām vakariņām

Gatavošanas laiks – 2 stundas.

Sviestu un cukuru samaisa un kārtīgi samīca. Pievieno olu, miltus un sāli. Visu samīca viendabīgā mīklā. Var pievienot mazliet apelsīnu ziedu ūdens. Mīklu ietin pārtikas plēvē un vismaz uz stundu liek ledusskapī.

Krēma pildījums

Vaniļas pāksti horizontāli pārgriež uz pusēm un ar asu nazi izkasa sēkliņas. Vaniļas pāksti un sēkliņas sakarsē kopā ar pienu.

Pa to laiku katlā sakuļ olas un cukuru un beigās pievieno miltus.

Vaniļas pāksti izņem no piena. Vaniļas pienu mazliet atdzesē. Pamazām piejauc sakultajām olām un atkal sakarsē. Visu laiku maisa ar koka karoti, līdz krēms ievērojami sabiezē. Tas nedrīkst pielipt katla dibenam. Uz pusstundu liek ledusskapī.

2/3 mīklas izrullē uz miltiem apkaisītas darba virsmas.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.

Kūkas veidni ietauko vai izklāj ar cepampapīru. Mīklu liek veidnē un malu uzloka uz augšu. Uz mīklas uzklāj auksto krēmu un atstāj apmēram 2 cm brīvu malu.

Atlikušo mīklu izrullē un ar to noklāj kūku. Saspiež malas. Atlikušo olu samaisa ar nelielu daudzumu ūdens un šķipsniņu sāls. Ar šo maisījumu ieziež kūku. Var ar dakšu uzzīmēt rakstu.

Cep cepeškrāsnī vidējā līmenī apmēram 45 minūtes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt