4. studija

Vārda diena

4. studija

4. studija

Krokodila un ķengura gaļa

Receptes: Kā mājās pagatavot krokodila sautējumu un ķengura steiku

Lai gan viens no Latvijā iecienītajiem ēdieniem ir šašliks, kuru gan parasti gatavo no cūkgaļas vai vistas, bet nu Latvijā ir iespēja pagatavot šašliku no krokodila un ķengura. Pavārs stāsta, kā mājās var pagatavot eksotisko dzīvnieku gaļu.

Kāds latvietis stāsta par savu pieredzi krokodila gaļas nogaršošanā: „Krokodila gaļu esmu ēdis un pat piedalījies medībās. Tas bija Bolīvijā - robežsargi nomedīja krokodilu, acu priekša sadalīja un pagatavoja. Un tas pārsteigums, ka no milzīgā krokodila ēdama ir tikai astes daļa, astes daļas resnākā daļa, jo viss, kas vēderā, tur nekā nav, tikai zarnas. Lai krokodils peldētu, tur ir zarnas un citas lietas, kas notur viņu uz ūdens.”

Savukārt šefpavārs Juris Dukaļskis iemēģinājis roku šādu zvēru gatavošanā šeit pat Latvijā. „Esmu bijis Laosā, Kambodžā – tur, kur ēd krokodilus. Tā krokodila gaļa bija tāda spēcīgi, diezgan stipri košļājama. Viņi to liek tādā kā sautējumā, tāpēc pielīdzināju bebram, jo tas ir tas pats stāsts - gaļa sīva, ilgi vāra,” stāsta pavārs.

Tā kā sautējums top gana ilgi,  Juris no saviem krājumiem jau ir sagatavojis krokodila sautējumu, kurš gatavojies vairāk nekā divas stundas. „Sautējumam esmu izmantojis krokodilu gaļu, kas apcepta ar garšsaknēm, tomātu pastu, sarkanvīnu, un ilgstoši tika vārīta vistas buljonā,” saka Dukaļskis.

Krokodilu gaļu pavārs sagriež nelielos gabaliņos un apcep sviestā lielā karstumā uz pannas. Bet, kamēr gaļa cepas, Juris stāsta, kā gatavot jaunos dārzeņus franču gaumē sviesta emulsijā: „Sviestu izkausēsim, pievienosim sāli, pēc kārtas dārzeņus, cietākos no sākuma, mīkstākos beigās. Galvenais nepārvārīt, lai ir kraukšķīgi. Sāksim ar redīsiem, vēlāk pievienosim bieti, burkānu, un sīpoli būs paši pēdējie.”

Pavisam drīz uz šķīvja nonāk dārzeņi, krokodila sautējums un vienkārši uz pannas apcepta krokodila gaļa. Sautējums sanācis ļoti garšīgs un maigs, bet uz pannas ceptais gan krietni sīvāks.

Ja krokodilu gaļa līdzinās bebram, tad ķengurs vairāk garšo kā briedis. Pavārs to vienkārši apcep no abām pusēm un apkaisa ar sāli un pipariem.

Tā kā vasaras sezonā daudzi grilēs, ceps gaļu visvisādos veidos, pavārs atgādina, ka, lietojot pareizu uzturu, gaļai jābūt tikai 30% uz šķīvja, pārējam jābūt piedevām. Arī tikko apceptajam ķenguram, kuram kā kārtīgam steikam vidus ir nedaudz jēls, piedevu netrūkst. „Ķengurs ar griķiem, jauniem kartupeļiem, burkānu biezeni, sparģeļiem,” iesaka pavārs.

Rezumējums - garšīgi abi, krokodils, iespējams, garšos vairāk tiem, kas ciena zivis, bet ķengurs jau ir tādiem kārtīgiem gaļas baudītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt