Tradicionāli piperadā izmanto Espeletas piparus, kuru nosaukums cēlies no Espeletas ciema. Espeletas pipars ir maigāks par Kajennas piparu. Tam ir nogatavojušos tomātu un paprikas smarža un viegla grauzdējuma garša. To mēdz pievienot šokolādei, sieram un ievārījumiem, bet visbiežāk – basku ēdieniem.
Piperada
Gatavošanas laiks – 60 minūtes
4 personām
Sastāvdaļas
- 6 lieli nogatavojušies tomāti
- 2 sarkanie sīpoli
- 2 ķiploka daiviņas
- 2 zaļas un 2 sarkanas saldās paprikas
- 1 timiāna zariņš
- sāls
- Espeletas piparu pulveris (var aizvietot ar čili piparu pulveri)
- olīveļļa
- 6 olas
- bekons vai kūpināts šķiņķis
Pagatavošana
Papriku nomazgā, sagriež četrās daļās, izgriež sēklotni un šķērsām sagriež strēmelēs. Sīpolus un ķiplokus notīra un sagriež mazos gabaliņos.
Katlā sakarsē olīveļļu un tajā vairākas minūtes sutina papriku. Pievieno sīpolus un ķiplokus un, ik pa laikam apmaisot, sutina.
Nomazgā tomātus un virspusē izdara krustenisku iegriezumu. Katlā sakarsē ūdeni un tajā divas minūtes tur tomātus. Tomātus izņem un ar nazi noloba mizu. Arī tomātus sagriež mazos gabaliņos un pievieno paprikai. Visu labi samaisa un gatavo bez vāka.
Bļodā sakuļ olas. Dārzeņiem pēc garšas pievieno timiānu un sāli. Tad pieber Espeletas piparus un kārtīgi samaisa. Uzmanīgi pievieno olas un atstāj sabiezēt.
Pannā nelielā olīveļļas daudzumā apcep šķiņķa šķēles un pasniedz ar piperadu.
Recepte LSM.lv pirmo reizi publicēta 2021. gada augustā.