Sadaļas Sadaļas

Piperada – basku omlete ar tomātiem un papriku

Piperada ir tipisks Basku zemes franču daļas ēdiens. Tā gatavošanai var izmantot arī konservētus tomātus un papriku. Sakultās olas tiek pievienotas īsi pirms pasniegšanas. Kopā ar piperadu tiek pasniegts pannā apcepts šķiņķis vai tripočs – basku jēra asinsdesa. Šis ēdiens būs ideāla izvēle interesantām brokastīm!

Tradicionāli piperadā izmanto Espeletas piparus, kuru nosaukums cēlies no Espeletas ciema. Espeletas pipars ir maigāks par Kajennas piparu. Tam ir nogatavojušos tomātu un paprikas smarža un viegla grauzdējuma garša. To mēdz pievienot šokolādei, sieram un ievārījumiem, bet visbiežāk – basku ēdieniem.

Piperada

Gatavošanas laiks – 60 minūtes

4 personām

Sastāvdaļas

  • 6 lieli nogatavojušies tomāti
  • 2 sarkanie sīpoli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 zaļas un 2 sarkanas saldās paprikas
  • 1 timiāna zariņš
  • sāls
  • Espeletas piparu pulveris (var aizvietot ar čili piparu pulveri)
  • olīveļļa
  • 6 olas
  • bekons vai kūpināts šķiņķis

 

Pagatavošana

Papriku nomazgā, sagriež četrās daļās, izgriež sēklotni un šķērsām sagriež strēmelēs. Sīpolus un ķiplokus notīra un sagriež mazos gabaliņos.

Katlā sakarsē olīveļļu un tajā vairākas minūtes sutina papriku. Pievieno sīpolus un ķiplokus un, ik pa laikam apmaisot, sutina.

Nomazgā tomātus un virspusē izdara krustenisku iegriezumu. Katlā sakarsē ūdeni un tajā divas minūtes tur tomātus. Tomātus izņem un ar nazi noloba mizu. Arī tomātus sagriež mazos gabaliņos un pievieno paprikai. Visu labi samaisa un gatavo bez vāka.

Bļodā sakuļ olas. Dārzeņiem pēc garšas pievieno timiānu un sāli. Tad pieber Espeletas piparus un kārtīgi samaisa. Uzmanīgi pievieno olas un atstāj sabiezēt.

Pannā nelielā olīveļļas daudzumā apcep šķiņķa šķēles un pasniedz ar piperadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt