No pildītiem šampinjoniem līdz saceptām datelēm ar sieru - tapu pagatavošanas receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 1 mēneša.

Noraksturot to, kas tieši ir tapas, ir ļoti sarežģīti, jo tās ir pieejamas daudz un dažādos veidos. Tomēr ikviens, kurš apmeklējis Spāniju vai kādu no Centrālamerikas valstīm, noteikti būs baudījis kādu no tapu variācijām. Lai arī Latvijā šī Spānijā populārākā uzkoda nav plaši pieejama un labi zināma, to pagatavošana un pasniegšana ir pietiekami vienkārša, pavēstīja "Radisson Blu Hotel Latvija" pārstāve Anete Mietule.

Tapas ir dažāda veida uzkodas, kanapē vai tā saucamās pirkstiņuzkodas, kuras var tikt servētas gan aukstas, kā, piemēram, olīvas vai siers, gan arī karstas. Tapas var būt praktiski jebkas, sākot ar vienkāršu tunča gabaliņu, kokteiļu sīpolu un olīvu, kas uzdurti uz kociņa, līdz pat tādiem gastronomijas meistardarbiem, kā grilētas jūras ķemmītes, ietītas šķiņķī un pasniegtas ar mērci. Pašā Spānijā tapu izpildījums var variēt pat no pilsētas uz pilsētu un līdz ar to arī vārda „tapas” izpratne var atšķirties.

Par to, kā tieši radušās tapas, ir vairāki stāsti un leģendas, tomēr pamata ideja visiem ir viena - sākotnēji tapas tika pasniegtas pie saldiem dzērieniem, piemēram, vīna vai šerija, pavisam praktisku iemeslu dēļ - tās tika liktas uz glāzēm, lai pasargātu saldos un gardos dzērienus no mušām.

Tapas pildīja sava veida glāzes vāciņa funkciju mirkļos, kad laiks tika veltīts sarunām, nevis dzēriena baudīšanai. Arī pats vārds „tapas” ir atvasināts no Spāņu vārda „tapar”, kas tulkojumā nozīmē „nosegt”.

Foto: Tapas (publicitātes attēls)

Spānijā tiek uzskatīts, ka tapas ir izcils ēdiens sarunu veicināšanai, tāpēc tās pie vīna vai alus glāzes tiek pasniegtas visos bāros, mājas ballītēs, kā arī cita veida sanākšanās. Tā kā tapas ir nelielas, to ēšana ir ļoti ērta, jo nav jādomā par ēdiena griešanu un ēšanas procesu kopumā, kā rezultātā cilvēks var vairāk fokusēties uz vakara sarunu biedriem. Lai ikviens savā mājas ballītē varētu pārsteigt viesus ar gardām uzkodām, tapu bāra "D’vine" pavāri Līga Podkaļuka un Victors Manuels Barajas Garcia, kurš nāk no Meksikas, kur arī pastāv tapu kultūra, piedāvā vairākas vienkāršas receptes, to pagatavošanai. Visas Spānijai raksturīgās sastāvdaļas, kuras iekļautas receptēs, iespējams iegādāties Latvijas pārtikas veikalos. 

Pildītas ceptas sēnes

Sastāvdaļas:

  • 10 šampinjoni 
  • 50 grami siers "Monchego"
  • 50 grami šķiņķis "Serrano"
  • 10 grami pētersīļi

Pagatavošana:

Sasmalcina šķiņķi, sarīvē sieru, pievieno sasmalcinātus zaļumus. Šampinjoniem izgrebj kātiņus un mīkstumu. Piepilda ar šķiņķa pildījumu. 5-7 minūtes cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Pasniedz karstas.

Saceptas dateles ar kazas sieru un bekonu

Sastāvdaļas:

  • 10 žāvētas dateles 
  • 100 grami mīksts kazas siers
  • 10 šķēles sagriezts bekons

Pagatavošana:

Ar konditorejas maisiņa palīdzību piepilda dateles ar kazas sieru. Katru dateli aptin ar bekona šķēli un caurdur ar koka iesmiņu. 5–7 minūtes cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Pasniedz karstas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti