Rīta Panorāma

Ulda Marhileviča pirmais autorkoncerts

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Aiju Pelni

Kā iegādāties garšīgus un kvalitatīvus tomātus?

Mārtiņš Rītiņš: Tomāts ir kā skaista sieviete – katrs ir savādāks

Tirdzniecības vietu plaukti šobrīd teju plīst pušu no pārpilnības ar tomātiem un gurķiem. Veikalos un tirgū pieejams plašs klāsts ar vietējiem un no citām zemēm atvestiem dārzeņiem un ogām. Lai atšķirtu, kurš tomāts būs pats gardākais un labākais un vai tiešām Latvijas tomāts ir labāks par poļu preci, šefpavārs Mārtiņš Rītiņš sniedza dažus vienkāršus padomus.

Pavārs Mārtiņš Rītiņš kopā ar Latvijas Televīzijas raidījumu "Rīta Panorāma" ieradies Centrāltirgū, lai noskaidrotu, kā izvēlēties garšīgāko un kvalitatīvāko tomātu.

Šefpavārs uzskata, visdrošāk dārzeņus ir iegādāties pa tiešo no sev zināma zemnieka, savukārt lielajos veikalu tīklos atrast varēs tikai rūpnieciski audzētus tomātus, kas neesot garšīgi, un tādus labāk nemaz nepirkt: "Nebūs nekādas garšas. Tad labāk ēst vati!"

Tomēr arī tirgū ir jābūt uzmanīgiem. To, ka tomāts vai gurķis ir audzēts kārtīgā lauku sētā,  vislabāk var noteikt, to pagaršojot. Ja pārdevējam nav ko slēpt, viņš neliegs šo prieku. "Tu lielveikalā nedrīksti darīt to, ko es te tagad daru. Apsardze tūlīt būs klāt un ieliks iekšā čokā. Labākā vieta [pirkšanai] ir tirgū, bet ir jāuzmanās, jo daudzi tomāti tiek pārpirkti, un tad nezina, no kurienes tie ir nākuši. Meklējiet zemnieku saimniecību. Ja rakstīts ir Latvijas tomāts – Cēsis, Ikšķile – tas neko nenozīmē. Pilsētās taču neaudzē tomātus, laukos audzē tomātus," stāsta Mārtiņš Rītiņš.

Atpazīt kārtīgu lauku tomātu  var ne tikai pēc garšas.

"Tomāts ir kā skaista sieviete – katra ir savādāka. Neviena nav līdzīga. Ir apaļas, slaidas dūšīgas, korpulentas – neviens tomāts nav līdzīgs. Te spics gals, te apaļš gals. Var redzēt, ka tie nav rūpnieciski audzēti," tēlaini līdzībās skaidro Mārtiņš Rītiņš.

Tikmēr rūpnieciski audzēti tomāti izskatās pavisam citādāk, jo tie ir ērti jāsakrauj vienādās kastēs. "Skatieties, cik tie ir perfekti. Izskatās visi vienādi. Tas, ka tie nāk no Polijas, nenozīmē, ka tie ir sliktāki par vietējiem. Rūpnieciski audzētiem nav starpības, kur audzēti, tikai nedaudz tālāku ceļu ir braukuši," norāda restorāna “Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš.

Ja ar tomāta garšu un izskatu ir par maz, ir vēl daži knifiņi, pēc kā var sameklēt garšīgākos un kvalitatīvākos tomātus. "Tu pacel tomātu, tam jābūt smagam.

Ja tas ir tāds viegls un tukšs, tad tas ir rūpnieciski audzēts. Nākamais ir smarža. Ir jābūt īstai tomātu smaržai," skaidro Rītiņš.

Jāatceras arī, ka ne tik garšīgais rūpnieciski audzētais tomāts mājās var glabāties pat vairākas nedēļas, kamēr kvalitatīvs lauku tomāts pēc pāris dienām jau būs sabojājies.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti