Liellopa gaļas irbītes «Īsto latvju saimnieču» gaumē

Vai var būt vēl lielāka latviešu virtuves klasika par irbītēm? Šo liellopu gaļas ēdienu godos cēla galdā jau kaucmindietes, un arī mūsdienu saimnieces apzinās tā vērtību. Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Rūta Beirota no Krimuldas puses irbītes iesaka ēst kopā ar kartupeļu biezputru, jo tā vislabāk var apēst gardo mērcīti.

Rūta Beirote darba dzīvi dala starp biroju Rīgā un zemnieku saimniecību “Zutiņi”, kas atrodas dzimtas mājās “Lejnieki” Krimuldas pagastā. “Zutiņi” ir ģimenes saimniecība, kurā audzē dažādus kultūraugus – sākot ar graudaugiem un pupām, beidzot ar tomātiem un ziediem. Rūta ir dvīņu Rainas un Regnāra mamma, abi ar vīru Raivi bieži vien ikdienas gaitās dodas katrs uz sava dzelzs rumaka jeb motocikla.

Rūta Beirote

Liellopa gaļas irbītes

Nepieciešams

(~ 4 personām)

  • 4 lielas šķēles liellopa gaļas
  • 1 sīpols
  • 1 šķēle rupjmaizes
  • Sinepes
  • Sāls
  • Pipari
  • 1 šķēle žāvēta cauraudzīša
  • ~ 400 g saldā krējuma

Pagatavošana

Gaļas šķēles atbrīvo no cīpslām un plēvēm un no abām pusēm izklapē. Apsmērē ar sinepēm, uzkaisa sāli un piparus. Virsū liek ēdamkaroti smalki sagriezta sīpola un tikpat daudz smalki sagrieztas žāvētās gaļas, kā arī rupjmaizes stienīti. To visu sarullē un aptin ar pārtikas diegu. Veltnīšus no visām pusēm apcep uz pannas un liek katliņā sautēties, pārlejot ar ūdeni vai buljonu un pievienojot atlikušos sīpolus un cauraudzīti. Kad irbītes kļūst mīkstas, tām pārlej saldo krējumu un vēl nedaudz pasautē. Pasniedz ar kartupeļu biezeni.

Interesanti! Irbītes visbiežāk pasniedz tieši ar kartupeļu biezeni, jo tieši ar biezputru vislabāk var apēst gardo saldkrējuma mērcīti, kas uzreiz pēc veltnīšiem ir otra garšīgākā šī ēdiena sastāvdaļa.

Liellopa gaļas irbītes “Īsto latvju saimnieču” gaumē
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt