Lībiešu sklandrauši - «Īstās Latvijas saimnieces» recepte

LTV raidījuma “Īstās Latvijas saimnieces” pirmā viesošanās ir Kolkā, kur lībiešu saimniece Dženeta Marinska cienā ar zivju zupu, plaucētu buti ar kartupeļiem un sklandraušiem.

Dženeta Marinska – lībiete

Dženeta dzīvo Kolkā, netālu no Kolkas raga.

Rosīgākais laiks viņas dzīvē ir vasara, kad dienas cita pēc citas ir pilnībā pakārtotas viesu vajadzību apmierināšanai. Viņai pieder neliels viesu nams. Nākas rūpēties arī par viesu vēderiem. Maltītes gatavošana ir ikdiena. Kā pati saka, vasarā savas dzīves nav!

Citādāk ir ziemā, kad atliek laiks arī sabiedriskām un kultūras aktivitātēm. Dženeta darbojas Līvu savienības Kolkas grupā, brauc uz Rīgu uz teātri, kino un muzejiem. Nodarbojas arī ar rokdarbiem un pēta dzimtas vēsturi. Veido dzimtas koku un cenšas izzināt senču likteņus.

Sklandrauss / Sūrkak

Sastāvdaļas:

  • Kartupeļi
  • Sāls
  • Sviests
  • Burkāni
  • Cukurs
  • Skābais krējums
  • Manna
  • Rudzu milti
  • Olas

Pagatavošana:

Gatavo kartupeļu masu – vārītus un atdzesētus kartupeļus samaļ vai sarīvē un mīcot pievieno sāli un izkausētu sviestu.

Gatavo burkānu masu – vārītus un atdzesētus burkānus samaļ vai sarīvē un mīcot pievieno cukuru, skābo krējumu un nedaudz mannas.

Gatavo rudzu miltu mīklu – sviestu aplej ar karstu ūdeni un pievieno nedaudz sāls. Kad ūdens padzisis, pieber rudzu miltus un mīca stingru, labi veltnējamu mīklu.

Mīklu izveltnē apmēram 2-3 milimetru biezumā, izgriež apaļas ripas, malas uzloka uz augšu un liek uz cepamās pannas, kas ieziesta ar taukvielām. Rudzu miltu mīklas formās ieklāj un izlīdzina kartupeļu masu, tai pa virsu – burkānu masu. Pildījuma attiecības jeb proporcijas ir 1 pret 2.

Sklandraušus cep krāsnī augstā temperatūrā (200ºC), līdz mīklas pamatne sāk brūnēt (apmēram 15 minūtes). Tad noziež ar skābu krējumu, kam pievienots cukurs un ola, un cep vēl 10 līdz 15 minūtes, kamēr sklandraušu virspuse kļūst brūngana.

Skatītāju iemīļotais LTV raidījums “Īstās latvju saimnieces”, sākot jauno sezonu, piedzīvo pārmaiņas. Šoreiz visas dalībnieces ir cittautietes un viesošanās notiek lībiešu, baltkrievu, poļu, tatāru, lietuviešu un krievu stilā.

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti