Lībiešu plaucēta bute ar kartupeļiem - «Īstās Latvijas saimnieces» recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

LTV raidījuma “Īstās Latvijas saimnieces” pirmā viesošanās ir Kolkā, kur lībiešu saimniece Dženeta Marinska cienā ar zivju zupu, plaucētu buti ar kartupeļiem un sklandraušiem.

Dženeta Marinska – lībiete

Dženeta dzīvo Kolkā, netālu no Kolkas raga.

Rosīgākais laiks viņas dzīvē ir vasara, kad dienas cita pēc citas ir pilnībā pakārtotas viesu vajadzību apmierināšanai. Viņai pieder neliels viesu nams. Nākas rūpēties arī par viesu vēderiem. Maltītes gatavošana ir ikdiena. Kā pati saka, vasarā savas dzīves nav!

Citādāk ir ziemā, kad atliek laiks arī sabiedriskām un kultūras aktivitātēm. Dženeta darbojas Līvu savienības Kolkas grupā, brauc uz Rīgu uz teātri, kino un muzejiem. Nodarbojas arī ar rokdarbiem un pēta dzimtas vēsturi. Veido dzimtas koku un cenšas izzināt senču likteņus.

Pīklest ar rūšem / Pīkliestād Rūšõdõks

Sastāvdaļas:

  • Sālītas butes
  • Sīpoli
  • Smaržīgie pipari
  • Kartupeļi
  • Burkāni
  • Citrona vai laima sula
  • Saulespuķu sēklas
  • Majonēze
  • Kūpināts cauraudzis

Pagatavošana:

Iepriekšējā vakarā sālītās butes iemērc ūdenī, lai „izvilktu” lieko sāli. Nākamā dienā plaucē butes verdošā ūdenī, kam pievienots sīpols un daži smaržīgie pipari. Katlā tur tik ilgi, kamēr ūdens „uzmet burbuli”.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem (vēlams ar visu mizu) un burkānu salātiem (uz rupjās rīves sarīvētiem burkāniem pievieno nedaudz citrona vai laima sulu, grauzdētas saulespuķu sēklas un majonēzi).

Butei pa virsu liek pannā izčurkstinātus kūpināta cauraudzīša kriksīšus.

Skatītāju iemīļotais LTV raidījums “Īstās latvju saimnieces”, sākot jauno sezonu, piedzīvo pārmaiņas. Šoreiz visas dalībnieces ir cittautietes un viesošanās notiek lībiešu, baltkrievu, poļu, tatāru, lietuviešu un krievu stilā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti