Krāslavas pils dārzā ar gurķu receptēm un ēdieniem dižojās novada pagastu un Vitebskas apgabala iedzīvotāji, kā arī Latvijas Televīzijas šova “Īstās Latvju saimnieces” dalībnieces un laureātes. Te notika pirmais starptautiskais kulinārā mantojuma festivāls, kas veltīts tieši gurķiem. Nostāsti vēsta, ka šie dārzeņi Krāslavas pusē aug griezdamies.
Krāslavas novada Tūrisma informācijas centra un kulinārā mantojuma centra speciāliste Inta Lipšāne stāstīja, ka Krāslavā “aug ļoti labi un kaut kādi īpaši garšīgi gurķi”.
“Nezinu, kā to izskaidrot. Laikam tā dēļ, ka Krāslava ir ielejā, visi aukstie vēji pūš pāri. Mēs pierobežu uzskatām par plusu, nevis par mīnusu. Tāpēc ir arī mūsu draugi no Baltkrievijas, no Lietuvas, no Krievijas arī,” stāstīja Lipšāne.
Saimnieces uzsver: tā kā gurķi ikdienā ir vieni no biežāk lietojamiem dārzeņiem, izdomāt svētku receptes nebija grūti. Uz galdiem klāti tradicionālie marinētie gurķi, gan arī gurķu pankūkas, ievārījums un pat zupa.
Šova “Īstās latvju saimnieces” dalībniece no Saldus novada Rasma Balode stāstīja, ka zupā ir sešas gurķu šķirnes. “Ir stiprāki, ir vājāki, ir vieglāki, kā nu kuram garšo. Ir ar kādu piedeviņu: ar čili, ar papriku, ir ar cukini. Tad visas šīs sešas šķirnes ir šajā zupā saliktas. Sīpoliņi, tie paši gurķīši, arī bija apcepti. Tas noslēpums ir tāds, ka mēs audzējam zosis un tad mēs visu apcepam zosu tauciņos,” atklāja Balode.
Šova “Īstās latvju saimnieces” laureāte no Krāslavas novada Ilze Stabulniece savukārt cepa gurķus un piepildīja kartupeļu pankūkas, un “mēs vēl mūsu resnos gurķus piepildījām ar dārzeņiem, ar sēnēm un ar gaļu”. “Cilvēkiem garšo,” atzina saimniece.
Konkursa ēdienus vērtēja starptautiska žūrija. Katrai saimniecei ir sava panākumu atslēga, svarīgi – līdzcilvēkiem vēlēt tikai labu.
“Īsta laba saimniece ir draudzīga, viesmīlīga, māk gatavot un, kā saka, – viņa savus viesus izjūt un parunā ar viņiem,” pauda Stabulniece.
Kulinārā mantojuma festivāls – Gurķu svētki – bija viens no galvenajiem Krāslavas pilsētas svētku pasākumiem un kopā pulcēja vairākus tūkstošus apmeklētāju, kas iepazina un izgaršoja vairāk nekā 25 gurķu ēdienus.