Sadaļas Sadaļas

Piecas garšas

Produktu mazgāšana - mīti un patiesība

Piecas garšas

Smiltsērkšķi - nenovērtētais superprodukts

Kauliņaugļu sezona

Kauliņaugļus var izmantot sāļo ēdienu gatavošanā

Sulīgos kauliņaugļus - persikus, plūmes, aprikozes un ķiršus var izmantot gan desertu, gan sāļo ēdienu pagatavošanā, turklāt atsevišķu augļu kauliņus var izcept un pagatavot dažādus desertus, Latvijas Radio Pieci raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.

Kauliņaugļi desertos

Kauliņaugļi ir ļoti pateicīgi desertu gatavošanā, jo ir sulīgi un tiem ir saldskāba un aromātiska garša. Visa veida pīrāgos un plātsmaizēs, mērcēs un uzpūteņos lieliski var izmantot ķiršus, persikus, plūmes un aprikozes. 

Svarīgi ir atcerēties, ka visiem kauliņaugļiem augļa gatavībā ir trīs stadijas. Pirmajā kategorijā iedalās augļi, kas ir vēl skābi un kraukšķīgi. Vidējā pakāpe ir vismultifunkcionālākā. Tā pakļaujas visa veida cepšanām. "Augļi izšķīdīs mīklā, bet tie nebūs pārāk sasulojušies," uzsvēra Logins. 

Savukārt trešā pakāpe ir ļoti gatavi augļi, kas jūk ārā, bet vēl nav sarūguši. Pavārs aicināja pievērst uzmanību garšas īpašībām: "Kad augļi ir tik gatavi, tiem nācis klāt saldums un izteiksmīgums, tad, piemēram, ļoti gatavas plūmes var pārliet ar vīnu vai viskiju un atstāt uz pusgadu." 

"Augļos, kas ir ļoti gatavi, sācies fermentācijas process. Stiprais alkohols aptur fermentēšanas procesu, uzņemot visas garšas, kas procesā radušās, iekonservējot tās un radot patīkamu, garšpilnu dzērienu." 

Kauliņaugļi sāļajos ēdienos

Arī sāļie ēdieni bieži vien pieprasa augļainumu un saldskābumu. Kauliņaugļi tam ir lieliski piemēroti. Viens no ieteikumiem kauliņaugļu izmantošanai sāļos ēdienos ir plāni sagriezt un pievienot visa veida salātiem, kuros ir tomāti. Piemēram, salsa lieliski saderēs ar aprikozēm, persikiem vai ķiršiem, radot patīkamu saldskābumu. 

Klasiskos čatnijus gatavo no augļiem. Savukārt marinējumus var gatavot, etiķī ieliekot plūmes vai aprikozes. Marinētos augļus var izmantot ar sieriem, gaļu, dažāda veida zivīm vai salātos. 

Kauliņaugļi izceļas, ja tiem pievieno garšaugus, piemēram, timiānu, rozmarīnu, baziliku un estragonu. 

Augļu kauliņu izmantošana kulinārijā 

Ne tik izplatīta ir pašu kauliņu izmantošana kulinārijā.  

Protams, ne visus kauliņus ieteicams izmantot, piemēram, ķiršu kauliņi satur ļoti daudz zilskābes, kas ir atstājis ietekmi uz plūmju un aprikožu kauliņu izmantošanu virtuvē. Arī tos neizmanto, jo ir radies priekštats, ka tajos ir indīgas vielas. 

Logins stāstīja, ka, piemēram, plūmju kauliņus izmantojot musa pagatavošanai, tie izteikti garšos pēc marcipāna. Līdzīgs efekts novērojams ar aprikožu un persiku kauliņiem.

Lai panāktu šo efektu, plūmju kauliņi jācep cepeškrāsnī 45 minūtes 170 grādu temperatūrā. Cietā čaula, kas veido kauliņa formu, pārsprāgs un atvērsies. Tajos esošos kauliņus var sablendēt ar pienu vai saldo krējumu un pagatavot dažāda veida desertus, piemēram, plūmju kauliņu musu vai saldējumu, ko var baudīt ar svaigām, dažādās garšvielās plaucētām, grilētām vai sarkanvīnā mērcētām plūmēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt