Panorāma

Protestē pret ieceri cirst tievākus kokus

Panorāma

Panorāma

Importa liegums no agresoriem – arī privātpersonām

Krievijas un Baltkrievijas dārzeņu un augļu importa liegums attieksies arī uz privātpersonām

Jau piektdien, 8. martā, Latvija kļūs par pirmo valsti Eiropas Savienībā (ES), kas noteiks aizliegumu importēt Krievijas un Baltkrievijas augļus un dārzeņus. Sākumā tika plānots, ka liegums attieksies vien uz graudaugiem, bet pēcāk nolemts, ka arī uz citiem pārtikas produktiem. Turklāt ierobežojums attieksies uz visiem – kā uzņēmējiem, tā privātpersonām. 

No visām ES dalībvalstīm tieši Latvija pērn bijusi naskākā lauksaimniecības un pārtikas produktu importā no Krievijas, ievedot preces kopumā 335 miljonu eiro vērtībā. Lielāko daļu no tā – 196 miljonus eiro – veidoja tieši nu jau aizliegtās preces. No rītdienas gan no Krievijas, gan Baltkrievijas nedrīkstēs importēt sēnes, dārzeņus, piemēram, kartupeļus, burkānus, sīpolus, tomātus, gurķus, visdažādākās ogas un augļus, tai skaitā žāvētus, riekstus, visus graudaugus un atsevišķus lopbarības produktus. Tomēr daļu pārtikas produktu joprojām varēs turpināt ievest.

Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane sacīja: "Šeit nav arī gaļas produktu, nav piena produktu, nav dažādu ārstniecības augu. Un saraksts ir atvērts. Valdība jebkurā laikā var to precizēt atbilstoši Latvijas nacionālajām interesēm."

Tāpat jāpiemin, ka importa ierobežojums attiecas pārsvarā uz neapstrādātiem produktiem, kas nozīmē, – piemēram, svaigus gurķus Latvijā ievest no Baltkrievijas vai Krievijas nedrīkst, bet marinētus gan. Tā kā aizliegums attieksies uz visiem – gan juridiskām, gan fiziskām personām –, ierobežojums ietekmēs ne tikai lauksaimniekus, bet arī, piemēram, ceļotājus, kas, pat neskatoties uz valsts iestāžu ieteikumiem to nedarīt, joprojām izvēlas doties uz agresorvalstīm. 

Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kas veic muitas uzraudzību, norādīja, ka saistībā ar Silenes robežpunkta slēgšanu šobrīd tādu cilvēku ir mazāk, tomēr joprojām ir vērojamas arī situācijas, kur, meklējot zemākas cenas, iedzīvotāji no Latvijas dodas iepirkties uz Baltkrieviju.

VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls norādīja: "Ja muitas dienests konstatē preces arī pie fiziskas personas, kuru ievešana Latvijas Republikā vai Eiropas Savienībā nav atļauta, tad šīs preces tiek lūgts izmest vai, protams, viņš var braukt atpakaļ uz valsti, no kuras ir nācis, vai kādā savādākā veidā atstāt tās tajā valstī."

Līdz ar importa ierobežojumu tiek saglabāta iespēja aizliegtās preces caur Latviju vest tranzītā. Šajā gadījumā VID Muitas pārvalde stingri kontrolēs – vai preces nelegāli gadījumā nenonāk iekšējā tirgū, tādējādi nepārkāpjot likumu.

KONTEKSTS:

Saeima šā gada 22. februārī steidzamības kārtā divos lasījumos akceptēja Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības produktu importa aizliegumu Latvijā vismaz līdz 2025. gada jūlijam. 

Valdība vēlāk noteica virkni konkrētu produktu, kurus Latvijā nedrīkst ievest no Krievijas un Baltkrievijas ar 8. martu. Importa aizliegums attiecas, piemēram, uz kartupeļiem, tomātiem, burkāniem, gurķiem dažādiem riekstiem, ogām un citiem produktiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti