Šajā uzkodā izmanto Espeletas piparus, kuru nosaukums cēlies no Espeletas ciema. Espeletas pipars ir maigāks par Kajennas piparu. Tam ir nogatavojušos tomātu un paprikas smarža un viegla grauzdējuma garša. To mēdz pievienot šokolādei, sieram un ievārījumiem, bet visbiežāk – basku ēdieniem.
Kacenkāpostu lapu čipsi
Sastāvdaļas
4 personām
- 1 kacenkāposts
- mazliet olīveļļas
- 1 tējkarote Espeletas piparu pulvera (var aizvietot ar čili pulveri)
- 1 tējkarote rauga pārslu
- 1 tējkarote kaltēta timiāna
- jūras sāls
Pagatavošana
Gatavošanas laiks – 30 minūtes
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
Nomazgā kacenkāpostu lapas. Izgriež kātu un sazarojumus. Tad lapas saplūkā nelielos gabalos, nožāvē salātu centrifūgā vai vienkārši caurdurī un pārliek bļodā. Uzpilina olīveļļu un kārtīgi samaisa, lai eļļa vienmērīgi noklātu lapas.
Plāti izklāj ar cepampapīru un uzliek kacenkāpostu lapas. Uzmanīgi sasāla un pēc garšas pieber Espeletas piparu.
Uzkaisa rauga pārslas un timiānu. Lapas cep cepeškrāsnī vidējā līmenī 180 grādu temperatūrā apmēram 10–12 minūtes, līdz tās kļūst kraukšķīgas.