Laba alternatīva industriālajam raugam
Gatavojot ieraugu, tas regulāri jāpiebaro – pusi izmetot ārā un otrai pusei pievienojot ūdeni un miltus. Pavārs ieteica otru pusi tomēr ārā nemest, bet izmantot dažādos veidos.
Ierauga pārpalikumus, ko nelieto maizes cepšanai, var izmantot daudz un dažādos veidos – cepot kūkas, kēksus, plātsmaizes, pankūkas. Tā ir laba alternatīva industriālajam raugam. Pagatavotie izstrādājumi ir mīkstāki, "dzīvāki", galvenokārt – veselīgāki. Taču produkti būs skābenāki, salīdzinājumā ar veikalā pirkto raugu.
Tāpat kā tējas sēne jeb kombuča vai kefīrs, ieraugs palīdz pārstrādāt ēdienu.
No ierauga gan kebabs, gan sejas maska
No ierauga var pagatavot plakanmaizi jeb tortiljas, ko pēc tam izmantot kebabu gatavošanai. Ieraugs jāsajauc ar miltiem, jāizrullē plāna kārtā un jācep uz pannas pāris minūtes no katras puses. Rezultātā ir mīklas pamatne, kurā var tīt zivi, gaļu, dārzeņus un veidot mājās savu kebabu.
Vēl ieraugu var izmantot fritēšanā – piemēram, gatavojot nagetus, sīpolu gredzenus, virtuļus un tamlīdzīgus ēdienus. Ieraugam jāpievieno cepamais pulveris, lai tas labāk turētos kopā. Izdosies izcila mīkla – kraukšķīga, labi turas kopā, ir gaisīga un ar skābenu garšu.
No ierauga var uzcept cepumu, kuru, salauztu gabaliņos, var pievienot, piemēram, zupām vai salātiem. Tas jādara šādi: uz cepamā papīra jāizklāj ieraugs, jāpievieno sāls, 200 grādos jācep, līdz tas kļūst brūns, pēc atdzesēšanas jāsalauž gabaliņos. Skābens cepums gatavs!
Pašu ieraugu var izmantot kā sejas masku, piemēram, sajaucot to ar medu.