Salāti, zupas un uzkodas
- Bazilika pesto
- Mazsālīta forele ar rozmarīnu
- Vistu aknu pastēte
- Vītināta dambrieža gaļa jeb basturma
- Gvakamole
- Kārtainie rukolas salāti
- Tomātu krēmzupa ceptā maizes klaipiņā ar sieru
- Miežu grūbu zupa ar tomātu sulu
Pamatēdieni
- Liellopa gaļas irbītes
- Speltas kviešu grūbas ar zilo sieru un gailenēm
- Trusis timiāna marinādē
- Gaļas rullīši ar sautētiem dārzeņiem
- Laša steiks ar kartupeļiem un krāsnī ceptiem dārzeņiem
- Lasis maizes mētelītī ar zaļo zirnīšu biezeni un tartara mērci
- Pērļu grūbu putra ar zirņu un pupu kotletēm
Deserti
- Rabarberu kūka
- Žāvētu ābolu saldēdiens
- Vasaras ogu pudiņš ar vaniļas mērci
- Pērļu grūbu saldais ēdiens
- Kazas krēmsiera deserts
- Balto pupiņu un šokolādes krēms
- Saldā Vidzemes pūpolputra
Salāti, zupas un uzkodas
Bazilika pesto
Bazilika pesto kļuvis par iecienītu uzkodu sastāvdaļu ar daudzu Latvijas saimnieču virtuvē. Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Gunita Štorha no Kuldīgas puses pesto gatavošanai izvēlas Indijas riekstus un pasniedz to ar karamelizētiem, svilinātiem ķiršu tomātiņiem. Izmēģini viņas recepti!
Nepieciešams
- 200 g bazilika
- 100 g Indijas riekstu
- 100 g Parmas siera
- 1 daiviņa ķiploka
- ½ citrona
- 100 ml olīveļļas
Pagatavošana
Bazilika lapiņas sablendē, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno mazliet apceptus Indijas riekstus. Turpina blendēt un lēnām lej klāt olīveļļu. Pievieno citrona sulu, sasmalcinātu ķiploku un sarīvētu Parmas sieru. Visu sablendē. Ja nepieciešams, var pievienot nedaudz sāls. Gatavo masu liek ledusskapī. Pasniedz ar karamelizētiem, svilinātiem ķiršu tomātiņiem.
Mazsālīta forele ar rozmarīnu
Saimniece, kuras vīra pārraudzībā ir foreļu baseini, noteikti zina, kā gardi pagatavot šo zivi. Tāda ir LTV raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Gunita Štorha no Kuldīgas puses. Mazsālītai forelei viņa pievieno nedaudz rozmarīna un šļuku olīveļļas.
Nepieciešams
- Foreles fileja
- Sāls
- Cukurs
- Olīveļļa
- Rozmarīns
- Citronpipari
Pagatavošana
Foreles filejai pārkaisa cukura un sāls maisījumu (viena daļa cukura, trīs daļas sāls), pārlej nedaudz olīveļļas, uzber rozmarīnu un liek ledusskapī, lai garšvielas ievelkas. Pirms pasniegšanas sagriež mazos kubiņos, pārkaisa citronpiparus un liek uz avokado un tomātu kārtojuma.
Vistu aknu pastēte
Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Gunitas Štorhas viena no kaislībām ir vistu audzēšana, tādēļ nav brīnums, ka viņas recepšu krājumā ir arī vistu aknu pastētes gatavošanas noslēpumi. Īpaši labi tā garšos uz rudzu maizes grauzdiņa ar gailenītēm.
Nepieciešams
- 500 g vistu aknu
- 200 g vistas gaļas
- Sāls
- Pipari
- 1 vidēji liels burkāns
- 1 vidēji liels sīpols
- 2 daiviņas ķiploka
- 100 ml saldā krējuma
- 100 g sviesta
- Olīveļļa
Pagatavošana
Vistu aknas noskalo aukstā ūdenī, uzkaisa sāli un piparus un apcep olīveļļā. Vistas gaļu noskalo aukstā ūdenī, sagriež strēmelītēs, uzkaisa sāli un piparus un apcep olīveļļā.
Burkānu un sīpolu notīra, sagriež un apcep olīveļļā. Visu liek katliņā vai dziļā pannā, pārlej ūdeni, pievieno ķiploka daiviņas un sautē, līdz gaļa un aknas kļuvušas mīkstas. Nedaudz atdzesē un sablendē, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno saldo krējumu un sviestu, samaisa, uzkarsē un lej traukā. Atdzesē un liek ledusskapī. Pasniedz ar apceptām gailenītēm un rudzu maizes grauzdiņu.
Vītināta dambrieža gaļa jeb basturma
Tā kā Kuldīgas puses saimnieces Gunitas Štorhas vīrs saimnieko briežu dārzā, viņa pilnīgi noteikti zina, kā lieliski pagatavot dambriežu gaļu. Basturma jeb vītinātā dambrieža gaļa prasa daudz laika, taču šī izsmalcinātā uzkoda noteikti būs pūļu vērta. Basturmas recepti Gunita atklāja LTV raidījumā “Īstās latvju saimnieces”.
Nepieciešams
- 2 kg dambrieža gaļas
- 3 kg sāls
- Armēņu garšvielu maisījums “Chemen”
- Čili pipari
- Koriandrs
- Ķimeņu sēklas
- Ķiploki
Pagatavošana
Dambrieža karbonādi vai šķiņķi atbrīvo no cīpslām un plēvēm, liek dziļā traukā, pārber sāli un notur ledusskapī vismaz trīs līdz piecas dienas. Pēc tam noskalo aukstā ūdenī un atstāj piecas stundas mērcēties.
Izmērcēto gaļu izņem no ūdens un liek uz vītināšanas restes siltā vietā vai vītināšanas skapī. Tur trīs līdz piecas dienas. Pēc tam no visām pusēm apsmērē ar garšvielu maisījumu (visas garšvielas samaisītas kopā ar sasmalcinātu ķiploku, līdz veidojas krēmveida konsistence), liek dziļā traukā un vēl trīs līdz piecas dienas ļauj garšvielām ievilkties. Pēc tam gaļu liek uz vītināšanas restes vai vītināšanas skapī un iztur vēl vismaz piecas dienas. Pirms pasniegšanas sagriež plānās šķēlēs.
Gvakamole
Krēmīgi atspirdzinošā gvakamole vienmēr atgādina vasaru, taču tā iederēsies jebkurā gadalaikā. Uzziesta uz svaigas maizes vai grauzdiņa, gvakamole būs lieliska uzkoda. Izmēģini pagatavot to pēc raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Līgas Lieplapas receptes!
Nepieciešams
- 3 avokado
- ½ sīpola
- ½ citrona sulas
- sāls
Pagatavošana
Avokado nomizo, atbrīvo no kauliņa un saspaida, lai veidojas viendabīga masa. Pieliek smalki sakapātu sīpolu, pievieno citrona sulu un sāli. Visu samaisa. Pasniedz uz svaigas maizes vai grauzdiņiem.
Kārtainie rukolas salāti
Rūgtenā rukola apvienojumā ar sulīgiem tomātiem, sātīgu šķiņķi un kraukšķīgiem zemesriekstiem būs lieliska kombinācija, lai sāktu svētku maltīti vai vienkārši nedaudz iestiprinātos, kad gribas ko vieglāku. Pagatavo rukolas salātus pēc LTV raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Kitijas Švīgeres receptes!
Nepieciešams:
- Rukolas lapas
- Tomāti
- Šķiņķis
- Cietais siers
- Zemesrieksti
- Grauzdiņi
- Majonēze
Pagatavošana
Dziļā traukā izkārto rukolas lapas, pārslaka majonēzi, tad uzber kumosiņos sagriezt šķiņķi un atkal pārslaka majonēzi. Tai pa virsu izkārto gabaliņos sagrieztus, atsēklotus tomātus un atkal pārslaka majonēzi. Kārtojumu noslēdz ar rīvētu cieto sieru, apceptiem zemesriekstiem un grauzdiņiem.
Tomātu krēmzupa ceptā maizes klaipiņā ar sieru
Tomātu krēmzupa ceptā maizes klaipiņā ar sieru ir īsteni sātīgs ēdiens, kas īpaši piemērots tomātu sezonai. Maizes klaipiņā pasniegtā maltīte noteikti būs baudījums ne tikai vēderam, bet arī acīm. Izmēģini pagatavot smeķīgo zupu pēc raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Violas Annas Bīriņas receptes!
Sastāvdaļas
(6 personām)
- 2 kg tomātu
- 2 lieli sīpoli
- 1 ķiploka galviņa
- 50 g eļļas
- Dilles, baziliks, pētersīļi
- 2 ēdamkarotes persilādes garšvielu maisījuma (sāls, ķiploki, pētersīļi)
- 1 ēdamk. cukura
- 0,5 l salda krējuma
- 6 maizes klaipiņi
- 100 g mīksta sviesta, kas sajaukts ar 2 ēdamkarotēm persilādes garšvielu un zaļumiem
- 200 g siera šķēlīšu
Pagatavošana
Lielā, dziļā pannā liek daiviņās sagrieztus tomātus, nomizotu un sagrieztu sīpolu un nomizotas ķiploku daiviņas. Pārliek ar zaļumiem, pārslaka eļļu, pārkaisa sāli un persilādes garšvielu. Cep 40 minūtes 200 grādos. Pēc tam pārliek izceptos dārzeņus katlā, pievieno saldo krējumu un sablendē, līdz veidojas viendabīga krēmzupa. Uzkarsē.
Maizes klaipiņam vidū izdara iegriezumu, līdz pusei nogriež cepurīti, bet otrā pusē veic trīs iegriezumus, kuros iesmērē garšvielu sviestu un ieliek siera šķēlītes. Zem nogrieztās maizes cepurītes izņem maizes mīkstumu, lai veidojas trauciņš. Ieklāj siera šķēlītes. Maizes klaipiņus saliek uz cepešpannas un cep cepeškrāsnī 200 grādos 15 minūtes, līdz siers pakusis un apcepies.
Gatavo zupu lej maizes klaipiņā, uzliek maizes cepurīti un pasniedz.
Miežu grūbu zupa ar tomātu sulu
Miežu grūbu zupa ar tomātu sulu būs īsteni sildošs vēsā gada laika ēdens, ko pēc izvēles var ēst ar gaļu vai bez gaļas. Izmēģini pagatavot sātīgo zupu pēc LTV raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, Latgales saimnieces Vijas Kuļšas receptes!
Nepieciešams
(10 personām / ~ 3 l zupas)
- 1,5 l liellopa vai cūkgaļas buljona
- 150 g miežu grūbu
- 150 g burkānu
- 200 g sīpolu
- 0,5 l tomātu sulas
- ķiploki
- sāls
Pagatavošana
Katlā ar verdošu buljonu ieber noskalotas grūbas un uz lēnas uguns vāra apmēram 30 minūtes. Pievieno viegli apceptus rīvētus burkānus un smalki sagrieztus sīpolus. Vāra 10 līdz 15 minūtes. Pielej tomātu sulu un pierīvē ķiplokus. Vēlreiz uzvāra un uz pusstundu atstāj ievilkties. Pasniedz ar krējumu un/vai sakapātiem zaļumiem.
*Zupai var pievienot arī kubiņos sagrieztu žāvētu vai kūpinātu cūkgaļu.
Pamatēdieni
Liellopa gaļas irbītes
Vai var būt vēl lielāka latviešu virtuves klasika par irbītēm? Šo liellopu gaļas ēdienu godos cēla galdā jau kaucmindietes, un arī mūsdienu saimnieces apzinās tā vērtību. Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Rūta Beirota no Krimuldas puses irbītes iesaka ēst kopā ar kartupeļu biezputru, jo tā vislabāk var apēst gardo mērcīti.
Nepieciešams
(~ 4 personām)
- 4 lielas šķēles liellopa gaļas
- 1 sīpols
- 1 šķēle rupjmaizes
- Sinepes
- Sāls
- Pipari
- 1 šķēle žāvēta cauraudzīša
- ~ 400 g saldā krējuma
Pagatavošana
Gaļas šķēles atbrīvo no cīpslām un plēvēm un no abām pusēm izklapē. Apsmērē ar sinepēm, uzkaisa sāli un piparus. Virsū liek ēdamkaroti smalki sagriezta sīpola un tikpat daudz smalki sagrieztas žāvētās gaļas, kā arī rupjmaizes stienīti. To visu sarullē un aptin ar pārtikas diegu. Veltnīšus no visām pusēm apcep uz pannas un liek katliņā sautēties, pārlejot ar ūdeni vai buljonu un pievienojot atlikušos sīpolus un cauraudzīti. Kad irbītes kļūst mīkstas, tām pārlej saldo krējumu un vēl nedaudz pasautē. Pasniedz ar kartupeļu biezeni.
Interesanti! Irbītes visbiežāk pasniedz tieši ar kartupeļu biezeni, jo tieši ar biezputru vislabāk var apēst gardo saldkrējuma mērcīti, kas uzreiz pēc veltnīšiem ir otra garšīgākā šī ēdiena sastāvdaļa.
Speltas kviešu grūbas ar zilo sieru un gailenēm
Salīdzinoši ātri pagatavojamās speltas kviešu grūbas apvienojumā ar zilo sieru un gailenēm būs piemērotas gan smalkākām viesībām, gan jaukai ikdienas maltītei. Pagatavo grūbas pēc raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Rūtas Beirotes receptes!
Nepieciešams
(~ 4 personām)
- 1 liels sīpols
- 3 daiviņas ķiploka
- 2 saujas gaileņu
- 200 g zilā siera
- ~300 g speltas kviešu grūbu
- 250 g saldā krējuma
- 300 g buljona
- Sāls
- Pipari
Pagatavošana
Apcep sagrieztus sīpolus, ķiplokus un gailenes. Speltas grūbas noskalo, nosusina un pievieno apceptajiem sīpoliem un sēnēm. Apmaisa, pielej buljonu un atstāj sautēties. Kad grūbas sasūkušas visu buljonu, pagaršo. Ja vēl stingras, pielej vēl buljonu vai ūdeni. Pielej saldo krējumu, apmaisa, pievieno sāli un piparus. Pašās beigās pieliek drupinātu zilo sieru, apmaisa un pasniedz.
Ņem vērā! Speltas kviešu grūbas ir saldākas par miežu grūbām, tās arī ātrāk ir gatavas – apmēram 20 minūšu laikā. Turklāt grūbas nav visu laiku jāmaisa. Var noņemt no uguns, uzlikt vāciņu un ļaut uzbriest. Pēc tam var likt atpakaļ uz uguns un turpināt gatavot.
Trusis timiāna marināde
Kuldīgas novada saimnieces, LTV raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Gunitas Štorhas viena no kaislībām ir trušu audzēšana. Likumsakarīgi viens no viņas kulinārijas meistarstiķiem ir trusis timiāna marinādē ar ērkšķogu mērci. Izmēģini šo recepti un cel galdā gardu maltīti kādās īpašās viesībās!
Nepieciešams
- 1,2 kg truša filejas
- 1 galviņa ķiploka
- 50 g timiāna
- Sāls
- Pipari
- Olīveļļa
Ērkšķogu mērcei
- 500 g ērkšķogu
- 2 ēdamk. ponzu jeb japāņu citrusu sojas mērces
- 2 daiviņas ķiploka
- 2 ēdamk. medus
Pagatavošana
Trusis
Truša filejas gabaliņus atbrīvo no cīpslām, pārkaisa sāli un piparus, timiānu, sasmalcinātu ķiploku un pārlej olīveļļu. Marinē 24 stundas. Vispirms pannā apcep no visām pusēm uz straujas uguns, tad uzliek pannai vāku un cep mērenā temperatūrā, kamēr gaļa gatava. Pasniedz ar vārītām apceptām kartupeļu pusītēm, karamelizētiem burkāniem, burkānu čipsiem, fritētiem burkānu lakstiem, ceptām gailenēm un ērkšķogu mērci.
Ērkšķogu mērce
Ērkšķogas ber katliņā, kur ieliets nedaudz ūdens. Vāra, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno ponzu mērci, medu un ķiplokus. Sablendē. Pirms pasniegšanas atdzesē.
Gaļas rullīši ar sautētiem dārzeņiem
Cūkgaļa apvienojumā ar maltu meža gaļu šos rullīšus padarīs īpaši smeķīgus. Savukārt dažādi dārzeņi un pākšaugi ierasto kartupeļu vietā piešķirs ēdienam dažādību un kārdinošu aromātu. Izmēģini pagatavot gaļas rullīšus ar sautētiem dārzeņiem pēc raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Līgas Lieplapas receptes!
Nepieciešams
- ~800 g cūkgaļas (kārtainās pavēderes)
- ~200 g maltas meža gaļas
- dārzeņi
- zaļās un dzeltenās sviesta pupas
- garšvielas
- sāls
- pipari
- ķiploki
- ūdens
- olīveļļa
- sviests
Pagatavošana
Cūkgaļas pavēderi griež plānās šķēlēs. Katrai šķēlei uzkaisa maltus piparus, sāli, ierīvē ar saspiestu ķiploku un uzliek pikucīti maltas meža gaļas, kas sajaukta ar garšvielām, piemēram, maltām kadiķogām, pipariem vai saspiestu ķiploku. Meža gaļu ietin cūkgaļas šķēlē. Rullīti aptin ar linu vai kokvilnas aukliņu. Gaļas rullīšus liek cepešpannā, kur ielieta pusotra glāze ūdens, garšvielas, lauru lapas, nedaudz sāls, ēdamkarote olīveļļas un sautē uz plīts apmēram stundu. Pirms pasniegšanas katru rullīti atbrīvo no aukliņas un sagriež šķēlītēs. Pasniedz ar krāsnī sautētiem dārzeņiem.
Šķēlītēs vai gabaliņos sagrieztus dārzeņus, piemēram, saldos kartupeļus, burkānus, ziedkāpostus, brokoļus un kabačus, sautē čuguna pannā uz lēnas uguns nelielā ūdens daudzumā, kam pievienota ēdamkarote eļļas, garšvielas un nedaudz sāls. Pasniedz, kad dārzeņi kļuvuši mīksti un zeltaini brūni.
Atsevišķos katliņos nelielā ūdens daudzumā vāra dzeltenās un zaļās sviesta pupas. Kad tās gatavas, šķidrumu nolej, pupām pievieno sviestu un viegli apcep.
Laša steiks ar kartupeļiem un krāsnī ceptiem dārzeņiem
Grilēts laša steiks ar kartupeļiem un krāsnī ceptiem dārzeņiem nepievils nevienās viesībās. Visas ēdiena sastāvdaļas gatavo salīdzinoši vienkāršā veidā, nepārspīlējot ar garšvielām. Pārsteidz savus viesus vai ģimeni ar šo gardo maltīti pēc LTV raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Kitijas Švīgeres receptes!
Nepieciešams:
- Laša steiks
- Kartupeļi
- Ķiršu tomāti
- Citronpipari
- Sāls
- Dilles
Pagatavošana
Laša steika gabaliem uzkaisa sāli un citronpiparus, uzliek dilles zariņu, un katru gabaliņu ietin folijā. Pēc pusstundas liek cepties uz grila. Cep aptuveni 10 minūtes no katras puses. Pasniedz ar grilētiem, garšvielām apkaisītiem kartupeļiem un cepeškrāsnī apceptām cukīni ripiņām un ķiršu tomātu zariņiem, kas pirms tam apslacīti ar eļļu.
Lasis maizes mētelītī ar zaļo zirnīšu biezeni un tartara mērci
Katra no šī pamatēdiena sastāvdaļām ir piedzīvojums pati par sevi – spilgti zaļš biezenis, maizes mētelītī apslēpts lasis un viegli pikanta mērce. Svētku reizei piemērotā ēdiena gatavošanas noslēpumus raidījumā “Īstās latvju saimnieces” atklāja latgaliete Viola Anna Bīriņa.
Sastāvdaļas
(6 personām)
- 2 kg laša filejas (bez ādas)
- 2 ēdamkarote sāls
- 1 baltmaizes klaips
- 1 citrons (sarīvēta miziņa un sula)
- 2 ēdamkarote persilādes garšvielu maisījuma (sāls, ķiploki, pētersīļi)
- 800 g svaigi saldētu zaļo zirnīšu
- 0,5 l salda krējuma
- 1 ēdamkarote sāls
- 2 ēdamkarotes persilādes garšvielas
Tartara mērcei:
- 200 g skāba krējuma
- 200 g majonēzes
- 4 mazsālīti gurķi
- 1 citrons (sarīvēta miziņa un sula)
Pagatavošana
Svaiga laša fileju sagriež sešos gabalos – apmēram 4 cm biezumā. Pārkaisa sāli. Maizes mīkstumu virtuves kombainā sasmalcina vai sakapā ar nazi. Pievieno persilādes garšvielu, citrona sulu un sarīvēto miziņu. Sagatavoto maizes masu ar abām rokām piespiež lasim, lai veidotos kažociņš. Liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru un cep 200 grādos 20 minūtes, līdz maizes kļuvusi gaiši brūna.
Katliņā ieber saldētos zirnīšus, pielej saldo krējumu, pievieno persilādes garšvielu un sāli un liek karsēties uz plīts. Karsē apmēram 20–30 minūtes, līdz zirnīši ir kļuvuši mīksti un saldais krējums sabiezējis. Visu sablendē, līdz veidojas viendabīga masa. Uzkarsē.
Mērcei smalki sagriež mazsālīto gurķi, sajauc ar majonēzi, skābo krējumu. Pievieno citrona miziņu un sulu. Visu sajauc un liek mazos trauciņos.
Uz šķīvja liek zaļo zirnīšu biezeni, cepto lasi maizes kažociņā un trauciņu ar mērci.
Pērļu grūbu putra ar zirņu un pupu kotletēm
Domājams, nevienam nav šaubas, ka Latgales pākšaugu audzētaja Vija Kuļša zina, kā smeķīgi pagatavot zirņus un pupus. Izmēģini pērļu putru ar zirņu un pupu kotletēm pēc Vijas receptes, ko viņa atklāja Latvijas Televīzijas raidījumā “Īstās latvju saimnieces”!
Nepieciešams
(10 personām)
Pērļu grūbu putrai
- 400 g vidējo pērļu grūbu
- 1,2 l ūdens
- 150 g sīpolu
- 80–100 g taukvielu (eļļas, sviesta vai tauku)
- sāls
Pupu kotletēm
- 500 g šķelto pupu
- 1 l ūdens
- 130 g burkānu
- 130 g sīpolu
- 25 g ķiploku
- 2 olas
- 100 ml eļļas
- 2 ēdamk. kviešu miltu
- Sāls
Zirņu kotletēm
- 500 g šķelto zirņu
- 1,2 l ūdens
- 250 g vārītu biešu
- 200 g sīpolu
- 3 olas
- 70 g kaņepju un linsēklu
- koriandra pulveris
- čili piparu pulveris
- sāls
- 30 g kartupeļu cietes
- 30 g zirņu miltu
- 100 ml eļļas
- 50 g ķiploku
Pagatavošana
Pērļu grūbu putra
Katlā ar verdošu ūdeni ieber pērļu grūbas, uzvāra un samaisa. Uz vidējas liesmas apmēram 15 minūtes turpina vārīt, bet vairs nemaisa, tikai sakrata, lai grūbas nepielīp pie katla dibena. Pēc tam noņem no uguns un atstāj uz piecām minūtēm uzbriest. Tad pievieno uz pannas taukvielās apceptus, sagrieztus sīpolus un sāli.
Zirņu kotletes
Zirņus vāra ūdenī, līdz tie kļūst mīksti. Sablendē vai samaļ gaļas mašīnā. Pievieno smalki sarīvētas vārītas bietes un mazliet atdzesētus uz pannas eļļā apceptus smalki sagrieztus sīpolus. Samaisa. Pievieno apceptas kaņepju un linsēklas, sarīvētu ķiploku, čili piparu un koriandra pulveri, sāli, olas, zirņu miltus un kartupeļu cieti. Rūpīgi samaisa un liek ledusskapī atdzesēties. Ar mitrām rokām no mīklas veido vidēja lieluma kotletes un cep no abām pusēm uz pannas karstā eļļā, līdz kotletes kļūst zeltaini brūnas.
Pupu kotletes
Pupas vāra ūdenī aptuveni 30 minūtes. Atdzesē un sablendē vai samaļ gaļas mašīnā. Pierīvē ķiploku, pievieno olas, sāli, miltus un mazliet atdzesētus uz pannas eļļā apceptus sarīvētus burkānus un smalki sagrieztus sīpolus. Visu samaisa, līdz veidojas viendabīga masa, un liek ledusskapī atdzesēties. Ar mitrām rokām no mīklas veido vidēja lieluma kotletes un cep no abām pusēm uz pannas karstā eļļā, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
Deserti
Rabarberu kūka
Raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Sandra Icaka gatavo brīnumgardu desertu no veselīgajiem rabarberiem – kūku, ko maltītes noslēgumā baudīt ar zemeņu saldējumu. Recepte ir vienkārša, taču kūkas garša – izsmalcināta.
Sastāvdaļas
Rabarberu kūka
- 6 olas
- 240 g cukura
- 200 g sviesta
- 280 g miltu
- 300 g rabarberu
- vaniļas cukurs
Zemeņu saldējums
300 ml saldā krējuma
200 ml piena
160 g zemeņu
100 g cukura
6 olu dzeltenumi
Pienu, saldo krējumu un 30 g cukura lej katliņā un uzkarsē. Lēnām maisot, lej klāt ar atlikušo cukuru (70 g) saputotajiem olu dzeltenumiem. Liek karsēties ūdens peldē, kamēr masa sabiezē. Pievieno sablendētas svaigas vai saldētas zemes. Uz stundu (60 minūtēm) liek saldējuma mašīnā. Var pasniegt uzreiz vai likt saldētavā, lai sacietē.
Pagatavošana
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumiem pievieno 40 g cukura, saputo, līdz veidojas stingra masa, un liek ledusskapī.
Dzeltenumu saputo ar 180 g cukura, pievieno izkausētu sviestu un iesijā miltus. Visu rūpīgi samaisa un lej cepamformā.
Izlīdzina, uzber sagrieztus rabarberus un pārkaisa atlikušo (20 g) cukuru.
Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 30 minūtes.
Pēc tam liek pa virsu atdzesēto olbaltuma masu un cep vēl 15 minūtes 160 grādos.
Pirms pasniegšanas atdzesē. Pasniedz ar zemeņu saldējumu.
Žāvētu ābolu saldēdiens
Izrādās, žāvēti āboli var būt ne tikai vienkāršs ziemas našķis, bet arī galvenā sastāvdaļa kārdinošam desertam. Izmēģini pagatavot saldēdienu “Ābolu sniegs” pēc LTV raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, kandavnieces Kitijas Švīgeres receptes!
Nepieciešams
- Žāvēti āboli
- Citrona sula
- Saldais krējums
- Cukurs
- Vaniļas mērce pasniegšanai
Pagatavošana
Daiviņās sagrieztus, žāvētus ābolus applaucē. Kad āboli kļuvuši mīksti, tos atdzesē un sablendē. Ja āboli ir pārlieku saldi, var pievienot citrona sulu (aptuveni 1 ēd. k.). Saputo saldo krējumu ar cukuru un pievieno sablendēto ābolu masu. Proporcijas aptuveni 1:1. Pasniedz ar vaniļas mērci.
Vasaras ogu pudiņš ar vaniļas mērci
Šis deserts ļaus uzburt sapni par vasaru jebkurā gada laikā – pudiņš ar dažādu ogu slāņiem un vaniļas mērci atgādinās par silto mēnešu prieku un bezrūpību. Pagatavo šo saldēdienu pēc raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Violas Annas Bīriņas receptes!
Sastāvdaļas
- 1 tostermaizes klaips
- 800 g dažādu vasaras ogu (mellenes, avenes, zemenes, ķirši)
- 600 g cukura
- 40 g jeb 2 paciņas želatīna
Vaniļas mērcei:
- 3 olu dzeltenumi
- 200 g cukura
- Vaniļas pāksts vai 1 paciņa vaniļas cukura
- 500 g piena
Pagatavošana
Nelielā bļodiņā ieber želatīnu, aplej ar aukstu ūdeni un 10 minūtes uzbriedina. Četros katliņos liek ogas – pirmajā zemenes, otrajā ķiršus, trešajā avenes, ceturtajā mellenes. Sadala cukuru četrās daļās un pārber ogām. Pievieno uzbriedināto želatīnu. Katliņus liek uz plīts un karsē, kamēr cukurs un želatīns izkūst un ogas sāk izdalīt sulu.
Tostermaizei nogriež garoziņu. Krūzītēs vai mazās bļodiņās ieklāj pārtikas plēvi un liek maizes šķēlīti, pārlej ogu maisījumu, liek nākamo maizes kārtiņu un viegli uzspiež, lai ogu maisījums iesūcas maizē. Lej nākamo ogu kārtiņu, un tā kārtu pa kārtai, kamēr trauciņš ir pilns. Liek ledusskapī sastingt.
Vaniļas mērcei ņem olu dzeltenumus, tiem pievieno cukuru un puto, līdz cukurs izšķīdis un masa kļuvusi gaiša un putaina. Katliņā uzkarsē pienu. Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm un ar nazi izkasa mīkstumu ar sēkliņām, ko pievieno pienam. Uzkarsē un lēnām pievieno olu dzeltenumu. Samaisa un liek ūdens peldē. Lēni karsē, viegli maisot, līdz mērce sabiezē. Pirms pasniegšanas atdzesē.
Ogu pudiņu izgāž no trauciņa, atbrīvo no pārtikas plēves, liek uz šķīvīša un pārlej vaniļas mērci. Rotā ar svaigām ogām.
Pērļu grūbu saldais ēdiens
Lai gan grūbas ierasts baudīt sāļos ēdienos, no tām var pagatavot arī desertu. Pērļu grūbas kā saldēdiena sastāvdaļu iecienījusi Latgales saimniece, LTV raidījumā “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Vija Kuļša. Izmēģini pērļu grūbu saldo ar rumā mērcētām rozīnēm!
Nepieciešams
(10 personām)
- 200 g lielās pērļu grūbas
- 400 g ūdens
- 400 g ābolu sulas
- 70 g rozīņu
- 1 apelsīns
- 40 g cukura
- rums rozīņu mērcēšanai
- kanēlis
- putukrējums pasniegšanai
Pagatavošana
Katlā ar verdošu ūdeni ieber grūbas un uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, vāra apmēram 15 minūtes, kamēr grūbas uzsūkušas gandrīz visu šķidrumu. Pielej uzsildītu (karstu) ābolu sulu un vāra vēl apmēram 10 minūtes. Ja grūbas nav uzsūkušas visu šķidrumu, uztraukties nevajag, grūbas vēl briedīs. Noņem katlu no uguns, pievieno apelsīna sulu, kanēli, cukuru un rumā izmērcētas rozīnes. Visu samaisa, atdzesē un liek ledusskapī. Pēc pāris stundām pasniedz ar putukrējumu.
Kazas krēmsiera deserts
Kaza mellenēs – tā savu kazas krēmsiera desertu ar meža ogām nodēvējusi LTV raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece, Kuldīgas novada saimnieces Gunita Štorha. Izmēģini pagatavot šo saldēdienu pēc Gunitas īpašās receptes!
Nepieciešams
- 1 kg kazas krēmsiera
- 100 ml saldā krējuma
- 50 g cukura
- 400 g melleņu un kazeņu
Pagatavošana
Būtiski izvēlēties kazas krēmsieru ar mazāku sāls saturu. Vispirms kazas sieru un cukuru sakuļ, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno saldo krējumu un kuļ, līdz masa kļūst poraina un gaisīga. Servējot uz siera masas kārto ogas. Dekorē ar makarūniem, bezē cepumiem un atraitnīšu ziediem.
Balto pupiņu un šokolādes krēms
Pākšaugu audzētāja, raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Rūta Beirote zina, ka pupiņas noder ne tikai sāļiem ēdieniem vien. No baltajām pupiņām un šokolādes var pagatavot lielisku saldēdienu, kas būs ne tikai pasakaini gards, bet ar arī vērtīgām uzturvielām bagāts.
Nepieciešams
(~ 4 personām)
- 300 g lielo balto pupu
- ½ šokolādes tāfelītes
- 250 g saldā krējuma
Pagatavošana
Ūdens peldē izkausē šokolādi, pievieno saldo krējumu un samaisa. Pievieno iepriekš izvārītas un atdzesētas pupiņas. Sablendē. Ja masa par biezu, var pievienot vēl saldo krējumu vai ūdeni. Masu izberž caur sietiņu, lai iegūtu viendabīgu krēmu un izvairītos no pupu gabaliņiem vai miziņām. Pasniedz ar vaniļas mērci. Dekorē ar vasaras ogām.
Atcerieties! Īsta saimniece virtuvē nevis akli aizraujas ar svēršanu un mērīšanu, bet liek lietā savu mēli, pielāgojot garšu, smaržu un konsistenci savai gaumei.
Saldā Vidzemes pūpolputra
No grūbām var pagatavot arī lielisku saldēdienus, piemēram, gardo Vidzemes pūpolputru. Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniecei Rūtai Beirotei no Krimuldas puses ir savs pūpolputras gatavošanas noslēpums – grūbas pirms atdzesēšanas viņa nedaudz apslacī ar citronu un medu.
Nepieciešams
(~ 4 porcijām)
- 200 g speltas grūbu
- 250 g saldā krējuma
- Cukurs
- Svaigas vai saldētas ogas
Pagatavošana
Speltas kviešu grūbas nomazgā, izvāra, nokāš un noskalo aukstā ūdenī. Sakuļ putukrējumu un samaisa ar atdzisušajām grūbām. Vasarā var pievienot arī svaigas ogas, piemēram, mellenes. Pasniedz ar ogu ķīseli vai blendētām ogām, piemēram, zemeņu mērci.
Noslēpums! Pirms atdzesēšanas grūbas var apslacīt ar medu un citrona sulu.