Deserts ar brauniju un zefīru – «Īstās latvju saimnieces» recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izmēģini saldo ēdienu “Pacieties” pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Daces Reiziņas receptes! Viņa kopā ar vīru Arti, meitu Beatrisi un dēlu Rolandu dzīvo Pārgaujas novada Stalbes pagasta „Dimdās”. Šis deserts ir Daces pašas izdomāts un tapis kā drosmīgs eksperiments viesību priekšvakarā.

Deserta sastāvā ietilpstošie zefīri ir Daces sirdslieta. Viņa tos gatavo no dabīgām ogām un sulām. Dace ir mājražotāja un ar savu produkciju “Mājas zefīrs” sastopama tirdziņos, visbiežāk Straupes lauku labumu tirdziņā Straupes Zirgu pastā. Tur viņa neformāli kronēta par Straupes zefīru karalieni.

Dace Reiziņa
Dace Reiziņa

Saldais ēdiens “Pacieties!

Saldais ēdiens “Pacieties!
Saldais ēdiens “Pacieties!

Nepieciešams:

  • Braunijs,
  • šokolādes krēms,
  • dažādas ogas (avenes, zemenes, ērkšķogas, mellenes u.c.),
  • zefīrs.

Zefīram:

  • 250 g ābolu biezeņa,
  • 140 g ūdens,
  • 8 g agara,
  • 600 g cukura,
  • 40 g olbaltuma.

Braunijam:

  • 120 g sviesta,
  • 120 g tumšās šokolādes,
  • 25 g miltu,
  • 15 g kakao,
  • 90 g cukura,
  • 2 olas.

Šokolādes krēmam:

  • 270 g tumšās šokolādes,
  • 10 g glikozes,
  • 200 g trekna piena,
  • 5 g želatīna,
  • 400 g saldā krējuma.

Pagatavošana:

Saldā ēdiena pamatnei izmanto brauniju, kuru cep pēc klasiskas receptes un no kura veido vēlamā izmēra ripiņas pamatnei.

Braunija gatavošana

Traukā uzputo olas ar cukuru. Karsta ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi. Lēni maisot, olu masai pievieno izkausēto, mazliet atdzisušo šokolādes un sviesta masu. Tajā lēnām iecilā kopā sajauktus miltus un kakao. Liek tortes formiņā, cep cepeškrāsnī 160 grādos apmēram 20 minūtes.

Uz braunija biezā kārtā klāj iepriekšējā dienā gatavotu, stingru šokolādes krēmu.

Šokolādes krēma gatavošana

Ūdens peldē izkausē šokolādi. Līdz pirmajam burbulim uzkarsē pienu, pievieno uzbriedinātu želatīnu un glikozi un visu samaisa. Karsto pienu pamazām lej šokolādes masā un blendē ar emulsijas blenderi. Turpina blendēt arī tad, kad viss piens ir pieliets, līdz masa kļūst spīdīga. Šajā procesā nekādā gadījumā necilā blenderi, lai nesalaistu masā gaisu. Beigās, maisot ar silikona lāpstiņu, pievieno vēsu un šķidru saldo krējumu. Kad masa kļuvusi viendabīga, tai pārklāj pārtikas plēvi tā, lai plēve pieskaras masai, un uz 12 stundām liek ledusskapī.

Pa virsu šokolādes krāsam liek dažādas ogas, veidojot tornīti. Tam pāri, nosedzot visas saldā ēdiena kārtas, klāj zefīra masu.

Zefīra gatavošana

Zefīru gatavo, katliņā ielietam ūdenim pievienojot agaru un cukuru un karsējot uz lēnas uguns līdz 110 grādiem, kamēr cukurs un agars ir izkusuši. Atsevišķā traukā līdz stingrām putām saputo ābolu biezeni un olbaltumu. Turpinot kulšanu ar pilnu jaudu, masai pamazām lej klāt sīrupu. Iegūto masu pilda konditorejas maisā un izspiež, pārklājot brauniju, šokolādes krēmu un ogas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti