Dienas ziņas

Čalovska dēļ no tiesām aizvāks metāla būrus

Dienas ziņas

Atklāts eksperimentāls dendroloģiskais dārzs

Aug ozolzīļu kafijas popularitāte

Kafiju var gatavot ne tikai no kafijas pupiņām, bet baudāma un reizē arī veselīga tā ir gatavota no ozolzīlēm. Abavas senleja dižojas ar saviem kuplajiem ozolu dižkokiem, tādēļ “Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā” ir lielisks veids, kā pielikt roku zīļu kafijas tapšanai un reizē izbaudīt dabas ainavas.

Abavas senlejā jau par tradīciju kļuvis oktobra beigās svinēt Kafijas un tējas svētkus Kandavā, kur var nogaršot īstu ozolzīļu kafiju. Kafijas dzēriens ir kļuvis populārs, un pieprasījums pēc tā ar katru gadu tikai palielinās. Lai ozolzīļu kafijas pietiktu visiem gribētājiem, tiek rīkots zīļu lasīšanas konkurss.

“Kandavas novada kultūras pārvalde katru rudeni, kad zīles nāk gatavas, sludina konkursu Kandavas novada izglītības iestādēm. Pārsvarā tie ir skolēni un bērnudārza audzēkņi, kas lasa šīs zīles, mammām tētiem piepalīdzot. Un uzvarētājs saņem vērtīgas balvas,” saka Kandavas novada kultūras pārvaldes vadītāja Ziedīte Začeste.

Katru gadu zīļu lasīšana tiek piesaistīta arī projekta “Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā” ietvariem. Arī šogad Tūrisma dienai veltītajā pasākumā „Zelta zīle Abavas senlejā” sapulcējās tuvāki un tālāki tūristi un interesenti, lai atrast savu zelta ozolzīli, izstaigātu skaistākās vietas Kurzemes Šveicē un pieliktu savu roku ozolzīļu kafijas gatavošanas procesam.

Lai labāk izprastu ozolu un ozolzīļu vērtību, visas dienas garumā ar interesentiem bija vides eksperts un labs dabas procesu pārzinātājs Ansis Opmanis.

Ozolam patīk silts klimats, kāds ir Rietumkurzemē. Un ozolam arī labāk patīk kaļķainas augsnes, auglīgas augsnes, tādēļ tādas vietas kā Abava, kura ir ar kaļķainu auglīgu augsni, tad šeit mēs varam ozolus redzēt, īpaši tajās nogāzēs, ko pusdienu saule apspīd,” skaidro botāniķis Opmanis.

Pasākuma noslēgumā visi zīļu lasītāji satikās pie Kandavas novada muzeja, kur dienas laikā salasītās zīles tika nosvērtas un apbalvoti čaklākie. Kopumā salasītie 34 kilogrami zīļu tālāk dosies savu kafijas gatavošanas ceļu, kur tās tiks žāvētas, maltas un pārstrādātas ozolzīļu kafijā. “Jau process ir kā piedzīvojums, kā notikums. Mēs piedāvājam nogaršot šo kafiju vispirms melnu, pēc tam pievienot tai cukuru vai medu, pēc tam pievienot pienu. Un tie sanāk trīs vai pat četri dažādi dzērieni. Cilvēkam ir interesanti. Un tā jau ir tā pirmā vērtība,” atzīmē Začeste.

Zīļu ir daudz. Katru gadu raža ir liela, tādēļ ir vērtīgi atrast praktisku pielietojumu šim dabas resursam, kā arī to lasīšanas procesā ir vērts iepazīt tādas vietas kā Abavas senleju.

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti