Pārtikas revidents

«Pārtikas revidents». Piecu minūšu ēdieni

Pārtikas revidents

Pārtikas revidents. Piecu minūšu ēdieni

Pārtikas revidents. Cukurs: vai to iespējams aizstāt?

«Pārtikas revidents»: Daudz cukura ir arī sāļos un šķietami veselīgos produktos

Daudz cukura ir ne tikai saldumos, bet arī dažādos iecienītos sāļos un pat šķietami veselīgos pārtikas produktos, atklāj Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Pārtikas revidents”.

Kā izvērtēt cukura daudzumu?

Dietoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas "Uzturs" un "Uzturzinātne" vadītāja Lolita Neimane ieteica sekot līdzi informācijai uz produkta iepakojuma, kur ir norādīts cukura daudzums 100 gramos produkta. Cukura daudzums jāvērtē šādi:

  • līdz 5 gramiem ir zems cukura daudzums;
  • 5 līdz 10 grami ir vidēji daudz;
  • 10 un vairāk grami nozīmē, ka produkts satur daudz cukura.
Izpētot produktu piedāvājumu, raidījums secināja, ka daudz cukura ir arī tādos produktos kā maize, jogurts, augļu sula un pat kečups.

 

Latvijas veikalos nopērkamās maizes sastāvā 100 gramos produkta ir vidēji 1 līdz 8 grami pievienotā cukura, savukārt jogurtā cukura daudzums varbūt līdz pat 14 gramiem, bet dažādu augļu sulā tie ir 4 līdz 11 grami. Klasiskajā kečupā ir vidēji 17–22 grami cukura, savukārt bioloģiskas izcelsmes kečupā un tādā, kur cukura daudzums samazināts, saldās vielas būs mazāk, liecina raidījuma veiktā anaīze.

Tik ierastajos produktos ir vidēji trešā daļa no dienā ieteicamās devas pieaugušam cilvēkam. Veselības ministrijas ieteiktā dienas norma pieaugušajiem ir 25 grami jeb 5–6 tējkarotes cukura. Pie dienas normas pieskaitāms cukurs, ko pievieno tējai vai kafijai, izmanto ēdienu pagatavošanā un uzņem kopā ar jau gataviem pārtikas produktiem, piemēram, cepumiem, saldinātiem jogurtiem vai brokastu pārslām.

Grib dzīvot veselīgi, bet izvēlas cukurotos produktus

Viens no vadošajiem šokolādes un konditorejas izstrādājumu, kā arī uzkodu ražošanas uzņēmumiem Baltijas valstīs Orkla Latvija” norādīja, ka samazināt cukura daudzumu viņu piedāvātajā produkcijā nav viegli.

Tas ir sarežģīts process, kurā ne tikai tiek mainīta receptūra, bet arī jāveic milzīgs darbs ar izejvielu piegādātājiem.

Turklāt patērētāji joprojām priekšroku dod tai uzņēmuma produkcijai, kurai pievienots lielāks cukura daudzums.

“Atšķiras tas, ko cilvēki saka, un tas, ko viņi reāli dara. Mēs redzam, ka pieprasījums ir, bet nereti uzlabotie produkti ar samazinātu cukuru un sāli nekļūst par līdzvērtīgiem pamatproduktiem. Patērētāji kopumā vēlas dzīvot veselīgi un ilgtspējīgi, bet šo vēlmi bieži ierobežo arī pirktspēja,” atklāja “Orkla Latvija” komunikācijas direktore Lineta Mikša.

Dabīgs un pievienots cukurs

Tikmēr Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas katedras profesore, vadošā pētniece Solvita Kampuse skaidroja, ka atsevišķu produktu sastāvā jebkurā gadījumā būs dabīgs cukurs, ko satur produkta izejvielas.

Piemēram, jogurtā ir laktoze jeb piena cukurs, kas nozīmē, ka jogurtā minimālais cukura daudzums būs aptuveni 4 grami 100 gramos produkta.

Taču dažādu jogurtu sastāvā ir arī pievienotais cukurs, līdz ar to pircējiem jāseko līdzi norādēm uz etiķetēm.

Augļu sulā cukura daudzumu nosaka stingri Ministru kabineta (MK) noteikumi. “Ir ļoti stingri MK noteikumi, kas to regulē. Pirmkārt, sulām cukurs netiek pievienots vispār. Tātad mēs par sulu drīkstam saukt tikai tādu produktu, kurš ir tīrā veidā izspiests no konkrētiem augļiem, ogām vai arī atjaukts no attiecīgā veida koncentrāta, bet papildu cukurs sulai, ja mēs to saucam par 100% sulu, nedrīkst tikt pievienots,” skaidroja Kampuse.

Tāpat kečupu pilnīgi bez cukura saražot nav iespējams, jo tas ir tomātu sastāvā, norādīja Kampuse. Tiesa, veikalu plauktos nereti pieejams kečups ar papildus pievienotu cukuru.

Uzņēmuma “Orkla Latvija” pārstāve Mikša to skaidroja, sakot, ka pircējiem esot svarīga ierasta, labi zināma kečupa garša. Lai gan alternatīvas pastāv, patērētāji tomēr neesot gatavi tik strauji mainīt savus paradumus un iecienītos produktus aizstāt ar citiem.

Par cukura nelabvēlīgo ietekmi uz veselību var lasīt šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt