Jebkāda veida cukurs ir vienkāršie ogļhidrāti, ko organisms izmanto enerģijas iegūšanai. Veselības speciālisti dienā iesaka uzņemt ne vairāk kā 25 gramus cukura. Tās ir piecas līdz sešas tējkarotes. Ja šī norma tiek pārsniegta, ilgtermiņā būs jūtama negatīvas sekas, raidījumam “Pārtikas revidents” norādīja ārsti.
Spēriens imunitātei
“Baktērijām, vīrusiem un arī sēnītēm ļoti garšo cukurs. Ja mēs esam, vienkāršā valodā sakot, saldāki, tad esam ļoti labvēlīgas mājas baktērijām, sēnītēm un mazāk – vīrusiem,” skaidroja imunoloģe Ļiņova.
Vaicāta, vai, samazinot cukura patēriņu, iespējams slimot mazāk, ārste atbildēja apstiprinoši.
“Organisms nav aizņemts, cīnoties visu laiku ar nesaprotamiem iekaisumiem, kas tiek radīts uzturvielu proficīta (pārpalikuma – red.) rezultātā,” norādīja Ļiņova.
Ārste skaidroja, ka, piekopjot neveselīgu dzīvesveidu – bez adekvātas fiziskas slodzes un patērējot ļoti daudz vieglo ogļhidrātu, tādējādi pieņemoties svarā – imunitātei tiek dots “spēriens”, uz ko tā atbild ar iekaisumu.
Izraisa ādas novecošanos
Pārlieka cukura lietošana var izraisīt arī redzamākus iekaisumus uz ādas. Dermatologs un “Derma Clinic Riga” vadītājs Raimonds Karls pauda, ka ar lielākām cukura porcijām atsevišķos gadījumos organisms ir spējīgs tikt galā, taču, ja pārmērīgi cukurotu ēdienu lietošana uzturā kļūst par ieradumu, paaugstinās cukura līmenis asinīs, kas savukārt var izraisīt arī ādas novecošanos.
“Dermatologiem bieži vien nākas strādāt ar cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts – tātad jau smagāki vielmaiņas traucējumi, kas izpaužas uz ādas,” stāstīja ārsts.
Pārsvarā pārlieka cukura lietošana saistās ar sekundārām, arī bakteriālām infekcijām. Bērniem no paaugstināta cukura līmeņa asinīs var parādīties nieze vai kāda strutojoša pumpa infekciju vietās. Gados vecākiem cilvēkiem tas var būt viss, kas saistīts ar rauga sēnītes infekciju, cukura diabētu un to pavadošajām saslimšanām.
Dermatologs vērsa uzmanību uz paradoksu, ka cilvēkus vairāk par veselības problēmām uztrauc iespējamība priekšlaicīgi novecot:
“Īstenībā secībai vajadzētu būt citādai – ir jācenšas novērst saslimšanu, tad arī organisms tik ātri nenovecos.” Karls uzsvēra, ka nereti dārgas investīcijas dažādās pretnovecošanas procedūrās cilvēki veic tādēļ, ka iepriekš nekas nav darīts profilaktiski.
Zobiem kaitīgāka ir ābolu sula nekā svaigi augļi
Bērnus mēdz biedēt, ka no saldumu ēšanas izkritīs zobi. Šāds scenārijs izklausās ļoti galējs, tomēr pārmērīga cukura lietošana tiešām var novest arī pie nopietnām zobu problēmām, apstiprināja Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta zobārste Ilze Maldupa. Lai arī cukurs nav skābs, tomēr tas veicina skābas vides veidošanos mutē, kā rezultātā rodas zobu un smaganu bojājumi.
Ārste uzsvēra, ka lielāku kaitējumu zobiem nodara brīvie cukuri – piemēram, granulēts cukurs, ko pievienojam kādam dzērienam. Brīvie cukuri ir sastopami arī augļos, par ko cilvēki nereti neaizdomājas, norādīja ārste.
Augļos brīvais cukurs ir paslēpts augļa šūnā. “Bet, ja mēs augli izvārām, izcepam, izspiežam sulu, izžāvējam – kaut kādā veidā termiski vai mehāniski apstrādājam – cukuru jeb fruktozi izdalām no šūnas ārā, sanāk, ka viss cukurs, kas ir auglītī, tagad ir brīvā formā,” skaidroja Maldupa.
Tas nozīmē, ka, apēdot piecus ābolus svaigā veidā, tiks uzņemts salīdzinoši maz cukura, jo tas viss organismā neuzsūksies.
Savukārt, ja no šiem pašiem pieciem āboliem izspiedīs sulu, šāds dzēriens būs līdzīgs ūdens glāzei, kurai pievienotas piecas karotes cukura.
Tādēļ zobārste ieteica sulu aizstāt ar augļiem svaigā veidā. Tāpat nedrīkst aizmirst regulāras rūpes par savu zobu higiēnu – jāizvēlas zobu pastas, kuru sastāvā ir fluorīds, kam jābūt vismaz 1000 ppm vienību.