Kartupeļu pankūkas
Nepieciešams:
- 1 kilograms kartupeļu.
- 1 ola.
- 170 ml piena.
- 2 ēdamkarotes miltu.
- Sāls.
- Eļļa cepšanai.
Pagatavošana:
Kartupeļus nomizo. Kartupeļus sarīvē uz smalkās rīves, nospiež sulu. Sulu noliek nostāties, jo tajā ir liels cietes daudzums.
Pienu uzvāra un karstu iemaisa kartupeļu masā. Kartupeļiem pieliek olu, šķipsniņu sāls un cieti, kura nostājusies sulā.
Uz pannas sakarsē eļļu, ar karoti liek kartupeļu masu, cep no abām pusēm brūnas pankūkas.
Garšīgi ar skābo krējumu, brūkleņu ievārījumu, mazsālītu lasi, saceptu gaļu.
Vareņiki
Nepieciešams:
Mīklai:
- Glāze ūdens.
- 350–400 g miltu.
- Ola.
- Sāls.
Pildījumam:
- Saldēti ķirši.
- Cukurs.
- Ciete.
Pagatavošana:
Ūdenim piesit olu, pieliek šķipsniņu sāls, ieber miltus un samīca mīklu – tā, lai vijīga un izveltnējama, bet ne ļoti stingra.
Ķiršus ( 400–500 g) atsaldē, nolej sulu, apber ar cukuru (ap 150 g) un ēdamkaroti kartupeļu cietes, samaisa.
Mīklu plāni izrullē un ar glāzi izspiež apļus, vidū liek ķiršus ( 3–4 ogas), malas rūpīgi aizspiež.
Uzvāra ūdeni, liek vareņikus karstā ūdenī, vāra, līdz tie uzpeld, ar putukaroti izņem. Lai nesalīp, var nedaudz pārliet ar kausētu sviestu.
Pasniedz ar skābu krējumu, cukuru, medu.
Variants: Vareņikus var pildīt ar ievārījumu, āboliem, dažādām ogām, biezpienu, arī kartupeļiem un burkāniem.
Variants: Vareņikus cep sakarsētā eļļā brūnus no abām pusēm.
Sirņiki
Nepieciešams:
- 500 g biezpiena.
- 3 olas.
- Glāze miltu.
- Šķipsniņa sāls.
- 4 ēdamkarotes cukura.
- Vaniļas cukurs.
- Eļļa cepšanai.
Pagatavošana:
Biezpienu sajauc ar cukuru, vaniļas cukuru, olām, tad pieliek miltus (trešdaļu glāzes atstāj apviļāšanai).
Pannā sakarsē eļļu. Atlikušos miltus ieber šķīvī. Mīklu ar karoti ieliek miltos, formē plāceni un liek uz pannas.
Cep no abām pusēm brūnus. Pasniedz ar ievārījumu, medu, cukuru, skābu krējumu.