Divi vienkārši pagatavojami zivs ēdieni, kas garšos bērniem. Iesaka šefpavārs Raimonds Zommers

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Zivs uzturā ir ļoti vērtīgs produkts, bet tas bērniem bieži negaršo – tā noskaidrots Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) un “Maxima” aptaujā, kas veikta veselīgas uztura kustības “Ēstprieks” ietvaros* (zivs negaršo 13% bērnu un dārzeņi 30% bērnu). Uztura speciāliste Lizete Puga kopā ar šefpavāru Raimondu Zommeru iesaka divus vienkāršus zivs ēdienus – kārtainās mīklas pīrādziņus un frikadeļu zupu.

Uztura speciāliste Lizete Puga atgādina, ka zivis bērna ēdienkartē būtu jāiekļauj vismaz vienu līdz divas reizes nedēļā, jo tās ir galvenais Omega-3 taukskābju avots, kas atbild gan par normālu smadzeņu darbību, gan par nervu darbību un nodrošina imūnsistēmas darbību, kas ir īpaši būtiski šajā laikā.

 

Pīrādziņi ar sautētiem kāpostiem, pikantajiem burkāniem un zivi

Nepieciešamie produkti:

  • 300 g kārtainās mīklas.
  • 1 ola.
  • 250 g “Ezerkauliņu” štovēto kāpostu.
  • 100 g “Ezerkauliņu” burkānu salātu.
  • 200 g sama filejas.

Pagatavošana:

Uzsilda cepeškrāsni līdz 195 grādiem.

Ar mīklas rulli izrullē mīklas plāksnes tā, lai tās ir gana plānas un ieņem garenisku formu. Sagatavo pildījumu pīrādziņiem – smalki sagrieztu sama fileju samaisa kopā ar sautētiem kāpostiem un burkāniem.

Kad mīkla ir izrullēta, gareniski kārto sagatavoto pildījumu uz mīklas pamatnes.

Kad tas izdarīts, pārliek atlikušo mīklas slāni pāri pildījumam un ar nazi izveido mazus caurumiņus mīklā. Tas nepieciešams, lai cepšanās procesā notiek gaisa apmaiņa.

Gatavo mīklas rullīti bagātīgi pārsmērē ar sakultu olu un liek cepties krāsnī uz 15 minūtēm.

Kad mīklas rullītis ir gatavs, to sagriež mazākos gabaliņos, tādējādi veidojot mazu pīrādziņu formu, ko ērti baudīt gan kā uzkodu, gan kā piedevu pie zupas.

Zivju frikadeļu zupa ar vistas buljonu

 

Nepieciešamie produkti:

  • 1l  vistas buljona.
  • 100 g svaigu burkānu.
  • 100 g svaigu ziedkāpostu.
  • 100 g pētersīļa saknes.
  • 100 g kartupeļu.
  • 100 g cukīni vai kabača.
  • 50 g garšaugu pēc izvēles.
  • 300 g zandarta filejas.
  • 1 ola.
  • 50 g miltu.

Nepieciešamais vistas buljonam:

  • 5 kg vistu kaulu, spārniņu vai šķiņķīšu,
  • 100g burkānu,
  • 100g sīpolu,
  • 50 g pētersīļu,
  • 30 g citronzāles,
  • 50 g sēņu (svaigas vai žāvētas)

Pagatavošana:

Vistas buljons zupas pamatam:

Sākumā apcep vistas kaulus, spārniņus vai šķiņķīšus. Gaļu apcep kārtīgi, lai tā ir labi izcepta un brūna – tas dos intensīvāku garšu. Pēc tam pievieno klāt sīpolus, burkānus un sakņaugus, smalki sakapātu citronzāli.

Garšai var pievienot klāt arī sēnes – kaltētas baravikas vai šitaki sēnes – tas dos buljonam intensīvu toni un garšu.

Buljonu vāra uz lēnas uguns 35–40 minūtes.

Gatavu vistas buljonu var sadalīt pa mazākām porcijām un izmantot uzreiz vai noglabāt saldētavā.

Zupas pagatavošana:

Gatavo vistas buljonu ielej katliņā, kurā tiks pagatavota zupa.

Zivi ar nazi sakapā smalkos gabaliņos, pievieno olu un miltus, tad ar rokām veido nelielas frikadelītes.

Pa to laiku buljonam pievieno smalki sagrieztu pētersīļa sakni un burkānus, tos vāra apmēram 10 minūtes.

Pēc tam zupai pievieno frikadeles, ziedkāpostu, cukīni un kartupeļu gabaliņus un vāra vēl 5 minūtes.

Kad zupa ir gatava, tai var pievienot svaigu piparmētru – tas izcels un papildinās zivs garšu.

 

Ziedot kustībai “Ēstprieks” iespējams, arī zvanot pa tālruni 90006681 un ziedojot 1,42 eiro. Uzņēmumiem par iespēju ziedot vai nodrošināt savu produkciju lūgums sazināties ar projekta koordinatori – [email protected].

 

*Lai noskaidrotu Latvijas bērnu uztura paradumus un identificētu galvenos izaicinājumus, ar ko saskaras vecāki, veselīga uztura kustības “Ēstprieks” ietvaros tika veikts tiešsaistes pētījums sadarbībā ar ”Norstat”. Pētījums tika veikts laika posmā no 8. līdz 13. oktobrim. Pētījumā piedalījās 720 respondenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti