Salātu tīteņi
Sastāvdaļas:
- 1 pilngraudu tortilja.
- 2 ēdamkarotes humusa bez piedevām.
- 1 lielāka salātlapa.
- Viena trešdaļa vidēja izmēra burkāna.
- Viens svaigs mazais gurķītis.
- Viens avokado.
- Viens tomāts.
- Sarīvēts parmezāna siers.
Recepte:
Tortilju izklāj uz galda vai šķīvja virsmas un plānā kārtiņā pārklāj ar bezpiedevu humusu. Pāri humusam liek salātlapu. Sarīvē burkānu un kārto to tālāk pa virsu. Pievieno arī gabaliņos sagrieztu avokado, tomātu un gurķi. Pāri dārzeņiem pārber ēdamkaroti parmezāna.
Tortilju sarullē un tās galus ieloka uz iekšu. Gatavo tortilju griež uz pusēm un liek pusdienu kastītē!
Makaronu salāti
Sastāvdaļas:
- 30 grami farfalle makaronu.
- 20 grami svaigu sagrieztu spinātu.
- 7 ķiršu tomātiņi.
- Ēdakarote skābā krējuma.
- puse ēdamkarotes pilngraudu sinepju.
- 2 bekona šķēlītes.
Recepte:
Izvāra makaronus (svarīgi tos nepārvārīt – vēlams gatavot par aptuveni 2 minūtēm īsāku laiku, nekā norādīts uz iepakojuma). Gatavos makaronus noskalo ar aukstu ūdeni un ber bļodiņā.
Nelielos gabaliņos sagriež bekonu un to viegli apcep olīveļļā. Gatavo ber bļodā pie makaroniem, pievieno arī smalki sagrieztus spinātus un uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātus.
Gatavajiem salātiem pievieno arī krējumu un sinepes. Visu rūpīgi apmaisa un uz nakti atstāj ledusskapī iestāvēties. No rīta salātus kārto pusdienu kastītē.
Veselīgā uzkodu kastīte, ar ko pietiks divām dienām
Sastāvdaļas:
Salātiem:
- 270 grami nomizota ķirbja, sagriezta aptuveni centimetru lielos kubiņos.
- 15 grami smalki sakapātu pētersīļu.
- 2 ēdamkarotes olīveļļas.
- 1 ēdamkarote eļļas cepšanai.
- 425 grami noskalotu un nožāvētu auna zirņu.
- 2 ēdamkarotes citronu sulas.
- 1 ēdamkarote tekoša medus.
Sāļā uzkoda:
- 45 grami jebkura fermentēta siera (Holandes, Krievijas vai cita), sagriezta kubiņos.
- Pilngraudu tortilja, kas sagriezta četrās vienādās daļās.
- Viens mazākos gabaliņos sagriezts selerijas kāts.
Saldā uzkoda:
- 100 grami kubiņos sagriezta arbūza.
- Puse šķēlītēs sagriezta apelsīna.
- 75 grami sarkano vīnogu bez kauliņiem.
Recepte:
Uzsilda krāsni 185 grādu temperatūrā. Uz cepampaplātes izklāj cepampapīru. Pāri tam klāj kubiņos sagrieztu ķirbi. Pāri kubiņiem viegli pārlaiž ēdamkaroti olīvelļas. Liek cepties cepeškrāsnī uz 25 minūtēm. Kad ķirbis gatavs, ļauj tam atdzist.
Bļodiņā lej citronu sulu, 2 ēdamakrotes olīveļļas un tekošu medu. Rūpīgi apmaisa un gatavajai mērcītei pievieno auna zirņus, pētersīļus un atdzesētos ķirbja kubiņus. Apmaisa un ļauj uz nakti iestāvēties ledusskapī.
Biešu tītenis
Sastāvdaļas:
- Viena liela pilngraudu tortilja.
- 2 ēdamkarotes pesto mērces.
- 3 palielas salātu lapas.
- 1 mazs gurķis.
- Ceturtdaļa sarkanās paprikas.
- 3 saulē kaltētie tomāti.
- Viena puse marinētas bietes.
Recepte:
Tortilju izklāj uz galda vai uz šķīvja un tai pāri klāj pesto mērci. Pāri klāj salātu lapas. Gurķi sagriež plānās šķēlītēs (te talkā var ņemt mizotāju) un izklāj pāri salātlapām. Sarkano papriku sagriež sīkos kubiņos, saulē kaltētos tomātus sagriež uz pusēm un liek pāri salātlapām.
Bieti vai nu sarīvē vai sagriež plānās ripiņās un liek pāri visiem dārzeņiem.
Tortilju sarullē un tās malas ieloka. Gatavo tortilju griež uz pusēm un liek pusdienu kārbā.
Garšīgie tabulē salāti
Sastāvdaļas:
- 600 grami ziedkāposta.
- 1 tējkarote maltu smaržīgo piparu.
- 1 tējkarote kanēļa.
- 2 ēdamkarotes olīveļļas.
- 25 grami mandeļu skaidiņu.
- 1 mazs sarkanais sīpols.
- 200 grami fetas siera.
- Sauja granātābola sēklu (pēc garšas).
- 1 citrons.
- 20 grami pētersīļu.
- 20 grami svaigas piparmētras (pēc garšas).
Recepte:
Krāsni uzsilta līdz 185 grādiem. Ziedkāpostu atdala no lapām, sadala galviņu mazākās daļās. Tās liek mikserī vai virtuves kombainā un smalki samaļ, līdz puķkāposta daļiņas pārvērtušās par graudiņiem. Puķkāposta graudiņiem pievieno olīveļļu un garšvielas – rūpīgi samaisa un izklāj uz cepampaplātes. Liek uzsildītajā krāsnī un cep aptuveni 12 minūtes.
Tikmēr uz pannas viegli apgrauzdē mandeļu skaidiņas. Sīpolu sakapā mazos gabaliņos. Smalki sakapā arī piparmētras un pētersīļus. No citrona izspiež sulu, fetas sieru sadrupina.
Kad puķkāposti gatavi, tos liek atdzesēties. Pēcāk tiem pievieno visas pārējās un iepriekš sagatavotās sastāvdaļas – rūpīgi apmaisa un liek pa nakti iestāvēties!