Pārbaudām cilvēka garšas robežas! Pētniecības eksperimenti bērniem kopā ar vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aprīli esam pasludinājuši par pētniecības mēnesi, aicinot vecākus kopā ar bērniem izzināt dažādas dabas parādības. Ceturtajā nedēļā pievērsīsimies cilvēka maņu pētniecībai, lai ar eksperimentiem izzinātu mūsu maņas un to dabu.

Pētnieciskie eksperimenti

Pētnieciskie eksperimenti

Bērnistaba, sadarbībā ar Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiādi, katru dienu publicēs pieaugušajiem ar bērniem kopā veicamu uzdevumu dažādu dabaszinātņu parādību izzināšanai. Eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas un būs grupēti nedēļas tematikā.

Pētniecības mēneša eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas, tie būs grupēti nedēļas tematikā.

Garšas robežas

Nepieciešams:

  • krūzes vai glāzes;
  • ūdens, kuru var dzert;
  • cukurs;
  • sāls;
  • citrona sula;
  • virtuves svari;
  • tējkarotes;
  • pēc izvēles kafija rūgtajai garšai;
  • marķieris, lai iezīmētu glāzes/krūzes.

Darba gaita:

Krūzē vai glāzē ielej 100 mililitrus (100 gramus) ūdens un izšķīdina 10 gramus cukura – tas būs 10% šķīdums. Salej vēl piecās krūzēs pa 100 mililitriem ūdens. No glāzes ar cukurūdeni pārnes 2 tējkarotes šķidruma un samaisi. Tas ir 1% šķīdums. Tad no jaunās krūzes pārnes 2 tējkarotes šķidruma nākamajā. Izveidosies 0,1% šķīdums. Līdzīgi vari uztaisīt 0,01% šķīdumu un 0,001% šķīdumu. Tev paliks viena krūze ar tīru ūdeni.

Sākumā pagaršo tīro ūdeni. Tad iedzer mazu malciņu no 0,001% šķīduma krūzes. Vai jūti saldo garšu? Ja ne, pamēģini malciņu no nākamās koncentrācijas – 0,01% šķīduma. Piefiksē, kura ir koncentrācija, kurā tu jūti saldo garšu. Vari piedāvāt izmēģināt to pašu saviem draugiem vai vecākiem. Vai visi sajūt garšu pie tās pašas koncentrācijas?

Līdzīgi var veikt eksperimentu ar sāli un citrona sulu. Izpēti, vai visām garšām tev ir viena un tā pati garšas robeža.

Lai pārbaudītu rūgto garšu, vari izmēģināt kafiju, bet atceries, ka krūzē kafijas rūgto garšu dod kofeīns, bet kofeīna koncentrācija kafijas krūzē ir 0,04%. Tātad, ja 100 ml ūdens pievienosi četras tējkarotes kafijas, glāzē kofeīna koncentrācija būs tuva 0,01%. Vai jūti rūgto garšu? Vai citas garšas juti šajā koncentrācijā?

Skaidrojums:

Uz mēles atrodas garšas receptori, speciālas struktūras, kas sajūt garšas. Mēle spēj sajust skābu, saldu, sāļu un rūgtu garšu. Parasti cilvēki skābo, saldo un sāļo garšu sajūt vienādi stipri – spēj to sagaršot pie vienāda atšķaidījuma, bet rūgto garšu parasti sajūt daudz mazākos atšķaidījumos. Tas skaidrojams ar to, ka dažādas indīgas vielas parasti ir rūgtas. Bet dažādiem cilvēkiem katras garšas receptoru skaits uz mēles var būt atšķirīgs, tādēļ dažādi cilvēki dažādas garšas var sajust pie dažādiem sliekšņiem vai kādu noteiktu garšu sajust izteiktāk. Visvairāk garšas receptoru ir uz mēles galiņa. Pārbaudi to, pieliekot citronu pie mēles gala vai citām mēles vietām – sāniem, vidus vai pamatnes. Lai gan agrāk skolā mācīja, ka noteiktas mēles daļas spēj labāk sajust noteiktas garšas, tagad ir pierādīts, ka tas ir kļūdaini.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti