4. studija

Ceturtā studija

4. studija

4.studijas viesi - IVETA, VIDVUDS un JĀNIS MEDEŅI

Kas ir sēņotāju pēdējā laika «modes kliedziens» – sēra piepe?

Populārās sērpiepes. Kuras ir gardākās un kā tās gatavot

Šogad ir sērpiepēm (Laetiporus sulphureus) īpaši labvēlīgs gads, kas veicinājis šo sēņu popularitāti iedzīvotāju vidū. Sērpiepju sezona beidzas pēc Jāņiem un tad atkal atsākas rudenī. Kā mežā atpazīt gardākos ekspemplārus, un ko ar šīm sēnēm iesākt virtuvē?

ĪSUMĀ:

Mikoloģe, “Latvijas lielās sēņu grāmatas” autore Inita Dāniele, kura šo sēni lasa jau 30 gadus, skaidro, ka sērpiepes nosaukumus ir radies sēnes dzeltenās nokrāsas, nevis sastāva dēļ: “Nav gluži tā, ka tā saturētu elementu sēru”. Sērpiepi var atpazīt pēc tās oranži dzeltenās nokrāsas un lielā augļķermeņa. Sērpiepe parasti aug puduros, kas sastāv no daudzām mazām  daiviņām. Reizēm ar šīm sēnēm ir noklāts teju viss koka stumbrs.

Sērpiepei indīgo sēņu valstībā nav līdzinieku, tāpēc to droši var lietot uzturā. Angliski sērpiepi dēvē par “meža vistu” (chicken of the woods).

Sezona beidzas pēc Jāņiem

Uzturā gan jālieto jauni piepes dzinumi. Lai gan pāraugušās sērpiepes var izskatīties vizuāli pievilcīgas, ēšanai tās vairs nav piemērotas. Mikoloģe stāsta, ka pāraugušas sērpiepes var atpazīt pēc sakrokojušās, plānās maliņas un tā, ka pārgriežot sēne ir sausa un pat lāgā vairs nedrūp: “Protams, var jau mēģināt (to gatavot), bet reizēm sanāk lieki resursus iztērēt – izcep un nav ēdama. Man arī ir tā gadījies”.

Svaigām sērpiepēm, kas uzturā ir lietojamas, mīkstums ir sulīgs un salīdzinoši gaišāks. Taču izmērs ne vienmēr liecina par sēnes svaigumu.

Sērpiepēm sezona beidzas ap Jāņiem. Pēc svētkiem tās vairs nebūs garšīgas. Sērpiepes atkal būs atrodamas rudenī, norāda mikoloģe.

Čipsi, “maltā gaļa”, kotletes un karbonādes

Sērpiepi var pagatavot dažādos veidos, norāda Dāniele. To var griezt gabaliņos un cept eļļā – ja sagriezīs ļoti plānās šķēlītēs, izdosies sēņu čipsi. Var arī malt gaļas mašīnā un gatavot veģetāro “maltās gaļas mērci”.

LSM.lv galvenā redaktore Mara Cerava no sērpiepēm izmēģināja gatavot kotletes un karbonādes bez panējuma.

Kotletes

Sērpiepju kotletes.

Nepieciešams:

  • liels šķīvis ar svaigām sērpiepēm,
  • 2 sīpoli,
  • 5 daiviņas ķiploka,
  • zaļumi no dārza,
  • 3 olas,
  • milti (izmanto tikpat daudz, cik cepot gaļas kotletes),
  • nedaudz čili,
  • sāls,
  • nedaudz speķa, lai piešķirtu sulīgumu,
  • siers kotlešu pārkaisīšanai.

Pagatavošana:

Sēnes, sīpolus, ķiplokus, speķi un zaļumus samaļ gaļas mašīnā, sajauc kopā ar olām, miltiem un čili. Veido kotletes. Sākumā tās apcep uz pannas no abām pusēm nelielā eļļas daudzumā, tad kārto uz plāts, kurā izklāts cepamais papīrs, apkaisa ar sieru un cep krāsnī aptuveni 20 minūtes.

Karbonādes bez panējuma

Sērpiepju karbonādes bez panējuma.

Nepieciešams:

  • sērpiepes,
  • sāls,
  • pipari,
  • siers pārkaisīšanai.

Pagatavošana:

Sēnes izklapē ar gaļas āmuriņu, apkaisa ar sāli un pipariem, apcep uz pannas no abām pusēm nelielā eļļas daudzumā. Liek sēnes uz plāts, kurā izklāts cepamais papīrs, pārber ar sieru un cep krāsnī aptuveni 10 minūtes. Var pasniegt kopā ar kādu mērci pēc izvēles.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vaļasprieki
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti