Kā ievākt?
Ziedēšanas laikā var vākt gan pieneņu ziedus, gan lapas – vienkārši nogriež auga virszemes daļu. Pienenes var likt gan zaļajos salātos svaigā veidā, gan spiest sulu no lapām, gan vārīt pieneņu ziedu medu, gan izžāvēt. Pieneņu medus tapšanas procesu var skatīties video vai lasīt šeit. Var vākt arī pieneņu saknes, taču der zināt, ka vairāk vērtīgo vielu tajās būs rudens pusē.
Kā žāvēt?
Ja ievāktas tikai lapas un ziedi, tos izber uz papīra lapas (ne uz avīzes!) vai tīras kokvilnas drāniņas un izklāj plānā kārtiņā. Žāvē labi vēdināmā un noteikti ēnainā vietā, kur drogas neapspīd saule. Ja ievāktas saknes, tās rūpīgi nomazgā, nosusina un sagriež gabaliņos un tad liek žāvēties. Gabaliņos jāsagriež tāpēc, ka saknes ir diezgan blīvas un labi notur sevī mitrumu – pārāk ilgi žūstot, tās var sākt pelēt. Tāpēc vispareizāk būtu saknes žāvēt cepeškrāsnī 60 grādu siltumā vai speciālajos elektriskajos žāvētājos.
Kā un kad lietot?
Pienenes ir labs vielmaiņas regulators un imunitāti stiprinošs augs, tas labi sakārto holesterīna līmeni un organismu kopumā. Der arī aknu veselībai, veicina žults sekrēciju. Auga virszemes daļas aplej ar verdošu ūdeni, bet, ja lieto saknes, dara tā: vienu ēdamkaroti sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens un 15 minūtes pavāra uz nelielas uguns. Tad uzliek katliņam vāku un ļauj ievilkties 40 minūtes. Nokāš un dzer pa trešdaļai glāzes trīs reizes dienā pirms ēšanas.
Materiāls pirmo reizi LSM.lv publicēts 2020. gada 16. maijā.