Vīnogu izstāde Bauskas pils pagalmā notiek jau septīto gadu, taču pirmo reizi tā ir izvērsta Baltijas mērogā.
Izstādes apmeklētāja Valentīna: "Interesē paskatīties, kādas vīnogas pie mums aug. Izgaršojām, jau noskatījāmies, kādu šķirni mēs sev nopirksim dārzā iestādīt. Mēģināsim audzēt paši."
Izstādes apmeklētāji Valdis un Regīna: "Mēs gribam dārzā iestādīt vīnogas, un šī ir vislabākā vieta, kur var izzināt, kādu šķirni gribas, pagaršot. Un arī saprast, kā ar tāmtālāk rīkoties. (..) Ļoti garšīgas vīnogas. Pēdējās, izrādās. "Monarhs". Ļoti lielas ogas."
Kopumā vairākus simtus vīnogu šķirņu atrādīt atbraukuši vietējie vīnogu audzētāji un kolēģi no Lietuvas. 54 šķirnes atvedis vīnogu audzētājs no pilsētas Ķēdaiņi, kas atrodas Lietuvas vidienē.
"Šīs ir ļoti iecienītas ziemeļu valstīs. Es pat teiktu, ka tās ir vienas no populārākajām vīnogām, no kurām iegūst vīnu Dānijā un Zviedrijā. Tajās ir daudz cukura," klāstīja vīnogu audzētājs Ernestas Aušvicas no Lietuvas.
Pavasara sala dēļ viņa dārzā cieta ap 30% vīnogu stādu, kas ietekmēja arī ražas apmērus. Lietuvā Ernestas Aušvicas apbalvots ar dažnedažādām godalgām. Un ir prieks savas ogas atvest pie kaimiņiem uz Latviju.
"Mums ar kolēģiem no Latvijas ir izveidojusies draudzība. Reizēm runājamies pa telefonu, citreiz viņi atbrauc pie mums, lai apskatītos, kā aug mūsu vīnogas. Ir interesanti satikties, aprunāties un dalīties savās zināšanās," stāstīja Aušvicas.
Laikapstākļi nebija labvēlīgi arī Latvijā. Citādi vīnogu šeit būtu krietni vairāk.
"Šogad mums bija bargs pavasaris priekš vīnogu audzētājiem. Ne tikai salna, bet arī sals maija vidū. Tādēļ šodien šeit visvairāk ir pārstāvēti Latvijas dienvidu daļas audzētāju vīnogas," atzina Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.
Citu pēc citas vīnogas pagaršot piedāvā selekcionārs Gatis Kužums, kuram šogad izdevies izaudzēt 40 jaunas šķirnes.
"Ja nebūtu viss apsalis, man te būtu apmēram divtik daudz tās vīnogas. Pašlaik man ir 183 šķirnes atvestas. Bet būtu bijis pie 300. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, cukurs ogās ir augstāks, skābe – mazāka. Tā kā vismaz tas ir labi," piebilda Kužums.
Pagājušajā gadā skābe bija krietni augstāka un cukura līmenis – zemāks.