Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ingu Vanagu

Rīta Panorāma

Intervija ar Anriju Matīsu

Telefonintervija ar Baibu Boži

Ar vērienīgu koncertu atklās «Lielā dzintara» Lielo zāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājā piektdienas, 6.novembra, vakarā svinīgi tiks atklāta jaunās koncertzāles "Lielais dzintars" Lielā zāle. Koncertā piedalīsies Liepājas Simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un starptautisks solistu kvartets - soprāns Elizabete Strida no Zviedrijas, lietuviešu mecosoprāns Jovita Vaškevičūte, igauņu tenors Mati Turi un latviešu basbaritons Egils Siliņš. Koncertā piedalīsies arī koris "Intis", Kurzemes filharmonijas kamerkoris "Ventspils" un koris "Kamēr...".

"Lielā dzintara" vadītāja Baiba Bože cer, ka Liepājas koncertzālei, tāpat kā tās priekšgājējām - Cēsu un Rēzeknes koncertzālēm - izdosies pārvarēt pagaidām vēl plaši izplatīto skepsi par jaunās ēkas lietderību: "Runājot ar "Gora" kolēģiem, secinājām, ka situācija katrai koncertzālei pirms atvēršanas ir ļoti līdzīga. Ir ārkārtīgi liels skepticisms - nu, kas tad nāks, biļešu cenas par augstu, viss slikti. Jā, mēs ļoti gribētu, ka, atverot koncertzāli, tas vispārējais skepticisms tomēr mainītos. Man ir liela pārliecība, ka viss būs kārtībā. Pie intensīva darba tas vienmēr atmaksājas. Komandā mums ir spēcīgi cilvēki, kas strādā pie producēšanas, mārketinga un klientu servisa tā, lai ikviens apmeklētājs šeit justos gaidīts."

Baiba Bože par "Lielo dzintaru"
00:00 / 00:54
Lejuplādēt

Atklāšanas koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos Agra Engelmaņa skaņdarbs, skanēs arī Ērika Ešenvalda un Ludviga van Bēthovena mūzika. "Mūzika simfoniskajam orķestrim" ir Agra Engelmaņa pirmais simfoniskais opuss.

"Man bija grūti noticēt, ka partitūra tapusi pirms 44 gadiem. Tik svaiga, laikmetīga, mūsdienu sadzīves izjūtām pārpilna un dažbrīd groteska," saka diriģents Atvars Lakstīgala. "Ar Agra Engelmaņa kompozīcijām iepazinos salīdzinoši vēlu, sākot strādāt Liepājas Simfoniskajā orķestrī un veidojot Agra Engelmaņa astoņdesmitās jubilejas un vienlaikus piemiņas koncertu. Vēlos atgūt nokavēto, tāpēc viņa brīnišķīgo mūziku esmu iekļāvis arī  nākamās sezonas programmās," norāda Lakstīgala.

"Liepāja ir bagāta ar saviem komponistiem, tādēļ, veidojot repertuāru "Lielā dzintara" atklāšanas svētkiem, pirmkārt domājām par Liepājas mūziku un mūziķiem, par Liepājas kultūras lomu Latvijas un starptautiskajā vidē, un Lielās zāles atklāšanas programmu nolēmām sākt ar Liepājā radītu mūziku. Ar to gribam parādīt, ka koncertzāle "Lielais dzintars" nav iebūvēta tukšā vietā, bet gan šī ir vieta, kur simfoniskā mūzika dzīvojusi ļoti sen," stāsta koncertzāles atklāšanas programmas veidotājs Ints Dālderis.

Lielās zāles atklāšanas koncertā skanēs arī Ērika Ešenvalda Ceturtais Liepājas koncerts klarnetei un orķestrim. Iezīmējot Eiropas Savienības nozīmi koncertzāles tapšanā, atklāšanas koncerta otrajā daļā skanēs Ludviga van Bēthovena Devītā simfonija.

Koncertzāles "Lielais dzintars" Lielās zāles atklāšanas koncertprogramma skanēs divas reizes - 6. un 7.novembrī plkst. 19. Svinīgajā Lielās zāles atklāšanā 7.novembrī piedalīsies arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, bijusī prezidente, Liepājas koncertzāles patronese Vaira Vīķe-Freiberga un citas augstas amatpersonas.

"Lielā dzintara" atklāšanas koncertu piektdienas, 6.novembra, vakarā tiešraidē translēs arī Latvijas Radio 3 - "Klasika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti