Visiem Latvijas iedzīvotājiem būs jāatskaitās bankām par ienākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz gada beigām visi Latvijas iedzīvotāji, kuriem ir konti bankās, saņems anketas, ar kuru palīdzību kredītiestādes, kā to prasa nesen pieņemtie grozījumi likumā pret  naudas atmazgāšanu, mēģinās noskaidrot, vai persona ir politiski nozīmīga. Daži jautājumi klientiem var likties pārāk personiski, bet banku asociācija aicina izturēties ar sapratni un skaidrot visu, kā ir.

Pirmie šādas anketas sāka saņemt DNB bankas klienti, un dažos tas jau izraisīja sašutumu, ar kuru viņi aktīvi dalījās sociālajos tīklos. Portālam Rus.lsm.lv DNB atzina, ka aptaujā absolūti visus Latvijas klientus, nosūtot anketas internetbankā un lūdzot aizpildīt tās bankas filiālēs.  

Banku asociācijas pārstāve Baiba Melnace portālam Rus.lsm.lv pastāstīja, ka līdz gada beigām šādas anketas saņems visu banku klienti.

Pēc asociāciajs datiem Latvijas bankās 2015.gada beigās bija 2 056 317 privātpersonu konti.

Februāra beigās pieņemtie grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā paplašināja politisko nozīmīgo personu loku – liekot īpašu uzmanību pievērst ne tikai politiķiem un amatpersonām, bet arī viņu radiniekiem, draugiem un darījumu partneriem. Tieši lai noskaidrotu šīs saistības,  bankām arī ir jāaptaujā visi klienti.  

Melnace norādīja, ka bankām ir jāpilda likuma prasības.

“Tāpēc es aicinu klientus izturēties ar sapratni, sniegt visu nepieciešamo informāciju, lai gan kāds var uztvert šos jautājumus kā apgrūtinājumu, vai jautāt, kāpēc bankas uzdod tik personiskus jautājumus”.

Viņa arī uzsvēra – ja visi darījumi ir likumīgi, tad klientiem nav par ko uztraukties.   

 Vienotā aptaujas standarta nav, bankas anketas veidos pēc saviem ieskatiem, cenšoties pildīt likuma uzlikto pienākumu.

DNB, piemēram, jautā: 

  • Kāds ir jūsu ienākumu avots?
  • Cik vidēji mēnesī kontā ieskaita skaidru naudu?
  • Kādi ir to izmantošanas mērķi?
  • Kādi ir jūsu ienākumi?
  • Ja darba alga – norādiet.
  • Ja dividendes – norādiet.
  • Ja saņemt naudu par nekustamā īpašuma izīrēšanu – norādiet īpašuma adresi.
  • Ja saņemt ienākumus kā pašnodarbinātā persona – norādiet nodarbošanos.
  • Vai izmantojat kontu bankā trešo personu darījumiem?
  • Vai esat politiski nozīmīgā persona?

Melnace skaidro, ka likumā politiski nozīmīgas personas definīcija ir plaša, tie var būt gan radi, gan draugi, gan biznesa partneri, un daži jautājumi var šķist ļoti personiski.

Lai mudinātu savus klientus aizpildīt anketas, DNB banka draud pēc 60 dienām ierobežot internetbankas  pakalpojumus, piemēram, klients nevarēs veikt maksājumus.

Ja kādam ir konti divās un vairāk bankās, tad  uz jautājumiem nāksies atbildēt divas un vairāk reizes, un anketas katrā bankā varētu atšķirties.

Dažos gadījumos klientiem, iespējams, nāksies bankai skaidrot arī privātas lietas, ja to pavada finanšu saistības. Piemēram, kādam varētu būt attiecības, kuras cilvēki nevēlas afišēt, bet viens regulāri dod naudu, piemēram, lai apmaksātu dzīvokli.  

“Vajadzēs paskaidrot bankai visu, kā ir. Mēs nevaram aicināt cilvēkus melot, tas būtu likuma pārkāpums,” uzsvēra Melnace. Viņa atgādināja, ka bankai ir jānodrošina šīs informācijas konfidencialitāte.  

Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisija skaidroja, ka svarīgs ne tikai naudas transakciju fakts, bet arī to, vai summas ir atbilstošas ienākumiem.

Ja bankai radīsies aizdomas, ka operācijas notiek ar līdzekļiem, kas saņemti, nemaksājot nodokļus, tad banka var prasīt klientiem papildus informāciju, bet ja cilvēkam ir regulārie ienākumi un viņš izņem skaidrā naudā summas, kas raksturīgas parastajam patēriņam, banka liekus jautājumus neuzdos, norādīja FKTK.  

Bankām gan ir pienākums sniegt informāciju vairākām institūcijām, ja tās atbilstoši likumam šādas ziņas pieprasa.  

Jau ziņots, ka nesen pieņemti likuma grozījumi, ar kuriem valsts cer uzlabot cīņu ar korupciju vai nodokļu nemaksāšanu. Taču bankās arī neslēpj – likums atstājis pārāk plašas interpretācijas iespējas, un bankām par to nav īstas skaidrības.Līdz šim likums paredzēja banku darījumu pārbaudi tikai attiecībā uz politiski nozīmīgu personu vecākiem, laulātajiem, bērniem un viņu laulātajiem. Tagad būs jāapzina arī neprecētie dzīvesbiedri, mazbērni un vecvecāki, biznesa partneri un citi, uz kuriem var attiecināt vārdus – cieši saistīts.

Lai arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija jau pēc likuma pieņemšanas ir sagatavojusi vadlīnijas, tās aizvien ir gana plašas. Tikmēr attiecībā uz jaunajiem klientiem likuma prasības būs obligāti jāpiemēro jau no 1. aprīļa, bet esošie klienti jāsagrupē līdz gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti