Panorāma

Rosina atteikties no uzturēšanās atļauju tirdzniecības

Panorāma

Izveido Zolitūdes izmeklēšanas komisiju Saeimā

Atkāpjas lidostas "Rīga" valde

Jauno lidostas valdi cer atrast nedēļas laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc četru līdzšinējo VAS „Starptautiskā lidosta „Rīga”” valdes locekļu atlūgumu saņemšanas Satiksmes ministrija (SM) jaunu valdi cer atrast šīs nedēļas laikā.

Valdes locekļu amatiem ministrija plāno atrast profesionāļus, kas nav saistīti ar politiskajām partijām. "Šobrīd mēs straujā tempā meklējam kompetentus pārstāvjus. Varu uzreiz apgalvot, ka tie nekādā veidā nebūs saistīti ne ar politiku, ne politiskām partijām. Bet mēs šobrīd uzrunājam profesionāļus, kuriem būtu pieredze vadībā, aviācijas jomā, finanšu jomā, kas varētu nekavējoties uzņemties lidostas vadīšanu,” žurnālistiem sacīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss ("Vienotība").

SM pārmetumi aizgājušajai valdei saistīti ar skandāliem publiskajā telpā par nelabvēlīgiem tiesas spriedumiem, tiesājoties ar atlaistajiem darbiniekiem, par neizprotamām izmaksām par juristu pakalpojumiem šajās tiesvedības un savstarpējām draudu īsziņām lidostas darbiniekiem.

Katrs valdes loceklis atsevišķi gan esot strādājis labi, bet valde neesot spējusi strādāt kā komanda, sacīja Matīss.

Iepriekš SM kapitālsabiedrību vadības izvēle bieži vien ir raisījusi bažas par politisko ietekmi, un nesen tas noticis arī ar Rīgas lidostas valdi, kurā tika iecelta Matīsa partijas biedra, demisionējošā premjera Valda Dombrovska biroja vadītāja Olita Augustovska. Matīss gan tieši uz jautājumu, kāda ir viņa politiskā atbildība par lidostas valdes darbu, neatbildēja: „Saikne starp ministriju un lidostas valdi uzlabojās, bet diemžēl neuzlabojās iekšējā pārvaldība un sadarbība starp valdes locekļiem. Līdz ar to pieņemts arī Augustovskas atlūgums.”

Satiksmes ministrs arī apgalvoja, ka valdes maiņai neesot nekāda sakara ar lidostas Drošības departamenta priekšnieku Raimondu Lazdiņu, kurš ir atstādināts saistībā ar aizdomām par lidostas darbinieku sarunu izspiegošanu. Matīss uzsvēra, ka negrib iesaistīt ministriju nekādā drošības dienestu savstarpējo attiecību skaidrošanā. 

Bijušais lidostas „Rīgas” valdes priekšsēdētājs Krišjānis Peters un transporta nozares eksperts Tālis Linkaits intervijā Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” kā iespējamo jaunās valdes locekļa kandidātu minēja bijušo „airBaltic” padomes priekšsēdētāju Andri Liepiņu. Linkaits viņu raksturoja kā profesionāli, taču piebilstot – būs vajadzīgs laiks, lai viņš saprastu visus darbus. Savukārt LTV "'Panorāma" Linkaits uzsvēra, ka līdzšinējais veids, kā SM iecēla amatpersonas valsts uzņēmumos ir bijis voluntārs un balstīts uz neskaidriem kritērijiem - proti, nav bijis skaidrs, kāpēc amatā nonācis tieši attiecīgais cilvēks.

Peters gan kritizēja brīdi, kurā valdes locekļi pamet amatus, jo tuvojas Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā un jaunajiem valdes locekļiem būs jāapgūst daudzus specifiskus jautājumus. Viņš cer, ka šiem amatiem tiks meklēti cilvēki, kas iepriekš bijuši iesaistīti aviācijas biznesā.

„Acīmredzot, šis ir kolektīvs lēmums, kuram nav piekritis tikai viens valdes loceklis. Domāju - šeit ir ārējie faktori, savstarpējā vienošanās. Šis ir politkorektais nosaukums, lai varētu izmaksāt kompensāciju un ar godu aiziet no sava amata, ja nevēlas būt atlaisti,” saka Peters.

LTV "Panorāma" norāda, ka viens no ministrijas un valdes konflikta cēloņiem varētu būt dārgā tiesvedība ar triju lidostas darbinieku atlaišanu, tostarp bijušo lidostas drošības dienesta vadītāju Raimondu Lazdiņu.To paudis arī Matīss, uzsverot, ka lidosta nedrīskt tērēt vairāk nekā 100 000 eiro juridiski vieglās tiesas prāvās. Toties Linkaits attiecībā uz Lazdiņu LTV "Panorāma" pauda, ka valdes nomaiņu varētu sekmēt šīs "drošībnieka" atgriešanos amatā.

Valdē turpina darbu tikai viena valdes locekle – Ilona Līce, jo viņas atlūgums netika pieņemts. Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa skaidro, kāpēc nav piemēts Līces atlūgums: „Par viņas pienākumu izpildi, kas bija vairāk koncentrēti uz ikdienas biznesa darbību nodrošināšanu, mārketinga politiku, mums bija vismazāk domstarpības. Neapšaubāmi lidostai arī šobrīd jāspēj pildīt ikdienas darbs, līdz ar to Līces kundzes atlūgumu mēs nepieņēmām,” sacīja Innusa.

Jau ziņots, ka atlūgumus iesniedza līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks, valdes locekļi Olita Augustovska, Andis Damlics un Raimonds Rožkalns.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti